Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izračunali smo

Nacrt zakona: za kupnju stana država daruje i do 15.663 eura

panorama
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/3
20.11.2016.
u 12:41

Ministarstvo graditeljstva dodjeljuje subvenciju kojom se podmiruje polovica mjesečne rate tijekom četiri godine

Model poticanja rješavanja stambenog pitanja koji je izradilo ministarstvo Lovre Kuščevića potpuno će anulirati eventualni udar koji bi moglo izazvati ukidanje porezne olakšice na kupnju prve nekretnine. Građani mlađi od 45 godina koji su u procesu kupnje stana moraju dobro promisliti isplati li se kupiti stan do Nove godine da bi se izbjeglo plaćanje poreza na promet nekretnina koji će ubuduće iznositi četiri posto prodajne cijene nekretnine ili će čekati novi zakon kojim mogu višestruko nadoknaditi taj porez kroz izdašne subvencije.

Dijete produljuje subvencije

Ukidanje olakšice koja je bila spas za većinu mladih ljudi koji su kupili prvu nekretninu ionako se već dogodilo za nove nekretnine jer je ulaskom u Europsku uniju Hrvatska dobila obvezu od početka 2015. sve nove nekretnine uključiti u sustav PDV-a tako da je novim propisom Ministarstvo financija, znajući za razradu plana subvencija, izjednačilo uvjete prodaje novih i rabljenih nekretnina.

Nacrt zakona koji smo analizirali predviđa subvencije na razini od polovice mjesečne rate tijekom četiri godine za sve građane koji kupe novu ili rabljenu nekretninu. Dva su limita uključena u program – na njega se mogu prijaviti mlađi od 45 godina, a stan mora biti jeftiniji od 100.000 eura. U proračunu će se za tu namjenu odvojiti 35 milijuna kuna za prvu godinu kojom bi se mogle pokriti subvencije za oko 1500 stanova, a predviđeno je da se subvencije dodjeljuju bankama koje bi se natjecale za kvotu unutar ukupnog iznosa. Veću bi kvotu trebala dobiti ona banka koja ponudi građanima bolje uvjete pa Kuščević očekuje i snižavanje kamatnih stopa na stambene kredite.

Foto: VLm

Model nije do kraja dogovoren na razini Vlade pa je moguće da će se iznosi subvencije i mijenjati, ali intencija je imati visok udio subvencija kako bi se potaknula prodaja stanova i pomoglo mladim obiteljima u rješavanju stambenog pitanja. Tome u prilog govori i prijedlog da se obitelji koja tijekom četiri godine subvencioniranja dobije dijete produlji vremensko razdoblje pomoći za godinu do dvije. Prvi izračuni pokazuju, ako model ne doživi izmjene, da će kupac stana u vrijednosti 100.000 eura tijekom četiri godine otplate kredita dobiti subvencije vrijedne 15.663,36 eura ako kredit podigne na rok od 20 godina s kamatnom stopom od 4,8 posto. Njegov bi anuitet bez subvencija iznosio bi 652,64 eura mjesečno, što bi se u prve četiri godine prepolovilo, ali bi morao pri kupnji stana platiti 4000 eura poreza na promet nekretnina. Uz novi plan tako bi kupac bio u “debelom plusu” jer bi od države dobio u konačnici 11.663,36 eura olakšica tijekom četiri godine.

Prodaja stanova u padu

Za manji stan čija je vrijednost 50.000 eura, a kupljen je također kreditom na rok od 20 godina uz kamatu od 4,8 posto, subvencije sežu do 7831 euro tijekom četiri godine. Manje je isplativo po ovom modelu uzimati kredit na 30 godina jer bi u slučaju vrijednosti stana od 100.000 eura subvencije bile oko tri tisuće eura manje, točnije oko 12.593 eura tijekom četiri godine.

U resornom ministarstvu nadaju se da će ova mjera potaknuti prodaju stanova koja pada od početka krize. U prvih šest mjeseci, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, prodano je samo 1348 novih stanova u cijeloj državi, pri čemu je u tu brojku uključeno i 258 stanova iz poticajne stanogradnje. U pretkriznom razdoblju prodavalo se i do 3200 novih stanova godišnje, a kako nema preciznih podataka o ukupnoj prodaji nekretnina u Hrvatskoj, možemo kalkulirati podacima o padu prometa na tržištu od 40 posto.

Konstantno padaju i cijene pa su se tako novi stanovi prodavali uz prosječnu cijenu kvadrata od 10.883 kune po četvornom metru na razini Hrvatske, a nešto viših 11.380 kuna po četvornom metru u samom Zagrebu.

>> Komu koristi hrvatska porezna reforma?

Komentara 26

Avatar pendreck
pendreck
13:13 20.11.2016.

Zvuci dobro taj poticaj. Ali ipak treba bar 30-40% cijene stana imati vec svojeg novca... ako se financira s manje nije dobro.

AR
aristip
14:18 20.11.2016.

Ponovno Vlada po izgovorom "pomoći građana" pokušava spriječiti pad cijena nekretnina. Cijene nekretnina s obzirom na plaće u Hrvatskoj, cijenu izgradnje nekretnina kao i cijene nekretnina u regiji su precijenjene !! Neka Vlada gradi socijalne stanove za potrebite a sve ostalo treba prepustiti tržištu jer realno cijene nekretnina generalno trebaju pasti bar 10 do 20%.

TH
than
13:38 20.11.2016.

Sanjam dan kada ce gradjani ove drzave konacno shvatiti da drzava nikada niste ne daruje, vec su to novci poreznih obveznika.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije