Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Papa Franjo revolucionar

Na Veliki četvrtak svećenici će i ženama prati noge!

papa franjo
Foto: IPA/PIXSELL
23.01.2016.
u 14:59

Papa nastavlja razbijati stereotipe i otkrivati lice Crkve koja se otvara svima

Papa Franjo povukao je svoj novi “revolucionaran” potez i od Velikog četvrtka, omogućit će da se i ženama peru noge u obredu pranja nogu na misi večere Gospodnje. Dosad je to, naime, bilo rezervirano isključivo za muškarce. Točnije, izabranu dvanaestoricu, po uzoru na apostole, kojima bi svećenik koji predvodi euharistijsko slavlje na Veliki četvrtak (on pak po uzoru na Isusa) oprao noge. 

Pomno razmotrena odluka

– Papa Franjo odlučio je promijeniti rubrike rimskoga misala vezane uz Mandatum na misi večere Gospodnje tako da odsad svećenici mogu izabrati i žene za sudjelovanje u tom obredu. Dekret o izmjeni rubrika objavio je Zbor za bogoštovlje i sakramentalnu stegu – javlja Radio Vatikan, citirajući papu da se želi „izraziti puno značenje geste koju je Isus učinio na Posljednjoj večeri, njegovo davanje samoga sebe ‘do kraja’ za spasenje svijeta, njegovu beskrajnu ljubav“.

Ta odluka, donesena nakon „pomnog razmatranja“, znači da pastiri sada mogu izabrati za sudjelovanje u obredu osobe između svih članova naroda Božjega: muškarce ili žene, zdrave ili bolesne, klerike, osobe posvećenoga života ili laike. Ta skupina vjernika, čiji broj nije određen, treba predstavljati raznolikost i jedinstvo svih dijelova Božjega puka – stoji u dekretu. Sveti Otac, osim toga, preporučuje da se odabranim osobama prikladno objasni značenje obreda. Papa Franjo je prethodno bio uključio žene u obred pranja nogu kad je slavio misu večere Gospodnje u zatvoru u Redibibbiji, podsjeća Radio Vatikan.

– Obred pranja nogu zove se Mandatum prema Kristovim riječima s posljednje večere: „Mandatum novum...”, tj. „Novu vam zapovijed dajem: ljubite jedni druge kao što sam ja ljubio vas“ (Iv 13, 34). U liturgiju ga je ponovno bio uveo papa Pio XII. 1955., a njegovo značenje je objašnjeno u okružnom pismu Zbora za nauk vjere Paschales Solemnitatis da “obred pranja nogu predstavlja služenje i ljubav Krista koji nije došao da bude služen, nego da služi” – tumači Radio Vatikan.

Crkva je “kuća svih”

Ovaj papin “revolucionarni potez” ne bi se smio predimenzionirati, tj. zaključivati da će se promijeniti odnos Crkve, npr. prema ređenju žena. No, sasvim je sigurno da papa nastavlja razbijati stereotipe i otkrivati lice Crkve koja se mijenja i otvara svima te da bude “kuća svih”, kako je on vidi.•

>> Sms-ovi, internet i društvene mreže su "dar od Boga" ako se koriste razborito

Komentara 11

NE
nemanatrag
14:32 24.01.2016.

Dokle peru? Do pupka ili dalje?

MI
mirr
16:03 23.01.2016.

ST
stopostohrvat.
15:58 23.01.2016.

Bilo bi bolje da im se pere u gacama dole ona stvarka. Ja bi se prijavio dobrovoljno za susenje. Feniranje i susenje gratis za mladje ispod 50.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije