Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gradonačelnica Koprivnice Vesna Želježnjak:

‘Nadam se da će auti biti dobri i da se neće kvariti skupe baterije’

Ugovor
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL
18.03.2014.
u 14:25

Branko Miošić iz Auto Gašparića kaže da su njihovi elektromobili kvalitetni, a baterije dugotrajne

U Koprivničkoj gradskoj upravi jučer je svečano potpisan ugovor o nabavi pet električnih vozila u sklopu projekta Civitas Dynamo s dobavljačem Auto Gašparićem iz Velike Gorice.

Pomoć EU-a i Fonda

Koprivnica, uvelike potpomognuta novcem EU-a i Fonda za zaštitu okoliša, pet Mitsubishi i-MiEV-a kupit će po cijeni od 927.000 bez PDV-a. Plaćanja PDV-a, pojasnio je je Nebojša Kalanj iz gradske uprave, oslobođeni su zato što je ugovor s Europskom komisijom potpisan prije 1. srpnja 2013. godine. Ovaj tjedan ponovit će se još natječaji za nabavu hibridnog i hibridnog plug-in automobila. Za njih će biti izdvojeno ukupno oko 380.000 kuna pa se očekuje da će cijeli projekt nabave vozila za potrebe gradske uprave stajati nešto više od 1,3 milijuna kuna. Ono što je najvažnije za građane Koprivnice je da će se iz proračuna u tu svrhu odvojiti “tek” oko 400.000 kuna.

Gradonačelnica Vesna Želježnjak pohvalila se kako su i projektom elektromobilnosti pokazali da su u samom vrhu hrvatskih gradova koji brinu o ekologiji i budućnosti.

- Nadam se da će automobili biti dobri i da se baterije neće kvariti jer ono što je skupo su baterije - istaknula je ona.Branko Miošić iz Auto Gašparića odgovorio joj je da je Mitsubishi u zadnje tri godine prodao oko 35.000 takvih vozila tako da se ne mora brinuti za kvalitetu.

Pet godina garancije

- Vozila imaju pet godina garanciju na električne dijelove, znači na elektromotor i bateriju, a sam vijek trajanja baterija je od devet do 11 godina. Međutim, to ne znači da nakon tog vremena baterije nisu za upotrebu. One otprilike gube kapacitet na 75 posto iskoristivosti. Naše baterije su podijeljene u nekoliko segmenata tako da se jako lako mogu obnoviti. Ne morate kupiti cijelu novu bateriju - otkrio je Miošić.

U gradskoj upravi očekuju da će elektromobile koristiti 200-tinjak ljudi. Procjenjuju da će uštedjeti oko 400.000 kuna na gorivu, a nadaju se i da će doći do 20-postotnog smanjenja zagađenja ugljičnim dioksidom.

Komentara 3

RH
RHVec
18:18 19.03.2014.

Ugljicni dioksid CO² je plin tezi od zraka... A kako je rijeseno grijanje?? Termofor i duge gace? :D :D

DU
Deleted user
20:37 19.03.2014.

Onaj koji prodaje mora uvjeriti drugu stranu da je baš to što kupuje njegova najbolja odluka. Istina o isplativosti će neumoljivo isplivati na svijetlo dana kad se za to stvore uvjeti. Cijena jednog automobila je 185,400.00 kuna. Sve te informacjeje - 20% smanjenje CO2, ušteda na gorivu, su bajke za malu djecu.

DU
Deleted user
20:42 19.03.2014.

Da li ste slušali novosti o Boeingu 787 Dreamlineru. Prodaja od 35 000 vozila na globalnom tržištu je ravno nuli, i nema povratnih informacija o uspješnosti serijski proizvedenog automobila.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije