Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Oreškovićev proračun 2,4 milijardi veći od Milanovićeva. Planirano 100 milijuna kuna za novorođenčad

Ukupni prihodi državnog proračuna u 2016. projicirani su u iznosu od 113 milijardi kuna
25. veljače 2016. u 10:41 250 komentara 18566 prikaza
vlada
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/7

Prijedlog smjernica za izradu državnog proračuna Republike Hrvatske za 2016. i projekcija za 2017. i 2018. bio je prva točka dnevnog reda današnje sjednice Vlade.

– Ovo nam je završni korak u proračunskom procesu za 2016. godinu – rekao je ministar financija Zdravko Marić, koji je održao prezentaciju. Rekao je da će svi morati implementirati limite u svoje proračune kako bi 10. ožujka predlagali i usvajali državni proračun za ovu godinu i poslali ga u Sabor.

– Bitno je da imamo nekakve promjene. Najlakše je reći da je to status quo, ovako se uvijek radilo. Svi znamo da je teško, ali promjena treba biti status quo – rekao je premijer Tihomir Orešković na početku sjednice Vlade. Orešković je također rekao da ne očekuje previše promjena u izvješću Europske komisije.

– Trebat ćemo ubrzati reforme koje je Europska komisija tražila – rekao je Orešković.

– Počeli smo, ali imamo još dosta posla ispred nas – poručio je.

– Za ovu godinu očekujemo blago ubrzanje rasta BDP-a na 2 posto – rekao je Marić. Najveći dio rasta je na domaćoj potražnji, dodao je, te naglasio da su ovo realne projekcije.

– Naša očekivanja su da se taj gospodarski rast ubrza – rekao je Marić. Ove godine očekuje se smanjenje stope nezaposlenosti na 15,8 posto. Ukupni prihodi državnog proračuna u 2016. projicirani su u iznosu od 113 milijardi kuna, što predstavlja rast od 3,5 posto u odnosu na preliminarno izvršenje 2015. Iduće godine prihodi državnog proračuna porast će za 3,7 posto, a u 2018. 3 posto.

Marić je rekao da je ključna odrednica cijele proračunske politike fokusiranje na rashodovnu stranu proračuna kao ključni segment fiskalne konsolidacije. Ukupni rashodi u 2016. projicirani su u iznosu od 120,4 milijarde kuna, 2,4 milijarde više u odnosu na preliminarno izvršenje 2015., ali su ukupni rashodi koji se financiraju iz izvora koji utječu na manjak na razini preliminarnog izvršenja 2015. Porast ukupnih rashoda proizlazi isključivo zbog rashoda povezanih s iskorištavanjem iz EU-fondova, navedeno je u Marićevoj prezentaciji.

U proračunu je planiran iznos od 100 milijuna kuna za poticaje za novorođenčad. Marić je rekao da su osigurana puna sredstva kako za mirovine, tako za plaće koje, kako je rekao, neće smanjivati. Marić je rekao da će ciljani deficit biti na razini od 3 posto BDP-a.

– Mislim da je to za sutra snažna poruka potpredsjedniku EK i cijeloj hrvatskoj javnosti – rekao je Marić.

Orešković je nakon prezentacije rekao da je rast od 2 posto realan.

– 3 posto deficit, mislim da je to velika poruka, vrlo jaka poruka, i uvjeren sam da će je EK vidjeti kao veliki plus – rekao je Orešković.

Druga točka bio je prijedlog odluke o provedbi reformskih mjera za unapređenje sustava javne uprave, kojom se osnivaju tri povjerenstva – za modernizaciju sustava javne uprave, za razvoj ljudskih potencijala u javnoj upravi te za informatizaciju javne uprave. Ministrica Dubravka Jurlina Alibegović rekla je da su utvrđeni glavni ciljevi reformi u javnoj upravi kojima žele riješiti slabosti javnog sektora.

Usvojen je i prijedlog odluke kojom zagrebačka zračna luka dobiva ime prvog predsjednika Republike Hrvatske Franje Tuđmana. Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković rekao je da radovi na izgradnji novog putničkog terminala idu dobro te da bi u funkciji trebao biti u veljači ili ožujku iduće godine.

Usvojen je prijedlog rješenja kojim se na teret Proračunske zalihe MUP-u odobrava iznos od oko 1,67 milijuna kuna za podmirenje troškova vezanih uz zbrinjavanje izbjeglica.

>> Brkićev izbor za ministra prerasta u političku dramu

NBIoT tehnologija
#NEODUSTAJEM
Znate li što je NBIoT tehnologija? Doznajte kako ju je Tomislav Božić iskoristio da pomogne Dubrovniku u pametnom upravljanju parkingom
  • zorbas.grk:

    veći proračun od 2015 ????

  • KaNiDora:

    reforme se ne rade u tri dana.. ako 20 godina nitko nije rado reforme, sad bi trebalo u tri dana sve napraviti ?? stvarno maloumno

  • dino85:

    Ako ce ich naci kod kulturnjaka i radmanovaca, neka mu je sa srecom!