Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MEĐIMURJE

Načelnik mora platiti 4000 kuna kazne jer je direktor dviju tvrtki

Sukob
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/Pixsell
21.02.2014.
u 08:06

- Obje tvrtke neaktivne su pet godina i nemaju ni prihode, niti rashode. Nisam znao da moram prenositi upravljačka prava - kaže načelnik Male Subotice Vladimir Domjanić

Vladimir Domjanić, nezavisni načelnik Općine Mala Subotica, morat će platiti 4000 kuna kazne jer je prekršio Zakon o sprječavanju sukoba interesa. Odluku o kazni donijelo je, kako doznajemo, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, koje je zaključilo da je Domjanić prekršio dva članka. Kaznu može platiti u dvije rate.

Povjerenstvo je postupak protiv Domjanića pokrenulo u rujnu jer je istovremeno bio načelnik i zamjenik predsjednika Nadzornog odbora Međimurje plina, te direktor tvrtki Domus i Fortuna. Morao je, a nije, prenijeti upravljačka prava na povjerenika. Prema Zakonu, naime, dužnosnik koji ima više od pola posto udjela u vlasništvu tvrtke prava treba prenijeti na drugu osobu. Domjanić je od 2010. do 2012. bio zamjenik predsjednika NO-a Međimurje plina, 100-postotni je vlasnik tvrtke Fortuna, te 50-postotni tvrtke Domus. Povjerenstvo je zatražilo očitovanje je li primao naknadu, je li prenio upravljačka prava i jesu li te tvrtke bile u poslovnom odnosu s Općinom.

- Povjerenstvu sam rekao da su obje tvrtke neaktivne pet godina i da nemaju ni prihode, niti rashode. Zato sam i mislio da ne moram prenositi upravljačka prava na drugu osobu. Vidio sam da su mišljenja članova Povjerenstva bila podijeljena oko toga - ističe Domjanić, koji je postavio i pitanje vjeruju li doista u Povjerenstvu da dužnosnik koji prenese upravljačka prava na odvjetnika više nema nikakve veze s tvrtkom? Kako bilo, Domjanić u roku od 60 dana mora prenijeti prava na nekog drugog. Nedavno je za slični slučaj kažnjen i načelnik Općine Sveti Juraj na Bregu Anđelko Nagrajsalović (SDP), koji je također imao udjele u dvije tvrtke.

Međimurci su prošle godine često bili na dnevnom redu sjednica Povjerenstva. Matija Posavec (HNS) kažnjen je s 2000 kuna jer je kao zamjenik župana bio i član NO-a Narodnih novina. Branio se time što su u pravnoj služi Narodnih novina tvrdili da nije u sukobu interesa. Bivši župan Ivan Perhoč (SDP), bivši gradonačelnik Čakovca Branko Šalamon (SDP), te načelnici Mladen Horvat (SDP), Franjo Makovec (HSLS), Višnja Ivačić (HNS) i Ljubomir Grgec (SDP), kažnjeni su jer su bili članovi NO-a Međimurskih voda.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije