Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dalmacija

Načelnik Lećevice ne može biti i direktor Centra za okoliš d.o.o.

'za unutarnju...27.05.2004...Lecevica prosvijed...mjestani...deponij...smetliste... snimio:TIno Juric'
'Photoshop'
09.03.2010.
u 08:00

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, na prijavu Tomislava Lerotića, odlučilo da Baran može biti ili načelnik općine ili direktor Centra.

Ante Baran uz dužnost načelnika Općine Lećevice ne može biti i direktor, odnosno jedini član uprave trgovačkoga društva Regionalni centar čistog okoliša d.o.o., čiji se pogon i odlagalište planiraju graditi u Lećevici.

Mišljenje je to saborskog Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, koje potpisuje predsjednik Povjerenstva Mate Kačan. Naime, zakonom je propisano da dužnosnici ne mogu biti članovi uprava ili nadzornih odbora trgovačkih društava pa je Povjerenstvo Anti Baranu dalo rok od 30 dana da svoje dužnosničke funkcije uskladi sa zakonom.

"Dajte da razmislim"

– Jutros sam dobio odluku i normalno da ću postupati u skladu s njom. Dajte mi nekoliko dana da razmislim – rekao nam je jučer Ante Baran.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji, koja je imenovala Brana na mjesto direktora budućeg Centra za gospodarenje otpadom, tvrde kako odluku Povjerenstva datiranu s 24. veljače ove godine još nisu dobili. Ujedno, kažu da su ga na tu dužnost postavili početkom 2008. godine, prije donošenja zakona na koji se poziva Povjerenstvo.

– Na Anti Baranu je da odluči koju će funkciju zadržati – rekla nam je Ana Marija Rošin, glasnogovornica župana Ante Sanadera.

Međutim, Tomislav Lerotić, koji je podnio prijavu protiv Barana, iako je zadovoljan odlukom Povjerenstva, ističe da Baran uopće nije kvalificiran za dužnost direktora Centra.

– Usto, kao načelnik Općine Lećevice, što je više od osam godina, nije postavio nijedan spremnik za odvojeno prikupljanje otpada. Lećevica još nema plan gospodarenja otpadom, a trebala ga je imati još 2005. – ističe Lerotić.

– Mislim da bi glavni škovacin u Županiji morao imati odgovarajuće iskustvo. Najgora moguća referenca je politička podobnost, neimanje iskustva i želje za izbjegavanje nastajanja smeća, a inzistirati na rizičnoj lokaciji u kršu s neekološkim konceptom i za to tražiti ekorentu – zaključuje Lerotić.

I fra Luka je protiv

Pripremu gradnje Centra u Lećevici već godinama prate žestoki prosvjedi lokalnih ekoloških udruga, koje i sada nastoje spriječiti gradnju. Danas u 19.30 u pinakoteci Gospe od Zdravlja u Splitu predavanje stručnjaka o hidrologiji Lećevice organizira fra Luka Delić, koordinator ekoudruga. Baran nam je rekao da će doći i on.

Iako Ante Baran kaže da mu treba nekoliko dana da razmisli koju će funkciju zadržati, na pitanje čekaju li Lećevicu novi izbori, odgovara negativno.

– Ne dolazi u obzir! Ne bih mogao zbog ljudi, za mene je glasovalo 80 posto stanovništva – rekao je Baran, koji se ipak povukao pa zaključio. – Ipak, nemojte to shvatiti kao odluku. Moram još razmisliti – rekao je Baran. Inače, po struci je inženjer prometa.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije