Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
1.103 oporavljenih

Od jučer 14 novih slučajeva zaraze, preminulo ukupno 55 osoba

Nacionalni stožer civilne zaštite
Foto: Darko Tomas/PIXSELL
1/7
26.04.2020.
u 13:40

Od jučer je preminula jedna osoba u KBC-u Split, najviše novozaraženih je također iz Splitsko-dalmatinske županije

Na redovitoj konferenciji za medije, Nacionalni stožer civilne zaštite iznio je nove podatke o zarazi koronavirusom u Hrvatskoj. 

U Hrvatskoj je od jučer zabilježeno 14 novih slučajeva zaraze koronavirusom, čime je ukupno 2.030 osoba oboljelih od COVID-19. Prosječna životna dob oboljelih je 51.26 godina. Hospitalizirana je 31 osoba. Na respiratoru je 23 pacijent, dva više nego jučer. 

Od jučer je preminula jedna osoba u KBC-u Split, ukupno njih 55. Obavljeno je 31.622 testiranja, 709 novih. Oporavilo se 1.103 ljudi, odnosno 69 više u odnosu na jučer.

Najviše novozaraženih je iz Splitsko-dalmatinske županije, njih petero, od čega je jedan štićenik Doma za starije i nemoćne.

"I dalje moramo biti svjesni da ove kapljične bolesti mogu biti sezonske bolesti i cijelo vrijeme moramo biti na oprezu. Na jesen možemo opet imati povećan broj bolesnika. Ove mjere koje smo donijeli morat ćemo puno dulje prakticirati. Na taj način štitimo sebe i sve druge oko nas. Mi smo puno puta u povijesti bili mali narod za velika djela, hajmo to još jednom pokazat", poručila je Alemka Markotić.

"Mi ne živimo u normalnim vremenima", tvrdi Davor Božinović i dodaje kako Stožer postoji da se provedu preporuke epidemiologa i stručnjaka. "Sve što radimo, radimo na temelju preporuka struke, u skladu s onim ovlaštenjima koje je Stožer dobio". 

"Mi sutra otvaramo novu fazu naše borbe s koronavirusom, njome počinje naša izlazna strategija. Moramo voditi računa svakodnevno da nam se ne pogorša epidemiološka situaciju. To je borba koju možemo dobiti samo zajedno, uzajamnim slušanjem i razumijevanjem. Sutra se ne vraćamo na način život koji je bio otprije epidemije, za to će trebati puno dijaloga i informiranja građana", dodaje Božinović. 

"Moramo čekati da sve inspekcije završe, moja je završila i transparentno sam iznio podatke. Čekamo inspekciju Ministarstva demografije pa ćemo komparirati rezultate", tvrdi Vili Beroš vezano uz situaciju u Domu za starije i nemoćne Split u kojem je danas od koronavirusa preminuo deseti štićenik. Tvrdi kako je liječnica zadužena za štićenike Doma "ulagala enormne napore" i dodaje kako je pitanje je li ona ranije, nakon promjene definicije bolesti, mogla posumnjati na koronavirus s obzirom na to da se tamo nalaze kronični bolesnici.

Krunoslav Capak ponovio je kako je svrha pauze u trgovinama između 14 i 15 sati "da se ne susreću i ne križaju djelatnici". Dodaje kako su upute o čišćenju i dezinficiranju dostupne na stranici HZJZ-a, a oni kojima one nisu dovoljno jasne, mogu telefonski kontaktirati HZJZ ili dežurnog epidemiologa. Vezano uz upute za vjerske obrede, rekao je kako još uvijek nisu gotove.

 

Komentara 20

DU
Deleted user
14:11 26.04.2020.

Netko će reći da hedem govna ali(srećom) niti jedan jedini čovjek u Hr nije zdrav umro od korone.Moš mislit karantene.Radim u firmi 100 ljudi.Nitko bolestan niti njihove familije.U krugu ĐĐ tvornice 3000 ljudi.Nitko.Pijaca prepuna ljudi danima- nitko.Uskrs,Kaufland,šetnica,poloj.......- nitko.Ejbg Inače mislimm da je korona debelo prenapuhana.

LO
londonery13
14:24 26.04.2020.

Rasturismo virus ko hrvate ...

JO
JosefKa
14:34 26.04.2020.

Kako pokrivaju Skaricicaaaaa. Sad je navodno doktorica "izvan sustava". "Kriv je virus" sam po sebi ali ni slova o tome kako je usao i zasto se prosirio. Nadam se da ce ih novinari sutra posteno izrostiljati. Jer su danas dosli potpuno nepripremljeni i izrazito povrsno pristupili ovom jeftinom prodavanju magle. Netko za 9 preranih smrti mora odgovarati!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije