Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istraga u HŽ-u

Na željeznicama zatajili 86 milijuna kuna od stanova!

'16.11.2006., Zagreb - Neboderi na Prisavlju.  Photo: Boris Scitar/Vecernji list'
Foto: 'Boris Scitar/Vecernji list'
1/5
01.02.2012.
u 12:00

Iako je dio novca od prodaje stanova trebao uplaćivati i u državni proračun, HŽ od 2000. godine nije uplatio ni lipu

Hrvatske željeznice duguju proračunu Republike Hrvatske čak 86 milijuna kuna od prodanih stanova na kojima postoji stanarsko pravo. Taj je dug nastao od 2000. do 2009. godine, a otkrila ga je tek Državna revizija kad je radila revizorsko izvješće za jednu od tvrtki HŽ-Holdinga – HŽ Infrastrukturu, i to 2008. godine.

Uključen i DORH

Revizija je taj slučaj proslijedila Državnom odvjetništvu.

Prema dokumentaciji kojom raspolažemo, sve uprave HŽ-a i HŽ Infrastrukture od 2000. do 2009. godine nisu uplaćivale u državni proračun 65 posto iznosa od prodanih stanova na kojima postoji stanarsko pravo, a koji su bili u vlasništvu željeznica.

Naime, prema Zakonu o prodaji stanova na kojima postoji zakonsko pravo, kada je prodavatelj stana poduzeće ili druga pravna osoba koja je vrijednost stanova uračunala u vrijednost društvenog kapitala, tom prodavatelju pripada 35 posto iznosa od prodaje stana, a 65 posto uplaćuje se u državni proračun, i to za rješavanje stambenih pitanja hrvatskih branitelja, za osiguranje stanova za službene potrebe...

HŽ je stanove počeo prodavati 1992., a od te godine do 2007., utvrdila je revizija, prodano je 8308 stanova, od čega je 4906 prodano na obročnu otplatu.

Uprava HŽ-a odustala je od uplaćivanja novca od prodanih stanova 2000. godine nakon što je od svoje pravne službe dobila mišljenje da je, sukladno odluci Ustavnog suda, vlasništvo neotuđivo, i HŽ-u pripada 100 posto iznosa od prodanih stanova.

No, iako su o tome tražili očitovanje Ministarstva financija, prema dostupnoj dokumentaciji nikad ga nisu dobili. Ipak su sav novac od prodanih stanova zadržali za sebe, ali su tih 65 posto ipak držali na posebnom računu. Kad je Državna revizija 2008. godine otkrila taj konto, radilo se o 66,9 milijuna kuna, a u međuvremenu je taj iznos narastao na 86 milijuna kuna. No, upitno je gdje je taj novac potrošen. Kako doznajemo, nakon dopisa iz Državnog odvjetništva u HŽ-u je pokrenuta istraga u koje je svrhe potrošen.

Odgovorne osobe

Kao odgovorne osobe za neuplaćivanje novca od stanova u državni proračun mogli bi odgovarati bivši predsjednici uprava HŽ-a – Marijan Drempetić, Tomislav Josip Mlinarić i Davorin Kobak te direktori HŽ Infrastrukture, koja je nastala kad je HŽ podijeljen u Holding, Nedjeljko Pešut i Mijat Kurtušić. Drempetić, u čijem je mandatu počela praksa neplaćanja za stanove, kaže da o tome ne zna ništa i da mu nikad nitko nije ništa govorio.

Ključne riječi

Komentara 38

AN
Antiflašist
14:00 01.02.2012.

Hz pod hitno privatizirati pa nek bagra zehebava nekog drugog. Sindikalni povjerenik s osnovnom skolom ima placu u randu kiruruga specijaliste. Sto se tu ima vise rece, razjuriti sve do jednog.

Avatar Stipo Li
Stipo Li
14:01 01.02.2012.

Gdje je sad liburnik i ostali koji tvrde da su željeznice lokomotiva hrvatskog gospodarstva.... pa da i ja mislim da im treba dati još 400 miliona eura.... ču ču ču ču..... :)

Avatar Stipo Li
Stipo Li
14:42 01.02.2012.

Zar Linić nije od 2000 do 2003. bio u nadzornom odboru HŽ-a?? Nisam siguran neka me netko ispravi ako griješim.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije