Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DAN BORBE PROTIV SIDE OBILJEŽEN SLAVLJEM I BRIGOM

Na svake dvije osobe koje se liječe, novih petero zaraženih HIV-om

01.12.2008.
u 14:11

Predsjednici i premijeri, liječnici i odvjetnici, znanstvenici i učitelji, direktori i sindikalci, religijske skupine i zajednice, i, najvažnije, zaraženi HIV-om - udruženi u sjajnom savezništvu dokazuju da s jasnim ciljem i snažnom predanošću mogu pomicati brda i planine. Poruka je to Petera Piota, direktora UN-ova programa za borbu protiv side.


Peter Piot, prigodom 20. obljetnice Svjetskog dana borbe protiv side

Svakoga dana više od 6800 osoba zarazi se HIV-om - njih gotovo pet svake minute, a liječiti se počne samo dvoje. Izviješće Europskog centra za sprječavanje i nadzor bolesti (ECDC) i europski ured Svjetske zdravstvene organizacije kažu: epidemija zaraze HIV-om još uvijek je bitna zdravstvena činjenica u Europi. Podaci pokazuju da se u brojnim državama povećava broj zaraženih tim smrtonosnim virusom. Ove se godine Svjetski dan borbe protiv side obilježava s naglaskom na borbu za ljudska prava. U prvom izvještaju o stanju ljudskih prava osoba s HIV-om u Hrvatskoj piše da samo 39 posto zaraženih prijavljuje diskriminaciju.

Pogrešne predodžbe i važnost edukacije
- Moraju nestati negativne predodžbe i diskriminacija koje mnogima smetaju kako bi naučili više o HIV-u i kako bi se liječili. Potrebni su nam resursi za kvalitetno rješavanje ovog problema. Potreba za vodstvom, provođenjem i rješavanjem danas je jednako hitna i stvarna kao i do sada - rekao je glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon.

Na nedavnoj konferenciji u Južnoafričkoj Republici, zemlji u kojoj je deset posto stanovništva zaraženo HIV-om, znanstvenici su priznali da je borba protiv ove smrtonosne bolesti još daleko od svoga kraja. Na drugom kontinentu, zbog neznanja, čak 50 posto Kineza ne bi sjelo za stol s HIV pozitivnom osobom. Promocija borbe protiv side u Kini je snažno obilježena upravo  kako bi se ovakvi rezultati ispitivanja promijenili.  S druge strane,  bolesni najčešće i dalje žive u anonimnosti, u strahu da će ih okolina i radna sredina obilježiti. Brojne svjetske organizacije, poput YouthAidsa pomažu u informiranju i edukaciji.

U cilju suzbijanja HIV-a i side u Hrvatskoj Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi 2003. godine pokrenulo je projekt "Unapređenje borbe protiv HIV-a/AIDS-a u Hrvatskoj" koji se provodi u suradnji s nizom institucija, nevladinih udruga, stručnih društava i međunarodnih organizacija. Projekt obuhvaća preventivne programe, sprečavanje širenja infekcije HIV-om, unapređenje kvalitete života HIV pozitivnih osoba i njihovu destigmatizaciju. Temelj projekta prevencije AIDS-a u Hrvatskoj je multidisciplinarni pristup koji uključuje i stručnjake izvan zdravstva - sociologe, psihologe, prosvjetne radnike i pravnike.

Internetski brzi primjer edukacije nudi Hrvatska udruga za oboljele od HIV-a. Cilj je svih aktivnosti osvijestiti javnost o sidi i HIV-u, razviti solidarnost i ukloniti diskriminaciju prema oboljelima, te skrenuti pozornost na opasnosti od rizičnog ponašanja.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije