Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Vjeronauk u školi je izborni predmet, ali postaje obvezni kada se izabere'

Škola ne može ne ponuditi vjeronauk kao izborni predmet. Mora se izvoditi pod uvjetima kao i nastava svih obveznih predmeta
23. rujna 2016. u 23:15 123 komentara 9868 prikaza
bozanić
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Informacija kako Crkva želi da vjeronauk postane obvezni predmet u osnovnoj školi nije točna, jer je vjeronauk izborni predmet, ali kada se izabere, postaje obvezni.

– Vjeronauk je izborni predmet, no njegova izbornost nije jednaka izbornosti drugih izbornih predmeta. U čemu je razlika? U ugovoru između Svete Stolice i Republike Hrvatske o suradnji na području odgoja i kulture piše da se “Republika Hrvatska obvezuje da će, u sklopu školskog plana i programa i u skladu s voljom roditelja ili skrbnika, jamčiti nastavu katoličkog vjeronauka u svim javnim osnovnim i srednjim školama, kao obvezatnog predmeta za one koji ga izaberu, pod istim uvjetima pod kojima se izvodi nastava ostalih obveznih predmeta” – kažu u Uredu za vjeronauk u školi Zagrebačke nadbiskupije, dodajući kako ugovor jasno kaže da je vjeronauk izborni predmet, ali da se ta izbornost ne odnosi na školu nego na roditelje i učenike.

– Škola ne može ne ponuditi vjeronauk kao izborni predmet. Također, nastavu vjeronauka mora izvoditi pod istim uvjetima pod kojima se izvodi nastava svih drugih obveznih predmeta. Nemaju, stoga, pravo oni koji vjeronauk u satnici “tretiraju” kao predmet manje važan od obveznih predmeta – kažu u Uredu za vjeronauk u školi, dodajući kako se pojavljuje problem s djecom koja se ispisuju s vjeronauka i ponovno upisuju nakon nekoliko godina, tj. ispisuju se poslije prve pričesti i žele upis prije krizme.

državna matura Državna matura Biologiju je pisalo 7700, a vjeronauk 219 maturanata naslovnica SUTRA U VEČERNJEM Što zapravo stranke misle o Titu, Tuđmanu, pobačaju, vjeronauku, eutanaziji...

– To vrijedi za sve izborne predmete, ali ne i za vjeronauk – kažu u Uredu za vjeronauk, jer da i tu vrijedi spomenuto načelo da vjeronauk u planu i programu kao i u nastavnoj satnici nema i ne smije imati status izbornoga predmeta.

– On se izvodi kao obvezni predmet. Nije stoga dopustivo da se učeniku nakon njegova ispisivanja s nastave vjeronauka omogući, bez ikakvih uvjeta, ponovni upis u kojem od sljedećih vjeronaučnih godišta. Takvom praksom doveo bi se u pitanje kontinuitet ciljeva i sadržaja predviđen programom vjeronauka.

Uvjete koje bi trebali ispuniti ti i takvi učenici koji traže ponovni upis treba definirati mjerodavna crkvena vlast u suradnji sa školskim vlastima – kažu u Uredu za vjeronauk Zagrebačke nadbiskupije.

>> Oštri tonovi u Saboru: 'Ja bih jednostavno isključila vjeronauk iz škola'

Plodine
Boravak u prirodi
Roditelji, pažnja! Uz ove savjete vaša djeca će uživati, a vi popiti kavu na miru
Život s dijabetesom
Sve više Hrvata boluje od ove bolesti. Doktorica otkriva što bismo trebali poduzeti!
 • Važna obavijest

  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • than:

  A kako sam ja isao na vjeronauk u crkvu. Odslusao misu i ostao u crkvu na vjeronauku ?!?!? Kasnije je dosao u skolu, kada sam sve odradio i svi imali 5 iz njega i dizali prosjek, a nitko ziv na ... prikaži još! misu nije otisao. Nema sto vjeronauk raditi izvan crkve... Unistili ste nauk vjere....

 • kažemja:

  Sve neki veliki vjernici i pobožni ljudi.A toliko kriminala , lopvluka i korupcije! Baš me zanimaju koliko ovi koji tako žestoko zagovaraju vjeronauk u školi , često idu u crkvu. Jel se ispovijedaju i idu na pričest? Jel se drže ... prikaži još! 10 Božjih zapovijedi i da li su kao takvi primjer svojoj djeci koju šalju na vjeronauk . Jer je poznato da odgoj počinje od kuće.

 • Bruneta:

  Vjeronauku je mjesto u crkvi,a ne u školi..!!..Škola nije sakralna ni vjerska ustanova,osim onih koje su registrirane kao katoličke škole..!..Prestanite ucjenjivati djecu i roditelje..!..U Dalmaciji su krizmu mnoge župe prebacile u 10.mj da se svećenici uvjere kako su krizmanici u ... prikaži još!u školi izabrali vjeronauk,a ne etiku..!..Ucjena je krivično djelo..! ..A vi iz VL prestanite sa cenzurom i brisanjem komentara jer narušavate pravo slobode govora..nismo odavno u komunizmu!..Ili možda jesmo?