Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSTAVLJAJU SE KRIŽEVI

Obišli smo razrušeni Nadbiskupski dvor na zagrebačkom Kaptolu

Zagreb: Razgledavanje štete u prostorijama Nadbiskupskog dvora i na katedrali
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/10
07.05.2020.
u 12:07

Svaka je soba u dvoru oštećena, a ona u kojoj je spavao papa 1994. prekrivena je ciglama i srušenim blokovima.

Slučajnost je htjela da kolega fotoreporter i ja pred zagrebačku katedralu stignemo upravo kada su došli privremeni križevi, koje će danas blagosloviti zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić i koji će biti podignuti na krnje tornjeve, koji su simbol Zagreba.

No nismo ondje jučer bili kako bismo razgledavali križeve koji nisu poput pravih pozlaćeni zlatnim listićima, nego obojeni zlatnom bojom. Došli smo razgledati posljedice potresa u Nadbiskupskom dvoru, sjedištu Zagrebačke nadbiskupije, u kojemu su, osim brojnih ureda, i prostorije u kojima je živio do potresa nadbiskup Bozanić.

‘Sreća da nitko nije stradao’

„Gdje vam je kaciga? Ne smijete ovuda bez nje…“, izdaleka su dovikivali inženjeri i radnici ispred katedrale dok smo mi tražili način kako uopće prići Nadbiskupskom dvoru s kaptolske strane. Naime, sve je ograđeno i okovano skelama i podupiračima zidova. Sve djeluje zastrašujuće i sablasno.

– Da nismo poduprli zid dvora prema katedrali, tko zna što bi bilo – rekao nam je vlč. Ivica Budinšćak, upravitelj Nadbiskupskog dvora, dok smo stavljali žutu kacigu na glavu.

Ulazak u dvor bio je više nego bolan jer smo onamo, osobito u doba kardinala Franje Kuharića, često ulazili. Naprosto nema prostorije koja nije razorena. Takozvani crveni salon za prijam gostiju je neprepoznatljiv, a u sobu u kojoj je preminuo kardinal Kuharić ne može se ni ući od srušena zida.

– Ovo je soba u kojoj je boravio sveti papa Ivan Pavao II. kada je 1994. bio u Zagrebu, ali ne možemo kroz vrata, nego ću vam je pokazati iz susjedne prostorije – rekao nam je vlč. Borna Puškarić, pročelnik Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije, pokazujući na krevet na kojemu je spavao papa, a kojije prekriven ciglama i blokovima, koji su se srušili na njega.

Na prvome katu su uredi, a na drugome prostorije za stanovanje. Nema sobe koja nije pretrpjela oštećenje. Nadbiskupski dvor najoštećenija je građevina u potresu u Zagrebu kada se gleda ukupna površina.

Zagreb: Razgledavanje štete u prostorijama Nadbiskupskog dvora i na katedrali
1/15

– Sva sreća da nitko nije stradao. Bilo je sedam osoba u dvoru u trenutku potresa. Bogu hvala da im ništa nije bilo – kaže vlč. Budinšćak dodajući kako je zgrada stradala od same trešnje, ali i od kamenja koje je padalo s katedrale.

Naime, južni toranj koji se odlomio u svome vrhu pao je jednim dijelom na krov Nadbiskupskog dvora.

– Umjetnine i namještaj smo iznijeli – kaže vlč. Budinšćak, a na pitanje koliko će trajati obnova, sliježe ramenima i misli da će sigurno potrajati pet-šest godina.

Teško je predvidjeti u ovome trenutku, a sutra počinje lasersko skeniranje cijeloga prostora iznutra i fotogrametrijsko izvana, kako je najavio ing. Boris Blažević, koji je u timu za sanaciju. On kaže kako će se sanacija odvijati pod posebni uvjetima zbog toga što je dvor spomenik kulture, ali i kako bi se osiguralo da se nešto slično ne dogodi za nekoga novoga potresa.

Preseljenje na Kaptol 22

Dan prije našega posjeta Nadbiskupski dvor i katedralu posjetio je apostolski nuncij mons. Giulio Lingua.

– Razmišljao sam kako su se osjećali oni koji su proživjeli potres, kao Uzoriti gospodin kardinal. To je situacija u kojoj je osoba bespomoćna. Ne možemo drugo nego obnoviti svoje pouzdanje u stijenu koja se ne ruši, a to je Bog. Nadamo se da će ova tragedija koja nas je zatekla unutar krize uzrokovane koronavirusom pomoći da rastemo u poniznosti i pouzdanju u Boga koji je stijena koja ne pada i čija ljubav prema nama unatoč svemu nikad ne prestaje – rekao je nuncij nakon obilaska zajedno s kardinalom Josipom Bozanićem.

Kardinal Bozanić trenutačno stanuje u zgradi susjednog Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa, a uskoro će se on, kao i uredi Nadbiskupije, preseliti na Kaptol 22, tj. u nekadašnju zgradu Hrvatske biskupske konferencije, koja se obnavlja još od prošle godine.

– Nadbiskupski duhovni stol bit će onda ondje – rekao je vlč. Ivica Budinšćak.

Inače, oštećene su gotovo sve kaptolske kurije i svima će trebati neki oblik sanacije. Kaptol je doživio težak udar u ovome potresu, baš kao i prije stotinu godina. Oporavak će trajati godinama. No usprkos tome, danas će na tornjeve katedrale biti postavljeni novi križevi, kao simbol Zagreba i nove nade.

VIDEO: Uklonjen oštećeni dio sjevernog tornja zagrebačke katedrale

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar oficir
oficir
12:12 07.05.2020.

Nada je .....!

DU
dugonja66
13:31 07.05.2020.

ti je najbitnije kaptil ima milijarde a sirotinja nema gdje stanovati neka si bozanic to dade popraviti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije