Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRITIZIRAO POTEZ

Nađi o subvencioniranju najma stanova: Dogodit će se isto što i s APN-ovim kreditima

Prosječna cijena novogradnje u Zagrebu je 14.672 kune, 4.7% više nego 2020.
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/3
20.02.2023.
u 09:19

Neslužbenu najavu Državnog ureda za demografiju o subvencioniranju cijena najma stanova mladima kritizirao je Davor Nađi iz stranke Fokus, smatrajući kako će se isto dogoditi s cijenama najma kao što je bilo s APN-ovim subvencioniranim kreditima

Državni ured za demografiju neslužbeno je najavio, o čemu je Večernji list prvi pisao, kako ove godine planira pozvati gradove i općine da subvencioniraju troškove najma stanova mladima. Ovu najavu odnosno opciju kritizirao je Davor Nađi iz stranke Fokus, smatrajući da će se dogoditi s cijenama najma isto ono što je bilo s APN-ovim subvencioniranim kreditima – doći će do podizanja cijena.

''Subvencije su najčešće vrlo neefikasan alat za rješavanje bilo kakvog problema, a nerijetko su čak i kontraproduktivne, tj. problem naprave još većim. Jasan primjer toga jest rast cijene kvadrata stanova otkad su uvedene subvencije za kupnju nekretnina. Viša cijena zbog subvencija, osim što se uglavnom pretoči prodavatelju stana, podigne cijene i svima onima koji kupuju bez subvencije, a onda kada subvencija nema, prodavatelji nisu skloni spustiti cijenu jer čekaju sljedeći krug subvencija'', objavio je Nađi na svom Facebook profilu.

Osim toga, naveo je i kako se radi o ''predizbornom potezu'' koji će, osim cijena najmova, podići i cijenu kvadrata stana. 

''Ako je cilj da ljudima stanovanje bude priuštivo, to se postiže na sljedeće načine:
1. POVEĆANJEM PONUDE STANOVA
2. POVEĆANJEM KUPOVNE MOĆI GRAĐANA

Povećanje ponude stanova se pak postiže:
- manjim porezima na kupnju zemljišta te na rad i materijal potreban za gradnju
- manjim komunalnim doprinosom koji se plaća prilikom gradnje nekretnine
- manjim porezima na prodaju nekretnina
- prostornim planovima koji potiču gradnju stanova (npr. dozvoljeno više katova zgrade).

Povećanje kupovne moći građana se postiže:
- manjim porezima i doprinosima na plaće
- boljom poslovnom klimom u državi koja onda generira veći broj bolje plaćenih radnih mjesta'', naveo je.

''Na taj način jedinični trošak izgradnje stanova niži je, zbog čega se isplati graditi veći broj stanova, što ima za rezultat veću ponudu (veća konkurencija međusobno si ruši cijenu), a ljudi imaju veće neto plaće, što znači da im cijene stanova postaju priuštivije u odnosu na plaće'', mišljenja je Nađi.

>> VIDEO Voditelj molitelja na Trgu: Nevjerojatno je da nas nazivaju radikalnima samo zato što molimo krunicu

Ključne riječi

Komentara 9

Avatar SileZla
SileZla
10:02 20.02.2023.

Sveprisutna država želi biti još važnija. Ako imaju viška novaca trebaju smanjiti PDV. Potpore, poticaji, subvencije, "bespovratni" krediti su prevara. Država najprije treba uzeti od svih da bi dijelila nekima.

LA
laganela
09:40 20.02.2023.

Dignut će se cijena najma i onima sa subvencijom i onima bez subvencije i nitko neće osjetiti olakšanje.

KA
kažemja
10:26 20.02.2023.

Stribor opet skuplja glasove.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije