Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
radno zakonodavstvo

Nadan Vidošević: Morat ćemo uvoditi radnu snagu

nadan
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/3
13.09.2013.
u 13:21

Moramo razmisliti o imigracijskoj politici zbog natalitetne politike i upisnih kvota na fakultete, rekao je Vidošević

Nadan Vidošević, predsjednik Hrvatske gospodarske komore, na današnjem okruglom stolu o radnom zakonodavstvu, koji se održava u Hrvatskoj gospodarskoj Komori, kazao je da smanjenje povlaštenih mirovina 'nema stvarne koristi u smislu fiskusa', ali time se šalje politička poruka, pa je to i politička odluka.

Za Vidoševića bi bilo puno važnije naći načina da se četvrtina postojećih umirovljenika ponovo radno aktivira, jer je prevelik broj umirovljenika stvarni problem zemlje. Bez obzira na visoku nezaposlenost Vidošević je kazao da će ponovo otvoriti raspravu i u useljeničkoj politici.

- Moramo razmisliti o imigracijskoj politici, jer ćemo zbog natalitetne politike i upisnih kvota na fakultete morati uvesti radnu snagu - rekao je Vidošević.

Sindikalac Damir Jakuš kaže da i unutar povlaštenih umirovljenika postoji populacija koju se nikako ne može smatrati povlaštenom, kao što su rudari, policajci i druge skupine radnika.

Mršić nije potvrdio smanjenje povlaštenih mirovina za 10 posto

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić nije potvrdio nagađanja da će se povlaštene mirovine smanjiti za 10 posto. U izjavi prije okruglog stola ministar Mrsić je spomenuo samo mogućnost izostanka usklađenja povlaštenih mirovina ako za to ne bude novaca u proračunu.

Najavio je da će se do kraja godine mijenjati formula za usklađenje mirovina, najvjerojatnije po principu 70/30 posto, ovisno o kretanju plaća i cijena, ali to bi se usklađenje jamčilo samo za mirovine iz rada dok bi povlaštene mirovine dijelile sudbinu proračuna. Neovisno o formuli, mirovine se dva puta godišnje usklađuju približno po jedan posto. 

Druga intervencija odnosila bi se na priznavanje prava na zaštitni dodatak od 27 posto i za osiguranike drugog stupa, koji se neće ukidati, a država će ga jačati povećanjem izdvajanja nakon što se postigne povećanje BDP od 2 posto.

>>Ministar najavio izostanak povlaštenih usklađenja mirovina

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije