Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Atrakcija

Na vožnji i blagoslovu među oldtimerima našao se i drveni DKV

'          '
Foto: ''
1/3
17.08.2011.
u 09:09

Vlasnik drvenog automobila je Dragutin Tisanić, a plastičnog je restaurirao Antun Vrbanović

Danas, barem kad je o automobilima riječ, njihovi vlasnici pri kupnji razmišljaju o brzini, snazi, veličini, praktičnosti, cijeni, garanciji, proizvođaču i o nizu drugih sitnica koje će njihov metalni ljubimac činiti posebnim i baš takvim kakav im treba ili, neki, baš kakvog žele. No, ima i onih koji svoje automobile ne mogu nazvati limenim ljubimcima jer oni to nisu i to zato što jednostavno nisu izrađeni od metala već od drva ili plastike. Nekoliko njih okupilo se u nedjelju ispred crkve svete Barbare u Bedekovčini na svojem trećem blagoslovu. Naime, Oldtimer klub Zabok, u kojem je oko 200 članova, uglavnom motociklista, osnovao je grupu ljubitelja starih automobila.

Fićo ide kao i nekad

I dok je Nikola Hren iz Gornje Stubice došao sa svojim fićom iz 1980. kojeg je sam obnovio i vozi ga, Dragutin Tisanić, inače predsjednik Oldtimer kluba Zabok, na prvu je vožnju izveo svog „drvenog ljubimca", automobil DKV iz 1939. godine. Nabavio ga je, ispričao nam je, nakon što ga je godinama tražio, u Njemačkoj.

– Vlasnik ga je počeo restaurirati, ali je, nažalost umro. Nisam uopće razmišljao, niti sam ga išao pogledati već sam ga kupio na „neviđeno". Bio je u dijelovima, motor je bio u kvaru, a getriba zdrobljena. To smo popravili, dali izraditi novi getribu, a sve ostalo, vezano uz drvo, radio sam sam. Naime, taj je auto izrađen od drva i ono je bilo u dobrom stanju, a istrunula su samo oplošja od šperploča. Uspio sam nabaviti vodootporne šperploče, radio sam dio po dio, najprije radio makete i eto, danas je na svojoj prvoj vožnji – ponosno nam je rekao Dragutin Tisanić otkrivši nam i da je vrijednost tog automobila negdje oko 25.000 eura.

Oni ne iznevjere

Andrija Jurec iz Zaboka stigao je svojim Opelom Kadettom kojeg si je kupio 25. svibnja 1970. Bio mu je prvi vlasnik, s to je još i danas. – I danas ga vozim i nije me nikad iznevjerio. Normalno ga održavam kao svaki auto, on mora imati ulje, mazivo. Ali ga čistim, sušim, perem, jer ne bi takav inače bil. Ima 75.366 kilometara – kaže Andrija Jurec ističući da je baš sve u njemu, pa čak i radio, isto kao što je i bilo onog dana kada ga je kupio. Za razliku od njega, njegov sumještanin Stjepan Hrastinski svog BMW-a iz 1968. godine izvodi iz garaže samo u posebnim prilikama. Tom je ljepotanu drugi vlasnik, a mazi ga i pazi već desetak godina.

Matra Morena

Automobil koji nije njegov, ali zato što misli da se rijetko može vidjeti i da je automobil kojeg vrijedi pokazati, dovezao je Antun Vrbanović iz Oroslavja inače vlasnik autoservisa u kojem se, kad nema posla i u slobodno vrijeme, restauriraju stari automobili i pripremaju za auto utrke. Riječ je o Matri Moreni, automobilu koji je cijeli od plastike, a samo mu je „šasija" vruće pocinčana, dok je sve ostalo spojeno popnicama. Ima motor jačine 1600 kubika kojeg je prvo, kao i automobil, proizvodila tvrtka Talbot od koje je kasnije nastao Peugeot. - U restauraciju je utrošeno 400 radnih sati, a nije se mogao nabaviti niti jedan novi dio već su svi stari restaurirani, plastificirani i pocinčani - ispričao nam je Antun Vrbanović.

Komentara 2

HT
hund-titan
16:28 17.08.2011.

novinar ako pise na tu tematiku,bi trebao imati toliko znanja,da jacina nije 1600 kubika,jer se ona mjeri u KW ili u konjima

KI
kiki29
20:01 18.08.2011.

gospon titan, da ste malo bolje pročitali potpis novinara vidli bi da je to pisala ženska ruka...a našim ženicam su kubiki, konji, auspuhi, gumigelengi, getribe i slične trice i ku,čine ionak nebiten stvari...daj im ključ, benge u tanku i to je to...a Silva je inače korektna i više nego dobra novinarka tak da vam ova primjedba i ni na mestu...bog dragi a je nešći imel kakvu lijepu za napisati za nas neuke i zapostavljene zagorce...ionak su mediji puni samo raznih Bebićev, Rimcov, Sanaderov i sličnih.,..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije