Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Kućni ljubimci

Na Žarkovicu stigle nove kućice za pse, sve drugo ostalo na obećanjima

Grad Dubrovnik platit će popravak ograde, ali radnici koji bi to trebali obaviti boje se pasa. Grad je pronašao i zemljište za novi azil, u tijeku su pregovori oko otkupa
25. listopada 2017. u 21:50 0 komentara 399 prikaza
Foto: Privatni album
Pogledajte galeriju 1/10

U sklonište za pse na Žarkovici stigle su nove kućice za njegove četveronožne stanovnike. Za sada ih je 50, a zamijenile su tek dio starih, dotrajalih i bezbroj puta pokrpanih.

Bit će ih ukupno 100, naručio ih je i platio Grad Dubrovnik. Kažu iz Grada kako su napravljene prema posebnom nacrtu, a prilagođene su vjetru i hladnoći koja će brzo stići na brdo iznad Dubrovnika. Kućice su već isprobane, u njihovu kvalitetu uz stanovnike koji su ih zauzeli uvjerili su se i volonteri koji su ih postavljali.

Navode planove

Na naš upit što su do sada napravili da poboljšaju stanje u skloništu i pomognu volonterima koji se brinu za napuštene životinje, iz Grada odgovaraju kakvi su im planovi. Pa tako navode da su još uvijek u postupku promjene hrane za pse, jer hrana za koju je Grad ove godine sklopio ugovor s dobavljačem ne odgovara psima, odnosno zbog nje imaju brojne zdravstvene probleme.

– O svemu imamo i potvrde veterinara, dokumentaciju koja pokazuje da psi imaju proljeve, da im je koža crvena i svrbi ih pa na mjestima na kojima se češu nastaju i rane – kaže Sandra Sambrailo, voditeljica skloništa. A iz Grada kažu kako su analize pokazale da hrana odgovara standardima, ali da su ipak spremni na promjenu pa Sanitat pregovara s tvrtkom koja hranu nabavlja.

Azil za pse Žarkovica Briga za životinje Žarkovici ni bura ne može ništa, štite ju ljubav i suosjećanje

Grad je osigurao i 100.000 kuna za popravak ograde skloništa, a radove bi trebala obaviti Tehnogradnja, ugovorni partner Grada. No, da to neće biti lako potvrđuju neki od volontera koji su bili u skloništu u koje su radnici Tehnogradnje već dolazili.

– Bili su dva puta i njima nije ugodno jer je puno pasa. Mi ne možemo pse maknuti, nemamo gdje, pa ćemo vjerojatno morati tražiti i ljude koji se ne boje ući među njih – objašnjava nam S. Sambrailo.

Čekaju rebalans

Već mjesecima ona čeka da joj Grad osigura obećanu pomoć, jer više se ne može sama brinuti za pse za koje bi se ionako trebao brinuti Grad. Na upit jesu li osigurali radnike za sklonište iz Grada odgovaraju:

– S obzirom da Grad ne može formalno zaposliti djelatnike u azilu osigurali smo 100.000 kuna donacije za azil, s isključivom namjenom zapošljavanja djelatnika. Navedena donacija uključena je u rebalans proračuna koji planiramo usvojiti na idućoj, šestoj sjednici Gradskog vijeća krajem listopada – piše u odgovoru koji potpisuje Petar Ipšić, viši stručni suradnik za informiranje. A Sandra Sambrailo kaže kako se nada da sve neće završiti neuspjehom, jer najteže je pronaći ljude koji žele raditi u skloništu.

Spašen u zadnji tren Dubrovnik U akciji hvatanja kujice štene pojelo sedalin, spašeno u zadnji tren

I dok se čeka rebalans, iz Grada odgovaraju i da su pronašli lokaciju za novo sklonište. Gradit će se na zemljištu koje graniči s općinom Dubrovačko primorje, a ima 30.000 metara četvornih. U tijeku su pregovori s vlasnicima, a očekuje se da bi otkup trebao biti gotov do kraja godine. Nakon toga, kažu, Grad će sklonište izgraditi u najkraćem mogućem roku, a njime će upravljati gradska tvrtka Sanitat. U međuvremenu, napuštene životinje s gradskim ulica zbrinjavat će As-eko, no kill sklonište iz Šibenika. S njim je Grad 31. srpnja sklopio ugovor na godinu dana za paušalni iznos od 36.000 kuna. Na pitanje tko se brine o napuštenoj životinji dok djelatnici skloništa iz Šibenika ne stignu u Dubrovnik nismo dobili odgovor. A nismo doznali ni tko bi trebao zbrinjavati mačke.

Žarkovica istina je jedna Gradonačelnik Dubrovnika od Ministarstva poljoprivrede nije tražio dozvolu za poboljšanje uvjeta na Žarkovici Lučia Galjer mala volonterka Lučia Galjer najsretnija je kad je sa psima u utočištu na Žarkovici

Treba li Grad volontere?

Grad Dubrovnik skloništu As-Eko iz Šibenika platit će paušalno 36.000 kuna za jednogodišnji ugovor kojim rješava pitanje zbrinjavanja napuštenih životinja. Koliko će to u konačnici koštati Grad ne znamo, jer paušal će platiti čak i ako niti jedan pas iz Dubrovnika ne krene put Šibenika. Koliko košta prijevoz i smještaj psa u šibenskom skloništu iz Grada nam nisu otkrili. Znači li to da nisu ni predvidjeli da psi idu na tako daleki put, da je ugovor puko ispunjavanje zakonske obveze po kojoj moraju imati riješeno pitanje zbrinjavanja napuštenih životinja?

Ako je i tako, neshvatljiva je odluka Grada da posluje sa skloništem kojeg Dubrovčani pamte iz noći u kojoj su pod policijskom zaštitom odvodili pse sa Žarkovice. Očekuje li Grad da će volonteri Društva za zaštitu životinja i dalje zbrinjavati napuštene pse i mačke? Da će ih sklanjati riskirajući čak i nove kazne veterinarske inspekcije koja propuste Grada naplaćuje od onih koji su samo volonteri. Očekuju li sve to gradski čelnici i nakon što su sklopili posao sa skloništem iz kojeg su volonteri sami morali izvlačiti svoje pse? Očekuju li to i nakon što su još jednom ponovili kako će novo sklonište voditi gradska tvrtka Sanitat. Volontere i opet ne spominju, možda misle da ih tada više ni neće trebati.

Na graničnom prijelazu u Slavonskom Brodu pojačan promet vozila na ulasku u RH
PAO NA GRANICI
Naoružan do zuba pokušao ući u Hrvatsku: Pronašli mu kalašnjikov, pištolj, bombe...
HUB
Napravite prvi korak
Financijske poteškoće moguće je riješiti
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.