Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Nadam se da ćemo nakon europskog prvenstva ostati zlatni dečki, bez obzira na sjaj medalja!

Trideset zaljubljenika u programske jezike C++ i Python, učenika od 4. do 8. razreda sudjelovalo je i ove godine u već desetoj ljetnoj programerskoj ligi saveza.
03. kolovoza 2017. u 15:19 2345 prikaza
Pogledajte galeriju 1/8

 | Autor :

Na ovom tradicionalnom internetskom natjecanju održanom od 20. srpnja do 1. kolovoza okupili su se gotovo svi najbolji osnovci i osnovke, na čelu s juniorskim reprezentativcima Krešimirom Nežmahom, Patrikom Pavićem i Eugenom Bošnjakom.

Liga ima četiri ogleda s četiri zadatka po kolu i vrednuju se tri najbolja postignuća. Svaki zadatak nosi 100 bodova  što čini 400 bodova po ogledu. Od ukupno mogućih 1600 bodova oduzima se kolo s najmanjim bodovnim učinkom, tako da "u igri" preostane najviše 1200 bodova.

A upravo toliko je osvojio Patrik Pavić, učenik OŠ A. Kovačića, član saveza od 2015. godine i ovogodišnji pobjednik Ljetne programerske lige jer je u sva četiri kola ostvario maksimalni broj bodova.  Iza njega se plasirao prošlogodišnji pobjednik Krešimir Nežmah, koji je ove godine imao peh u dva ogleda, tako da mu je Patrik preuzeo titulu "gospodin 100%".

- Imao sam malo sreće jer je Krešo napravio grešku u trećem kolu, kaže Patrik koji nije očekivao pobjedu nad svojim prijateljem Krešom.

 | Autor :

 | Autor :

Treće mjesto u apsolutnom poretku pripalo je Bartolu Markovinoviću kojem je za malo izmakao status juniorskog reprezentativca. On se natjecao zajedno sa svojim mlađim bratom Fabjanom i uspio nadmašiti reprezentativca Eugena Bošnjaka.

Među učenicima petih  razreda najbolji su bili Matija Lacković i Renato Krpan, a kod šestih razreda najbolji je bio Marko Dorčić koji je nadmašio Frana Babića i Vlatka Borevkovića. Dvije sjajne mlade programerke Sara Lazarušić (7.r) i Ema Borevković (8.r) osvojile su 66% bodova i trude se preuzeti primat dečkima, a svi zajedno redoviti su polaznici radionica, priprema, vježbi, natjecanja i kampova saveza. Osim učenika zagrebačkih osnovnih škola, u natjecanju su sudjelovali i učenici iz V. Gorice, Rijeke, Zaboka, Ruda i Konjščine.

 | Autor :

 | Autor :

Mlade programere u rujnu očekuje prvo europsko juniorsko prvenstvo u Bugarskoj na kojem će sudjelovati natjecatelji iz dvadeset i jedne zemlje, a naša tri mušketira će se za svoj prvi europski nastup početi jače pripremati u sklopu ljetnog kampa na Sljemenu. Patrik ne odustaje od ambicija i predanog rada no s obje noge je na zemlji, a nakon prve pobjede nad Krešom kaže:

- Nadam se da ćemo nakon europskog prvenstva obojica ostati zlatni dečki, bez obzira na sjaj medalja!

Eugen Bošnjak je napravio najveći pomak u godinu dana, no na ljetnoj ligi bio je u ukupnom poretku četvrti, iza svog prijatelja Bartola, kojem od srca čestita:

- Na ljetnoj ligi sam brljao zbog nepažnje i pogrešne taktike, a za Bugarsku ću se pripremiti, dati sve od sebe pa što Bog da!

Krešimir Nežmah je  najbolji naš osnovac. Svjestan je greškice koja mu se inače ne događa i sprema se vrlo pedantno za nastup na prvoj europskoj juniorskoj olimpijadi, prikuplja podatke koji mogu biti od koristi.

- U timu Rusije je čak i osnovac sudionik seniorske IOI. Koncentrirat ću se i boriti za Hrvatsku. Sve je moguće!

 | Autor :

Poželimo im puno sreće, a naporan rad i Sljemensko predivno sunce ih očekuju već za dva tjedna.

 | Autor :

Zagrebački računalni savez Zagrebački računalni savez Banu Josipu Jelačiću se ponosno nasmiješio brk
Rokovci: Zadruga Vinkovačka Šparoga
Preplavila slavonska polja
Zarada je 25.000 kn po hektaru: Kultura je to koja je i do 8 puta isplativija od pšenice
Merkur osiguranje
Ne zanemarujte zdravlje
Sad je najvažnije brinuti o zdravlju: Pet ključnih liječničkih preporuka koje ne smijete zanemariti