Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OGLASIO SE I NADBISKUP

Pročitajte što je mons. Hranić rekao o župniku i Mercedesu

Đuro Hranić, portal (1)
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
1/7
18.12.2017.
u 18:17

Od mene kao biskupa nemojte očekivati da ja, koji sam po svojoj službi pozvan biti otac i svojim svećenicima, s njima - svojim sinovima, braćom i suradnicima - razgovaram, da komentiram njihove pojedinačne postupke ili da im šaljem poruke, pohvale ili prijekore preko medija -kazao je Hranić.

Đakovačko-osječki nadbiskup mons. Đuro Hranić ogradio se od svoga svećenika, župnika Ivanovaca vlč. Andrije Vrbanića, koji je u javnosti posljednjih dana prozivan zbog kupovine luksuznog Mercedesa. Mons.Hranić na tradicionalnoj predbožićnoj konferenciji za medije, praktički je, kako javlja Izvještajna katolička agencija IKA, preduhitrio novinare i prije njihovih postavljanja pitanja rekao da žali "što će urednici pojedinih medija umjesto o sadržaju njegove božićne poruke vjerojatno veću pozornost posvetiti tom automobilu, nego božićnom djetetu Isusu". Pa je, zbog toga, prvi odlučio progovoriti o tome problemu.

-S obzirom na to pitanje mogu reći da je završni dokument Druge biskupijske sinode đakovačke i srijemske, proglašen 2008. godine, među ostalima donio i odredbu br. 708, koja kaže da „svećenici primaju za svoje uzdržavanje nagradu iz župne blagajne u skladu s važećim crkvenim propisima, na temelju rješenja Biskupijske ustanove za uzdržavanje klera." Ista odredba, neposredno nakon toga, svećenicima nalaže da „trebaju čuvati dostatnu jednostavnost i skromnost, prikladnu duhu obećanja što ga preuzimaju prigodom svećeničkog ređenja".

„Držim da je ta odredba Druge biskupijske sinode jasna svakom svećeniku i svakome od vas. Osobno sam svećenicima o toj temi progovorio i pozvao nas na vjernost evanđeoskim idealima te crkvenim odredbama i smjernicama, na misi posvete ulja na Veliki četvrtak u travnju ove godine - rekao je nadbiskup Hranić, dodajući da je župnikova obaveza da, osim redovitog savjetovanja i suradnje s članovima Župnog ekonomskog vijeća, i „dade godišnje izvješće župnom ekonomskom vijeću o materijalnom poslovanju župe te mu na uvid dade i sve račune koji prate knjigovodstvo".

- Sve članove župnih ekonomskih vijeća potičem i molim da odgovorno pristupaju toj svojoj zadaći. Od mene kao biskupa nemojte očekivati da ja, koji sam po svojoj službi pozvan biti otac i svojim svećenicima, s njima - svojim sinovima, braćom i suradnicima - razgovaram, da komentiram njihove pojedinačne postupke ili da im šaljem poruke, pohvale ili prijekore preko medija. Ako je nužno ili prikladno, to mogu učiniti tek poslije osobnog razgovora s njima. Jasno je - svećenici su odrasli ljudi; odgovorni su za svoje postupke najprije pred Bogom, a onda i pred crkvenom zajednicom, pred biskupom i pred javnošću. Drago mi je što se iz javne rasprave koja se proteklih dana razvila moglo osjetiti i prepoznati da skromnost i jednostavnost zastupate i vi u medijima i crkvena zajednica. Zasigurno da je i to snažna poruka i svećenicima i svima nama građanima. I zato vas potičem da o kupljenom autu razgovarate sa svećenikom koji ga je kupio i da najprije od njega tražite pojašnjenje njegovih postupaka - rekao je nadbiskup Hranić.

Pogledajte i galeriju: Župnik Andrija Vrbanić

Đuro Hranić, portal (1)
1/15

Komentara 114

ZV
zvonkodominkovic
23:06 18.12.2017.

Mislim da je.pogrjesio i da salje losu pruku vjernicima. On bi trebao bito primjer skromnosti i socijalnoj osjetljivosti.Sam.je sebi navukao bjes vjernika i dygo ce mu trebati vremena da ovo ispravi.

Avatar Mrki medvjed
Mrki medvjed
18:50 18.12.2017.

U svakom zanimanju ima loših ljudi na pravim mjestima. Tako je i svećenik - mercedes promašio profesiju, no ne treba generalizirti, jer bi inače povrijedili većinu svećenika, koji žive Evanđelje.

BE
beitsche
19:32 18.12.2017.

Biti svecenik je poziv a ne zanimanje..zato je zalosno kad svecenici poziv pretvaraju u zanimanje ......Vi svecenici se trebate svakog dana prisjetiti prispodobe o Soli...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije