Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sprema se novi val

Na vratima EU novih je milijun migranata

Children play with bubbles blown by volunteers as migrants and refugees are registered by the authorities before continuing their train journey to western Europe at a refugee transit camp in Slavonski Brod, Croatia, February 10, 2016. REUTERS/Darrin Zammi
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
26.02.2016.
u 08:15

Sama protiv svih – Merkel lani primila 1,1 milijun azilanata, do 2020. planira još 2,5 milijuna

Najmanje milijun imigranata spremno je za pokret i doći će ove godine u Europu, upozorio je šef Frontexa, europske agencije za granice, Fabrice Leggeri.

– Nikakve granice ni žice neće ih zaustaviti – kazao Leggeri i istaknuo kako loša geopolitička situacija, koja se nikako ne stabilizira, tjera ljude da odlaze iz domova.

Njemačka pooštrila zakon

Fabrice Leggeri je u travnju prošle godine – u razgovoru za Večernji list – rekao da je milijun i pol ljudi spremno doći u Europu, da se težište migrantskih tijekova prebacuje s mediteranske na balkansku rutu i da se treba pripremiti. Tada još nitko nije obraćao pozornost na ta upozorenja, a države su ih se sjetile tek kad je u ljeto buknula kriza, a migranti – za koje se mjesecima ranije znalo da će krenuti na put – zaista iz Turske počeli masovno dolaziti u Europu. Sada je situacija puno kompliciranija – bazen se imigranata u EU napunio, javnost se u većini država odupire useljavanju, države se parcijalno nose s problemom, reagira se na mah, a zajedničkog rješenja nema, već se javljaju tenzije između država te između članica i Bruxellesa. Sve to, upozoravaju, recept je za masovnu humanitarnu i sigurnosnu katastrofu.

Na sjevernoj grčkoj granici s Makedonijom i dalje je zarobljeno nekoliko tisuća izbjeglica, mahom iz Sirije i Iraka, a još stotine i stotine njih stižu iz Turske. Nakon Austrije, Makedonije i Slovenije, vojsku je na granicu poslala i Bugarska, a Srbija je vojsku jučer stavila u punu pripravnost. U Ljubljani je za subotu zakazan prosvjed protiv migrantskog centra u koji je u utorak država smjestila prve tražitelje međunarodne zaštite u Sloveniji. Danas će prosvjed biti u gradu Vrhnika. Istodobno, Frontex u “sobi za krizna stanja” u svom sjedištu u Varšavi uz pomoć satelitskih snimaka u realnom vremenu i podataka s terena prati kretanje migranata te upozorava da se otvara novi smjer, preko Bugarske i Ukrajine. Crna Gora pojačava svoju granicu nakon indikacija da bi ruta mogla tamo skrenuti. Grčka je pred pucanjem – uz ekonomsku krizu i prijetnje izbacivanjem iz Schengena, migrantski pritisak prijeti kaosom i pretvaranjem Grčke de facto u državu Bliskog istoka. Mijenjaju se zakoni o azilu – sa sastanka u Beču država balkanske rute, ali bez Grčke, koja je zbog toga povukla svog veleposlanika iz Austrije, što je razbjesnilo Bruxelles, države su zauzele jasan stav da migranti ne mogu birati u kojoj državi žele tražiti azil. Njemačka još ne zatvara granice, ali je dolazak 1,1 milijuna izbjeglica tijekom prošle godine, a procjena je da će do 2020. doći od 3,6 milijuna pridošlica, znatno opteretio socijalne službe i intenzivirao pritisak na vladu kancelarke Angele Merkel. Stoga je i jučer pooštren zakon o azilu koji predviđa bržu obradu zahtjeva, bržu deportaciju onih koji ne zadovoljavaju uvjete te teže spajanje obitelji.

Samo na kratko vrijeme

– Moramo zaštiti vanjske granice, i to zajedno. U ovom konkretnom slučaju, granicu Grčke i Turske i istovremeno Makedonije i Grčke. Poslali smo policajce u Makedoniju i spremni smo ih poslati još – kazao je ministar vanjskih poslova Miro Kovač u intervjuu za RAI.

– Sve dok Njemačka i Austrija primaju imigrante, možemo ih pustiti da prođu, ali Hrvatska neće postati sabirni centar. Naša je zemlja u teškoj ekonomskoj situaciji, mladi se iseljavaju, a mi izbjeglice možemo zadržati samo kratko vrijeme, i to maksimalno njih 1500 – objasnio je Kovač.

>> Renzi: manje novca za članice koje nisu solidarne u izbjegličkoj krizi 

>> 'Moramo smanjiti broj izbjeglica koji dolaze jer moramo osigurati stabilnost unije'

Komentara 10

ST
stomugromova
08:55 26.02.2016.

Držimo se država članica Višegradske skupine u zajedničkoj politici oko migranata.

Avatar Ohjooj
Ohjooj
09:30 26.02.2016.

konačno je nekome (bar se nadam) došlo do mozga da kaže bagri EU - dosta! Nadam se da će sada i Grčka doći pameti pa početi braniti svoje granice i odmah ih vraćati nazad! Dosta je bilo!

SU
suncesmokvemaslina
09:51 26.02.2016.

Ovo nije normalno!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije