Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 71
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kredit za zapošljavanje

Vlada braniteljima otpisala 12,4 milijuna kuna duga

Vlada
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
06.11.2014.
u 16:42

Ono što smo imali prije u jednom je trenutku isto bila politika solidarnosti, ali je institucija nadživjela samu sebe i postala kontraproduktivna, rekao je premijer

Konačni prijedlog zakona o regionalnom razvoju Republike Hrvatske usvojen je na današnjoj sjednici Vlade. Potpredsjednik Vlade Branko Grčić rekao je da ovaj vrlo važan zakon vodi k sređivanju sustava, posebno u smislu efikasnijeg planiranja regionalnog razvoja. Zakonom se, između ostalog, predviđa uspostavljanje četiriju urbanih aglomeracija oko najvećih gradova – Zagreba, Splita, Osijeka i Rijeke.

– Ja bih rekao se da uvodi više pravednosti u sustav jer smo imali poprilično nelogične situacije da su potpore dobivale jedinice koje su po indeksu razvijenosti bitno iznad praga – rekao je Grčić. Grčić je rekao da se ovim prijedlogom širi krug jedinica koje će u iduće tri godine primati potpore. Formiraju se i prijelazne mjere za sve jedinice, njih 65, koje trebaju izići iz sustava potpora jer su prešle prag od 75 posto razvijenosti hrvatskog prosjeka. U tom razdoblju gradirat će se potpora kako bi se izbjegao šok za njihove javne financije.

– Ja bih ovo nazvao pravom solidarnošću. Ovo je politika solidarnosti. Ono što smo imali prije u jednom je trenutku isto bila politika solidarnosti, ali je institucija nadživjela samu sebe i postala kontraproduktivna – rekao je premijer Zoran Milanović.

Dodao je da svatko ima svoja očekivanja i ona su legitimna, ali se moramo uklopiti u stvarnost i biti solidarni. Naglasio je da ovdje nije bilo nikakvih lokalno-političkih i stranačkih kriterija.

– To nije politički obilježeno i ne ide u prilog bilo kojoj političkoj opciji. Naprosto, to je ispravno – rekao je Milanović, dodajući da ovo nije radikalan potez.

Prostor za korupciju

Usvojen je i Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Poreznoj upravi. Ministar financija Boris Lalovac rekao je da će se pojednostavniti sustav i uspostaviti partnerski i savjetodavni odnos poduzetnika i Porezne uprave. Milanović je rekao da se otvara prostor za korupciju ako birokracija nije svjesna opasnosti.

– Ne možemo sve složene društvene situacije propisati u petu decimalu unaprijed, a to u poreznim predmetima vrlo često zna eksplodirati – rekao je Milanović.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Usvojen je i Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj skrbi, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona.

– Zakon se ovdje usuglašava sa Zakonom o jedinstvenom tijelu vještačenja – rekla je ministrica Milanka Opačić. Rekla je kako su dosad mnogi bili zakinuti pogrešnom procjenom oštećenja te da jedinstveno tijelo vještačenja ukida nepravde. Uvodi se i ostatak funkcionalne sposobnosti, što se dosad nije procjenjivalo. I kod Nacrta prijedloga zakona o izmjenama Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama također je riječ o usuglašavanju sa Zakonom o jedinstvenom tijelu vještačenja, rekla je Opačić.

Zaduživanje za autoceste

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić rekla je kako će Europska unija Hrvatskoj dodijeliti 8,6 milijuna eura pomoći za elementarnu nepogodu u veljači te 8,9 milijuna eura za poplave u svibnju.

– Nije puno, al' veseli – komentirao je Milanović.

Država nabavlja robe i usluge za stanovništvo s poplavljenih područja u vrijednosti od 1,2 milijuna kuna. Riječ je o stvarima kao što su loživo ulje, lopate, metle, ormari i slično. Usvojen je i Prijedlog odluke o dodjeli sredstava žurne pomoći od 4 milijuna kuna za ublažavanje posljedica elementarne nepogode nastale u studenom 2013. i veljači 2014. godine u Hrvatskoj. Hrvatskom savezu udruga za osobe s mentalnom retardacijom odobreno je 500.000 kuna robne pomoći, a odobren je i otpis potraživanja za 108 korisnika kredita, razvojačenih pripadnika HV-a, u iznosu od 12,4 milijuna kuna. Ministarstvo branitelja pak ulaže 5,1 milijuna kuna u 17 stanova za stambeno zbrinjavanje stradalnika iz Domovinskog rata.

Odobreno je i zaduživanje Autoceste Rijeka-Zagreb za dodatnih 1,3 milijardi kuna radi financiranja dospjelih kredita, što je Milanović iskoristio kako bi podupro ideju o monetizaciji, komentirajući kako ćemo, ako se tako odlučimo, sljedećih 25 godina imati sjednice na kojima ćemo se zaduživati radi otplate kredita.

Braniteljima otpisano 12,4 milijuna kuna kreditnog duga

Vlada je na današnjoj sjednici odobrila otpis dospjelih i nedospjelih potraživanja po kreditima hrvatskih branitelja po programu zapošljavanja pripadnika HV-a.

– U ovom je otpisu riječ o otpisu dospjelih i nedospjelih potraživanja za 108 hrvatskih branitelja u iznosu od 12,4 milijuna kuna – kazao je ministar financija Boris Lalovac o otpisu dugova po kreditima HBOR-a. – Po navedenom programu dosad je odobreno 3655 kredita u iznosu od 320 milijuna kuna – rekao je Lalovac i dodao da je dosad otpisano 1406 kredita, odnosno oko 40 posto kredita otpisano je od ukupnog fonda. Radi se o kreditima koji su odobreni do 30. lipnja 2014. godine.

>> Grčić: Više od milijun građana imat će veće prihode u 2015.

>> Vlada odlučila: Sveučilište Sjever ide na državne jasle već od 2015.

Komentara 33

Avatar upitnik.pita
upitnik.pita
10:01 06.11.2014.

...zaposlili u javne i državne službe 100 milančića opančića, 100 zmajčekića, 100 dončekića, 100 sinčekića... i to je sve što su napravli za svoga mandata...

FE
FelixBoy
10:55 06.11.2014.

Čim objašnjava da je nešto dobro za Hrvatsku ovaj majstor "optimist"koji je sa svim svojim znanjima o ekonomiji u credo banki prosuo neke novce ekonomskog fakulteta jasno je da sljedi gore! KAO ONO IDE -DOBRO JE -TONEMO POLAKO!He ,he,he..... Strava!

MI
mirtebi
10:55 06.11.2014.

Nista oni ne uspostavljaju nego ruse, srozavaju, unistavaju, parazzitiraju i devastiraju cijelo drustvo u hrvatskom komunjarstanu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije