Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kaznena prijava

Način na koji je Ilovac saniran SDP-u "smrdi" na kršenje zakona

'Karlovac - SDP grada Karlovca podnio kaznenu prijavu protic 8 tvrtki izmedu i grada Karlovca zbog nepravilnosti u sanaciji deponija Ilovac. Josip Bencic predsjednik gradske organizacije SDP-a i Marin
'Kristina Stedul Fabac/PIXSELL'
22.09.2010.
u 10:50

Josip Benčić vjeruje da su naplaćeni i radovi koji na odlagalištu otpada nisu izvedeni pa su za višemilijunske iznose oštećeni gradski i državni proračun.

Nakon pomne analize zaključili smo da na Ilovcu ne smrdi samo smeće nego i način na koji je izvedena sanacija odlagališta te tako oštećen i gradski i proračun RH, rekao je jučer Josip Benčić, predsjednik karlovačkog ogranka SDP-a, objašnjavajući zašto Općinskom državnom odvjetništvu podnose kaznenu prijavu protiv osam tvrtki i institucija, te odgovornih osoba u njima.

 Novac bačen u vjetar

Esdepeovci vjeruju da je pri sanaciji toga odlagališta, teškoj 6,1 milijun kuna, koja je 70 posto obavljena, bilo kršenja zakonskih propisa, vrijednih kaznene prijave, te predlažu Državnom odvjetništvu da pokrene kazneni postupak da bi “osumnjičenici bili proglašeni krivima i kažnjeni po zakonu, a Gradu i Hrvatskoj nadoknađena materijalna šteta”.

 – Eklatantan primjer nenamjenski, tj. krivo potrošenog novca, građenje je vodonepropusnog sloja za 1,9 milijuna kuna. Taj bi sloj trebao biti debeo 2 metra, a svi se mogu uvjeriti da to nije tako i da je taj novac bačen u vjetar. Tu je i najam radnih strojeva od tvrtke Mulltrans Čistoći za 1,020.000 kuna, iako Čistoća ima strojeve, te nabavljanje stroja za baliranje, iako jedan već postoji. Nadam se da će Državno odvjetništvo utvrditi o kojem se iznosu radi, ali mi procjenjujemo da je on višemilijunski – izjavio je Josip Benčić.

 Upitan smatra li da su za propuste, pokaže li se da ih ima, odgovorni u Gradu Karlovcu, Benčić je odgovorio da je Grad vlasnik Čistoće i da je morao biti upoznat sa situacijom.

 Na potezu Odvjetništvo

 – Uspoređujući dokumente o sanaciji sa stvarnim stanjem, zaključili smo da ima elemenata za kaznenu prijavu. Po nama, evidentno je da su naplaćeni radovi koji nisu izvedeni, a je li doista tako utvrdit će Državno odvjetništvo – zaključio je Josip Benčić.

 SDP je u 14 točaka kaznene prijave Općinskom državnom odvjetništvu prijavio Čistoću, Grad Karlovac, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, projektanta i nadzornog inženjera Danka Fundurulju, glavnu projektanticu Martinu Cvjetičanin, Eko flor Plus i Mulltrans, kao i odgovorne osobe u svim tvrtkama i institucijama.

Duga strana

Nemam spoznaje da je projekt sanacije odlagališta Ilovac u vrijeme moje odgovornosti, odnosno gradonačelničkog mandata, vođen nekorektno. Pozdravljam svaku dobronamjernu brigu za raspolaganje nacionalnim i lokalnim materijalnim dobrima. Samu kaznenu prijavu ne mogu komentirati iz treće ruke, jer službeno ništa nismo dobili, izjavio je gradonačelnik Damir Jelić, zamoljen za izjavu o kaznenoj prijavi koju je podnio SDP.  

Ona je, po riječima čelnika SDP-a Josipa Benčića, prva kaznena prijava koju je neka stranka podnijela Općinskom državnom odvjetništvu u Karlovcu. Što o njoj misle u Čistoći jučer, unatoč pokušajima, nismo saznali.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije