Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KUPANJE NA SILVESTROVO

Na trgovima po hrvatskim gradovima slavilo se već u podne: Pogledajte ozračje iz Samobora, Osijeka, Zadra...

Foto: Dino Stanin/Davor Javorovic/Emica Elvedji/PIXSELL
1/5
Autori: Vecernji.hr, Hina
31.12.2022.
u 17:53

Kupanje u hladnoj Dravi na Silvestrovo tradicija je koju je prije više od tri desetljeća počeo 'osječki Tuljan' Duško Rudež, a koju su ove godine njemu u čast nastavila dvojica mladih Osječana

Vedro i stabilno vrijeme, kao i temperature koje su tijekom dana dosezale i do 18 Celzijevih stupnjeva omogućile su brojnim građanima diljem Hrvatske da proslave na ulicama gradova ''Novu godinu'' u podne. Preteča ove tradicije je grad Fužine u kojima se i danas slavilo, a građani su pristizali iz svih krajeva kako bi vidjeli taj spektakl.

Kupanje u Savi

Kupanje u hladnoj Dravi na Silvestrovo tradicija je koju je prije više od tri desetljeća počeo 'osječki Tuljan' Duško Rudež, a koju su ove godine njemu u čast nastavila dvojica mladih Osječana. Poseban oproštaj od Stare godine i ulazak u Novu u Zimskoj luci točno u podne s osječke Promenade popratilo je stotinjak Osječana koji su dvojicu mladića podržali burnim pljeskom.   

Subotnja temperatura zraka od 15 stupnjeva Celzijevih nije ni malo olakšala skok u ledenu Dravu, kazao je jedan od njih, Bojan Marušić, te dodao da je ova bila najtoplija godina od 2016-e kada je, uz legendarnog Tuljana, prvi puta skočio u Dravu na Silvestrovo.

1/8

Kada je zrak hladniji tijelo lakše podnosi skok u hladnu vodu, a kada je vani ovako toplo voda je zaista hladna, objasnio je Marušić kako je bilo skočiti u Dravu. Zahvalio je svima koji su ih došli podržati u nastavku ove tradicije po kojoj je Osijek već duže vrijeme prepoznatljiv te je obećao da će nastaviti njegovati ovu tradiciju već sljedeće godine.

Zamjenik osječkog gradonačelnika Dragan Vulin nazočio je tradicionalnom silverstarskom kupanju u Dravi rekavši da je to sjećanje na Duška Rudeža Tuljana koji je umro prošle godine.

"Zbog čovjek koji je počeo ovu tradiciju, koji se 32 puta okupao na ovom mjestu, točno na Silvestrovo, a zadnji je puta skočio u Dravu 2018. godine, važno je da se ova tradicija održava i vjerujem da će tako biti i dalje", rekao je Vulin.

1/10

Valja podsjetiti da je Duško Rudež zapravo skokovima u hladnu Dravu na Silvestrovo želio ukazati i na problem ambrozije, kao jednog od gorućih problema za građane Osijeka.

Fešta se u Samoboru, Zadru, Sinju...

Građani su danas također uživali i u Samoboru, a na Trgu kralja Tomislava pjevalo se i plesalo uz grupu Night Express, a podne je odzvonilo uz balone i konfete. Slavlje će se nastaviti i tijekom večeri i to uz grupu Koala i lampione dobrih želja.

1/12

U centru Zadra danas su se okupili brojni građani koji su proslavili dječju Novu godinu u podne i tako iskoristili posljednji dan ove godine za druženje i veselje.


1/10

Gradonačelnik Sinja Miro Bulj danas se priključio građanima u slavlju dječje Nove godine, a mladi su imali prilike pjevati i plesati, dok su stariji uživali s njima. 

1/9

Križevci su također pjevali i plesali, a ''pravo'' slavlje očekuje se u večernjim satima.

1/12

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije