Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kairo ponovo gori

Na trgu Tahrir okupilo se 10 tisuća kršćana, a potom se otvorio pakao

'Egyptian Coptic Christians hold up a blood streaked cloth after a clash with soldiers and anti-riot police during a protest in Cairo against the attack on a church in southern Egypt in October 9, 201
'OWAISE MAHMOUD'
10.10.2011.
u 22:30

Samo osam mjeseci nakon svrgavanja Hosnija Mubaraka s vlasti, nastavljaju se nemiri. Razlog novih nemira je uništavanje koptskih crkvi.

Kairo ponovo gori! Samo osam mjeseci nakon revolucije u kojoj je svrgnut Hosni Mubarak, trg Tahrir ponovo je poprište krvoprolića, ovaj put između vojske i egipatskih kršćana Kopta.

- Događa se upravo ono čega smo se i pribojavali pri odlasku Mubaraka s vlasti. Kršćani, koji su do tada bili relativno zaštićeni, postali su meta napada islamista, kaže za Večernji list egipatski Kopt Ashraf Shafik. Da je to, na žalost, točno potvrđuje i najmanje 36 mrtvih tijela koja su na trgu ostala u nedjelju navečer.

Mirni prosvjedi

Kopti su već punih tjedan dana boravili na trgu Tahrir kako bi protestirali protiv napada na njihove crkve diljem Egipta, a posebno protiv rušenja jednog od njihovih vjerskih objekata, što se dogodilo prije nekoliko dana u Merinabu na jugu zemlje. U nedjelju popodne čak 10.000 Kopta okupilo se u Kairu kako bi pokrenuli i mirni marš protiv vlasti, a onda se otvorio pakao.

- Nije još uvijek jasno što se zapravo dogodilo, kako je počeo sukob. Prema nama je s vojnih barikada, oko kojih su bili i članovi civilnih banda, letjelo kamenje, a onda je netko ispalio prvi metak. I tada je počeo pokolj, kaže jedan od sudionika krvavih nereda. Informacije iz Kaira za sada cure na kapaljku, no svjedoci tvrde da su vojnici otvorili vatru na demonstrante, a u masu se zaletio i jedan oklopni transporter koji je gazio ljude pred sobom. Samo pod njegovim kotačima poginulo je najmanje pet demonstranata, dok ih je još osamnaest stradalo od puščanih metaka. Kopti vojnicima i civilnim bandama koje su ih napadale nisu ostajali dužni, pa su doslovno do smrti pregazili tri vojnika koje su uspjeli dohvatiti.

Boje se dana koji dolaze

U Kairu je uveden policijski sat koji je trajao do danas ujutro, a broj uhićenih i ranjenih mjeri se u stotinama. Privremeni predsjednik vlade Esham Sharaf, čije su fotografije demonstranti palili na trgu, pozvao je sve strane na mir i obustavu nasilja.

- Nećemo nikomu dopustiti da manipulira jedinstvom Egipta ili da usporava proces demokratizacije – izjavio je Sharaf. Kopti, koji čine 10 posto stanovništva Egipta, pribojavaju se sljedećih dana kada bi nasilje moglo eskalirati.

Trenutačno se svi pribojavaju izbijanja novog vala nasilja koji bi cijelu zemlju mogao gurnuti u građanski rat. Prema tvrdnjama dijela Egipćana, ne radi se samo o nezadovoljstvu kršćana već i svih ostalih skupina društva.

- Muslimani, sekularisti, druge vjerske skupine, nitko nije zadovoljan sadašnjom situacijom, zemlja je na rubu kaosa. Kopte napadaju islamisti, ali ni druge se vjerske skupine ne osjećaju ugodno, kaže jedan od demonstranata.

Ključne riječi

Komentara 228

OB
-obrisani-
23:40 10.10.2011.

a kada to kaže jedan prelat takvog ranga, iz religije koja samo propovijeda mir, ljubav i obitelj - moramo mu vjerovati

OB
-obrisani-
02:04 11.10.2011.

i tebi nisu sad ekvivalentni tome jedan biskup i jedan vođa pentakostalne crkve ? ja mislim da si malo pristrasan prema svojim argumentima

OB
-obrisani-
23:59 10.10.2011.

My kind of state.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije