Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSLIJE RUŠENJA Usprkos kontroverzama na Viru rastu graditeljske ambicije

Na Viru će uskoro biti izgrađeno 3500 kuća

Vir
Foto: Dino Stanin
23.06.2007.
u 20:16

Još nije prihvaćen prostorni plan Vira, u kojem će biti omogućena legalizacija oko 9000 uglavnom bespravnih objekata. Iako je prihvaćanje najavljivano za ovaj tjedan, to se nije dogodilo jer općina mora odgovoriti na svih 268 primjedba na prostorni plan, kojem je Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva dalo suglasnost prošli tjedan.

Prigovori Virana na predloženi plan, koje u Općini drže većinom neutemeljenima, ukazuju pak da će ionako preizgrađeni otok već za nekoliko godina biti izgrađeniji za možda i više od 3500 objekata. Naime, dobar broj Virana je prigovorio na prijedlog plana, u kojem su njihove parcele izvan izgrađene građevinske zone, a iz Općine im je objašnjeno kako će uskoro imati mogućnost gradnje.

Na Viru je izgrađeno oko 67 posto plana, odnosno oko 420 hektara, a imamo zakonsku mogućnost izgradnje na još oko 230 hektara. To znači da će se uz donošenje urbanističkih planova, a koje podrazumijevaju i uređenje zelenih i javnih površina na Viru prema sadašnjem planu moći izgraditi još oko 2500 novih objekata.

Kada budemo imali tu izgrađenost, odnosno oko 80 posto izgrađenosti plana, imamo pravo na povećanje zone za još nešto više od 100 hektara odnosno za mogućnost izgradnje novih oko 1000 kuća tvrdi Kristijan Kapović i opvrgava da je Vir preizgrađen i nakazan otok kakvim ga je nedavno u Večernjem, listu nazvao Jerko Rošin, predsjednik Savjeta Vlade RH za prostorno uređenje. Kapović je, naime, Rošinove tvrdnje nazvao nebulozama nepotkrijepljenim argumentima i ističe da je od ukupne površine otoka dosad na Viru izgrađeno svega 19 posto.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije