Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVEMIR OBILINOVIĆ

Načelnik Nerežišća o Kuščeviću: Sve promjene namjene zemljišta napravljene u cilju razvoja općine

13.04.2017., Zagreb - U Banskim dvorima odrzala se redovna sjednica Vlade. Lovro Kuscevic. Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/2
28.06.2019.
u 14:59

Navodi i kako je, u predmetnim izmjenama i dopunama plana, svim građanima i pravim subjektima pod jednakim uvjetima udovoljeno zahtjevu za prenamjenu zemljišta

Načelnik Nerežišća, Svemir Obilinović, poslao je priopćenje za medije 's namjerom ispravljanja negativnog medijskog izvještavanja o Općini Nerežišća, a u kontekstu tekstova i priloga vezanih uz ministra uprave Lovre Kuščevića'.

U priopćenju navodi kako žele uputiti jasnu poruku kako su sve izmjene plana i sve promjene namjene zemljišta 'napravljene isključivo u cilju razvoja naše općine' te da su usmjerne 'k razvoju turizma kao strateškoj grani' za razvoj općine 'ne zaboravljajući pritom na stvaranje pretpostavki za razvoj gospodarstva i poljoprivrede'.

Navodi i kako je, u predmetnim izmjenama i dopunama plana, svim građanima i pravim subjektima pod jednakim uvjetima udovoljeno zahtjevu za prenamjenu zemljišta 'ukoliko nije bilo zakonskih prepreka'. Piše i kako se radi o nekoliko desetaka podnositelja zahtjeva.

GALERIJA Ovo je velebna kuća ministra Kuščevića

13.04.2017., Zagreb - U Banskim dvorima odrzala se redovna sjednica Vlade. Lovro Kuscevic. Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
1/13

'S obzirom na okolnosti želimo podsjetiti na proceduru postupka izrade izmjena i dopuna Prostornog plana, koja je dugotrajna i transparentna te nikako ne ovisi o samovolji pojedinca. Izrada prostornog plana lokalne razine započinje formalno Odlukom o izradi, koju donosi - Općinsko vijeće, a završava Odlukom o donošenju prostornog plana, koju opet usvaja Općinsko vijeće. Tijekom izrade tijesno surađuju stručni izrađivač, koji je prethodno imenovao odgovornog voditelja izrade (ovlašteni arhitekt - urbanist) prostornog plana i nositelj izrade tj. stručno upravno tijelo (Jedinstveni upravni odjel na čelu s pročelnikom). 

Prije donošenja Prostornog plana mora se pribaviti mišljenje Zavoda za prostorno uređenje nadležne županije u pogledu usklađenosti tog plana s Prostornim planom županije, gotovo svih ministarstava i javno-pravnih tijela, ukupno preko 20, a u slučaju priobalnih JLS (kakva je i Općina Nerežišća) prije usvajanja Plana na općinskom vijeću mora se pribaviti konačna suglasnost Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja koja potvrđuje da je plan izrađen u skladu za Zakonom o prostornom uređenju, što je naravno slučaj i kod ovih izmjena' opisuje Obilinović.

Načelnik napominje kako općinski načelnik ne odlučuje u proceduri donošenja Prostornog plana 'osim kao administrativna podrška Općinskom vijeću kad se formalno utvrđuje prijedlog Plana za javnu raspravu te kasnije kod prihvaćanja izvješća s javne rasprave i utvrđivanja konačnog prijedloga Prostornog plana'. 

'Radi se o izuzetno dugotrajnoj i transparentnoj proceduri, tijekom koje je praktički cijelo vrijeme javnosti na zahtjev dostupan uvid u kompletan materijal prostornog plana, a posebice tijekom trajanja javne rasprave s javnim uvidom i javnim izlaganjem, kada se dodatno najširoj javnosti obrazlažu planska rješenja od strane stručnog izrađivača (odgovornog voditelja i drugih stručnjaka) i nositelja izrade (stručnog upravnog tijela JLS). Pozivamo medije za razumijevanje, radi se o maloj općini koja u turističkoj sezoni ne treba ovako negativno izvještavanje, koje ide u smjeru politizacije dobrih odluka Općinskog vijeća. Ne upuštamo se u političke borbe, ali ne želimo biti proglašeni bez temelja i ikakvih činjenica općinom u kojoj se rade malverzacije. Jer to nije istina. Ponosni smo razvojem općine i racionalnim razvojem' - zaključio je načelnik Obilinović te pozvao novinare da dođu u Nerežišća i da vide kako 'općinu vode razvojno i transparentno. 

Komentara 53

JU
juma
15:17 28.06.2019.

Ne vidim tu nikakav razvoj opcine, osim ako se pod time ne smatra omogucavanje milijunske dobiti pojedincima koji su bliski s opcinskim rukovodstvom. Razvoj opcine bi bio prenamjena opcinskog zemljista u gradjevinsko, njegova prodaja i uloziti taj novac u infrastrukturu koja je u cijeloj Dalmaciji na kriminalnoj razini. Posvuda imamo ovakve milionere, a opcinske ulice su uske da se ne mogu mimoici dva automobila, bez plocnika, nema uredjenih parkiralista, smece i otpad posvuda, pa ljeti obavezna nestasica vode i tako u nedogled.

Avatar Zvjerko10
Zvjerko10
15:22 28.06.2019.

Ma čekaj malo! Jeli to onaj načelnik općine koji POS-ove stanove iznajmljuje turistima? Ma sve mi je jasno!!!!

Avatar Zvjerinjak1
Zvjerinjak1
15:19 28.06.2019.

Ajmo se kladiti da je Svemir Obilinović član HDZ-a!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije