Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TUGA S JUGA Nekadašnji turistički biser Jadrana potonuo još dublje

Na zapuštenom Lopudu zatvoreni su veliki hoteli

10.04.2009.
u 16:16

Otok Lopud, nekad prestižni turistički otok na dubrovačkoj rivijeri, ove godine neće imati ni jedan hotel koji će raditi.

Naime, dubrovački brodar Atlantska plovidba još nije ispoštovao ugovor koji je s gradskom upravom potpisao o kupnji i obnovi hotela Grand pa je to zaštićeno zdanje i dalje neupotrebljivo. Isto tako, hotel Lafodia, čiji su vlasnici talijanski državljani, krenuo je u renoviranje pa je i on zatvoren.

Kafići u podnajam
S druge strane, otvorenih ugostiteljskih objekata bit će manje nego prije pa su neki otočani čak objekte dali u podnajam osobama koje nisu s otoka, što se prije teško moglo dogoditi. Tako Lopud, čiji stanovnici žive uglavnom od turizma, pred sobom ima tešku sezonu.

Otok je nekad imao 30-ak trgovina i ljeti se jedva prolazilo po rivi, nekada su organizirali velike zabave pa su i Dubrovčani išli na otok. No, danas su ostala samo sjećanja na ta vremena.

Stanovnika na otoku sve je manje
U vrijeme dubrovačke državnosti na otoku ih je bilo gotovo dvije tisuće, a danas ih nema ni stotinu. Do prije rata u otočnoj se školi obrazovalo do osmog razreda, a danas za prva četiri razreda ima samo jedan učenik.

Na otoku je, iz kompleksa nekadašnjih Hotela Lopud, ostalo još nekoliko manjih hotelskih objekata, ali su i oni neobnovljeni ili izvan funkcije.

Bez olakšica
Nameti koje je gradska uprava odredila stanovnicima na kopnu vrijede i za stanovnike Lopuda. Tako i oni rijetki što imaju ugostiteljske objekte koji će raditi ove sezone moraju plaćati istu spomeničku rentu kao i njihovi kolege na Placi (Stradunu). Najave o poticajnim mjerama nisu dale rezultate pa otok tone sve dublje i ima sve manje stanovnika.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije