Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Iz nadbiskupije

Nadbiskup Barišić: Don Ivan Grubišić krši crkvene norme

'04.11.2011., Zagreb - Don Ivan Grubisic, nositelj \'Liste moralnih ljudi\', nezavisne liste na nadolazecim parlamentarnim izborima.  Photo: Patrik Macek/PIXSELL'
Foto: 'Patrik Macek/PIXSELL'
1/3
10.11.2011.
u 20:30

Političko djelovanje u suprotnosti je s poslanjem crkvenih službenika koji trebaju razvijati mir i sklad.

Don Ivan Grubišić, umirovljeni svećenik koji je najavio svoju kandidaturu za Sabor, prije službenog početka izborne kampanje dobio je težak udarac od svojih nadređenih iz Splitsko-makarske nadbiskupije.

Nadbiskup Marin Barišić medijima je poslao izjavu u kojoj oštro i otvoreno izražava svoje neslaganje političkim angažmanom dojučerašnjeg svećenika.

Hoće li nadbiskupovo stajalište utjecati na odluku don Ivana Grubišića o kandidaturi, on nam nije mogao reći. Tvrdi, naime, kako za izjavu nije ni znao, što situaciju čini još neugodnijom.

Nedopušteno ponašanje

– Politička aktivnost našega svećenika don Ivana Grubišića, premda umirovljenog, ali uvijek člana prezbiterija Splitsko-makarske nadbiskupije, nije u skladu, već u suprotnosti s jasnim crkvenim normama – napisao je u opširnom obraćanju javnosti nadbiskup Barišić.

Naglasio je kako se Crkva protivi aktivnom uključivanju svojih zaređenih službenika u stranačku politiku.

– Prava je alternativa takvu nedopuštenom svećeničkom ponašanju iskreno promoviranje svih inicijativa sukladnih evanđeoskom nauku, a koje su usmjerene izgradnji cjelovitog čovjeka i ljudskog društva, sukladno općeprihvaćenom crkvenom socijalnom nauku – poručio je Barišić.

Naglasio je kako je u demokratskom društvu potrebno izgrađivati povjerenje u civilne nositelje društvenih službi, poglavito zakonodavne, sudske i izvršne.

Pozvao se i na kanonska upozorenja, upute i zabrane kojima se Crkva trajno trudi da njezini službenici u društvu izgrađuju mir i sklad te da se klone svakog političkog djelovanja koje bi dovodilo do razdora među ljudima i do pogrešnog shvaćanja crkvenog poslanja i svećenikova dostojanstva.

– Ja ne znam za tu nadbiskupovu izjavu. Ne mogu vam ništa reći jer meni ništa nije poslao – izjavio je don Ivan Grubišić kada smo ga zamolili za komentar.

– Nemam komentara dok službeno od nadbiskupa ne dobijem njegovu izjavu – rekao nam je don Grubišić. Kaže kako se nije ni čuo s nadbiskupom Barišićem, ali očekuje da će mu poslati izjavu.

Ne zna hoće li odustati

– S nadbiskupom neću komunicirati posredstvom medija – poručio je don Grubišić.

Na pitanje može li sa sigurnosti reći kako ipak izlazi na izbore ili će nakon ovoga odustati od kandidature, također nije odgovorio.

– Ne mogu vam potvrditi da ću sudjelovati na izborima. Ja to u ovom trenutku ne znam – zaključio je don Ivan, kojemu predizborne ankete daju šansu za ulazak u Sabor.

Komentara 41

OB
-obrisani-
20:53 10.11.2011.

Ma kakve norme on to krsi? Svecenici na misama daju upute narodu za koga da glasaju, non-stop su uu medijima, a sad im smeta don Grubisic... Smeta im jer je posten i jer se USUDIO reci da su nas i i svecenici debelo opljackali. Da i nije rekao...mi to znamo, ali je lijepo i cuti.

DU
Deleted user
20:53 10.11.2011.

Don Grubišić je rijetko mudar čovjek odnosno od njega možete čuti sintetske ocjene kojih se ne bi postidjeli ni svjetski razglašeni intelektualci, a ima i svjetovno obrazovanje (dr sc. sociologije) - tako da po definiciji svjetovne struke u tančine razumije društvene procese... Nesumnjivo će unijeti potres na društv. sceni, ako uniđe u Sabornicu i apeliram na Splićane i Splićanke te stanovnike drugih mjesta u toj izb. jedinici da mu poklone povjerenje. Taj će napraviti razliku! Vjerujte...

DK
dkatica2
00:59 11.11.2011.

Ovaj je bivši UDBAŠ u crkvenim redovima. ---------------------------------------------------------

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije