Naslovnica Vijesti Hrvatska

Nadbiskup Barišić: Don Ivan Grubišić krši crkvene norme

Političko djelovanje u suprotnosti je s poslanjem crkvenih službenika koji trebaju razvijati mir i sklad.
10. studenoga 2011. u 20:30 41 komentara 82 prikaza
'04.11.2011., Zagreb - Don Ivan Grubisic, nositelj \'Liste moralnih ljudi\', nezavisne liste na nadolazecim parlamentarnim izborima.  Photo: Patrik Macek/PIXSELL'
Foto: 'Patrik Macek/PIXSELL'
Pogledajte galeriju 1/3

Don Ivan Grubišić, umirovljeni svećenik koji je najavio svoju kandidaturu za Sabor, prije službenog početka izborne kampanje dobio je težak udarac od svojih nadređenih iz Splitsko-makarske nadbiskupije.

Nadbiskup Marin Barišić medijima je poslao izjavu u kojoj oštro i otvoreno izražava svoje neslaganje političkim angažmanom dojučerašnjeg svećenika.

Hoće li nadbiskupovo stajalište utjecati na odluku don Ivana Grubišića o kandidaturi, on nam nije mogao reći. Tvrdi, naime, kako za izjavu nije ni znao, što situaciju čini još neugodnijom.

Nedopušteno ponašanje

– Politička aktivnost našega svećenika don Ivana Grubišića, premda umirovljenog, ali uvijek člana prezbiterija Splitsko-makarske nadbiskupije, nije u skladu, već u suprotnosti s jasnim crkvenim normama – napisao je u opširnom obraćanju javnosti nadbiskup Barišić.

Naglasio je kako se Crkva protivi aktivnom uključivanju svojih zaređenih službenika u stranačku politiku.

– Prava je alternativa takvu nedopuštenom svećeničkom ponašanju iskreno promoviranje svih inicijativa sukladnih evanđeoskom nauku, a koje su usmjerene izgradnji cjelovitog čovjeka i ljudskog društva, sukladno općeprihvaćenom crkvenom socijalnom nauku – poručio je Barišić.

Naglasio je kako je u demokratskom društvu potrebno izgrađivati povjerenje u civilne nositelje društvenih službi, poglavito zakonodavne, sudske i izvršne.

Pozvao se i na kanonska upozorenja, upute i zabrane kojima se Crkva trajno trudi da njezini službenici u društvu izgrađuju mir i sklad te da se klone svakog političkog djelovanja koje bi dovodilo do razdora među ljudima i do pogrešnog shvaćanja crkvenog poslanja i svećenikova dostojanstva.

– Ja ne znam za tu nadbiskupovu izjavu. Ne mogu vam ništa reći jer meni ništa nije poslao – izjavio je don Ivan Grubišić kada smo ga zamolili za komentar.

– Nemam komentara dok službeno od nadbiskupa ne dobijem njegovu izjavu – rekao nam je don Grubišić. Kaže kako se nije ni čuo s nadbiskupom Barišićem, ali očekuje da će mu poslati izjavu.

Ne zna hoće li odustati

– S nadbiskupom neću komunicirati posredstvom medija – poručio je don Grubišić.

Na pitanje može li sa sigurnosti reći kako ipak izlazi na izbore ili će nakon ovoga odustati od kandidature, također nije odgovorio.

– Ne mogu vam potvrditi da ću sudjelovati na izborima. Ja to u ovom trenutku ne znam – zaključio je don Ivan, kojemu predizborne ankete daju šansu za ulazak u Sabor.

Dva talijanska svećenika parlamentarca

Dva talijanska svećenika parlamentarca

Don Luigi Sturzo osnovao je 1923. Talijansku pučku stranku, koja je poslije postala Demokršćanska stranka, ali nije bio parlamentarni kandidat, a godinu dana poslije morao je otići iz Italije zbog fašizma. Nakon rata vratio se u Italiju, a 1952. predsjednik Republike zbog antifašističkih zasluga imenovao ga je doživotnim senatorom. Sturzo je to prihvatio i ušao u senat, ali tek nakon što ga je papa Pio XII. razriješio.

Don Gianni Baget Bozzo bio je član Demokršćanske stranke, pa Socijalističke, pa Berlusconijeve. Na izborima za Europski parlament 1984. godine kandidirao se na listi Socijalističke stranke, a Crkva ga je izopćila. Bio je u Europarlamentu tri mandata, do 1994. Kada je prestao biti parlamentarac, Crkva mu je vratila svećeničku odoru. Poslije je bio Berlusconijev savjetnik. (st/VLM)

Fra Tomislav Duka bio i zastupnik i fran

Fra Tomislav Duka bio i zastupnik i franjevac

U prvom sazivu Hrvatskog sabora 1990. godine dojmljiv je bio upravo jedan svećenički lik: fratar Tomislav Duka, izabran na listi HDZ-a, kojeg su jednom snimili i s pištoljem. Franjevac Duka, kojem pripisuju i glasovitu izreku prema kojoj je ‘narod bez države kao govno na kiši’, odradio je svoj saborski mandat bez problema, Crkva ga nije pozvala da bira između politike i svećeničkog poziva. Fra Duka, koji je bio i dobar prijatelj predsjednika Stjepana Mesića, umro je 2007. godine, a u nekrolozima se navodilo kako je bio i političar i zastupnik te kako je sudjelovao u utemeljenju hrvatske države. Problema zbog političkog angažmana svojedobno nije imao ni Adalbert Rebić, svećenik i profesor, koji je bio ministar za prognanike u jednoj od Tuđmanovih vlada. Ni don Anto Baković, promotor što većeg nataliteta, nije imao problema zbog ulaska u vladajući HDZ, no on nije izlazio na izbore, pa ni u Sabor. Žarko Puhovski prisjetio se i pokušaja da se jedna svećenička udruga sredinom 50-ih godina učlani u Socijalistički savez. Pokušaj, kaže, nije uspio, a inicijatore je Crkva ubrzo sankcionirala. (sp)

Iskusi adventsku Hrvatsku
DOŽIVLJAJ NA DAR
Iskusi adventsku Hrvatsku: Donosimo kompletan vodič kroz dobru zabavu

A1 izdvaja za Vas

  • -obrisani-:

    Ma kakve norme on to krsi? Svecenici na misama daju upute narodu za koga da glasaju, non-stop su uu medijima, a sad im smeta don Grubisic... Smeta im jer je posten i jer se USUDIO reci da su nas i ... prikaži još! i svecenici debelo opljackali. Da i nije rekao...mi to znamo, ali je lijepo i cuti.

  • mikrogrizzly:

    Don Grubišić je rijetko mudar čovjek odnosno od njega možete čuti sintetske ocjene kojih se ne bi postidjeli ni svjetski razglašeni intelektualci, a ima i svjetovno obrazovanje (dr sc. sociologije) - tako da po definiciji svjetovne struke u tančine razumije ... prikaži još! društvene procese... Nesumnjivo će unijeti potres na društv. sceni, ako uniđe u Sabornicu i apeliram na Splićane i Splićanke te stanovnike drugih mjesta u toj izb. jedinici da mu poklone povjerenje. Taj će napraviti razliku! Vjerujte...

  • dkatica2:

    Ovaj je bivši UDBAŠ u crkvenim redovima. ---------------------------------------------------------