Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HUM NA SUTLI Vijećnici iz 1995. o neistini u Bagolinu izbornom programu

Načelnik Huma na Sutli pao zbog dugova i asfaltiranja, a ne Straže

28.04.2009.
u 17:59

U Humu na Sutli još se ne stišava bura oko tvrdnji koje je Božidar Brezinščak Bagola, predsjednik humskoga HSS-a i sadašnji općinski načelnik, naveo u svojem predizbornom programu.

Među ostalim, tamo stoji da je kao prvi načelnik, od 1993. do 1996, “nasilno smijenjen zbog argumentiranoga kritiziranja divlje privatizacije i zahtjeva da se kulturna dobra vrate općini Hum na Sutli”.

Dvojica vijećnika iz toga prvog saziva, Darko Šlogar (HDZ) i Josip Špiljak (HNS), dostavili su nam zapisnik sa sjednice Općinskoga vijeća održane 17. srpnja 1995. u kojemu u točki o smjeni Bagole nema ni riječi o Tvornici stakla i njegovu kritiziranju privatizacije.

Obrazloženje
Humski je načelnik tada s 13 glasova ‘za’ i jednim ‘protiv’ tajnim glasovanjem smijenjen na prijedlog vijećnika HDZ-a jer “mu se u više navrata ukazivalo na njegove pogreške i propuste na koje nije obraćao pozornost, nije poštivao odluke i zaključke Općinskog poglavarstva i Općinskoga vijeća te zbog takvog nesavjesnog rada i zloupotrebe položaja ukaljao ugled vijeća i doveo u pitanje funkcioniranje Općine”.

Borba za vlast
Na pitanje da nam to konkretizira, D. Šlogar prisjeća se da je općina u tom prvom Bagolinu mandatu, 1994. i 1995., imala dug, da se Komisija za izradu programa i investicija općinskih cesta, na čelu koje je bio Bagola, nije pridržavala programa asfaltiranja, što ga je zacrtalo Općinsko vijeće, da je Bagola bio popustljiv prema građanima u svezi s dodjeljivanjem kamenoga materijala i da se nije poštivao omjer prema kojemu su građani trebali sufinancirati asfaltiranje s 40 posto.

Usto, u zapisniku stoji i da je načelnik Bagola odgovorio da bit rasprave o smjeni nije proračun, nego borba za vlast između njega i Stjepana Špiljaka, koji je na izborima za načelnika dobio dva glasa, a Bagola osam i da je to prešlo u zavadu. Humski je načelnik prije glasovanja o svojoj smjeni napustio vijećnicu. Načelnik Božidar Brezinščak Bagola danas nije želio komentirati navode Šlogara i Jutriše.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije