Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tužba za klevetu

Na sudu zbog crtića: Kviz-majstor Pauletić tuži profesora Becka

'21.05.2010., Zagreb - Studio Nove Tv na zagrebackom velesajmu, prijenos farme uzivo. Robert Pauletic. Photo: Luka Klun/PIXSELL'
Foto: 'Luka Klun/PIXSELL'
1/3
14.09.2012.
u 11:25

Pauletić: Borim se protiv kajkavizacije u filmovima, koja se svima nameće, pa sam doživio i ozbiljne prijetnje

Nakon što je lani u kolovozu putopisac i kviz-majstor Robert Pauletić na Facebooku pokrenuo grupu “Svi u bojkot Continentala zbog nasilne kajkavizacije crtanih filmova” u povodu premijere Štrumfova, rasprava je završila na sudu. Pauletić u Zagrebu vodi postupak protiv profesora Borisa Becka kojeg je tužio za uvredu i klevetu zbog tekstova “Dolje tiranija štokavaca!” i “Pauletićev lingvistički fašizam”, objavljenih lani potkraj kolovoza.

Vrijeđali ga u pekarnici

Jučer na raspravu nije došao svjedok, pa ćemo na presudu pričekati. Pauletić, koji tvrdi da je nakon Beckovih tekstova doživio ozbiljne prijetnje, tužio ga je za uvredu i klevetu jer je napisao “U Hrvatskoj progone srbizme, ali ne zato jer nekom smetaju riječi, nego jer smetaju Srbi. Tko god progoni riječi prije ili poslije prijeđe s riječi na djela. A Pauletić progoni ljude”.

– Nazvavši me indirektno i direktno fašistom kojem su zazorne zagrebačke riječi i koji mrzi Zagreb Beck je doveo u opasnost svaki moj budući boravak u Zagrebu. Imao sam mnogo prijetnji preko interneta, a ozbiljne i na ulici. U zagrebačkoj pekarnici su me vrijeđali koristeći istu formulaciju kao on, zamalo je bilo i fizičkog obračuna. Nije mi zazorna nijedna zagrebačka riječ, dobro poznajem taj sleng jer sam u Zagrebu živio 20-ak godina. Borim se protiv toga da netko forsira svoj dijalekt u nacionalnim razmjerima. Zagrebački sleng se forsira i u prijevodima stranih serija, na sve tri nacionalne televizije. U neutralnom govoru kakav bi trebao biti u crtićima i u prijevodima stranih serija, svim nezagrepčanima nameće se taj dijalekt. Tražimo sinkronizaciju crtića na jezični standard – svjedočio je Pauletić na sudu. Istraživanje je, kaže, pokazalo da u 25 Disneyevih filmova u distribuciji Continental filma, od ukupnog broja dijalektalnih i sleng izraza njih 86 posto pripada kajkavskom dijalektu i zagrebačkom slengu.

– Pitam se kako je u vrijeme Jugoslavije zagrebačka škola sinkronizacije mogla djelovati na čistom hrvatskom, a sada ne može jer glumci navodno ne znaju standard – kaže Pauletić.

To nije urota

Boris Beck, profesor hrvatskog jezika i književnosti, ocijenio je da su Pauletićeve teorije na niskoj znanstvenoj razini.

– On brka kajkavski sleng i govor i traži da se crtići sinkroniziraju na kajkavski, štokavski ili čakavski, a to je nemoguće jer ti dijalekti faktično ne postoje. Postoje gradski govori, zagrebački, splitski i drugi i svi govore mješavinom gradskog govora i standarda. Standardni jezik je neprikladan za umjetničku reprodukciju. Pauletić tvrdi da se kajkavizacija provodi planski i da je to urota. Širi li on namjerno svoj govor na druge Dalmatince? Da. Je li to urota? Ne. Pauletić piše provokativno, s mnogo uskličnika, vulgarnih riječi, čime navješćuje polemiku, citiram iz njegova članka “da crtiće sinkroniziraju zagrebački pederčići”. Nedopustivo je nekom prigovarati spolnu orijentaciju, smjestiti je lokalno, kada u Zagrebu tuku Dalmatince zbog govora, a u Splitu tuku zbog spolne orijentacije – oštro je uzvratio Beck. No, na pitanje ima li Pauletić u stavovima bilo čega fašističkog, Beck je kazao da nema.

Komentara 155

OB
-obrisani-
18:53 14.09.2012.

Standardni jezik postao je ružno pače, stoga Pauletić ima pravo kada traži da mu se vrati dostojanstvo. Nasilna purgerizacija materinskoga jezika udar je na samobitnost hrvatskoga jezika. Kakav je zagrebački sleng jasno je kada se posluša Piroćance koji također izgovarajuju "raČUN", "pozDRAvi", "naPRavi". "poGLEdaj" i slično. Zagrepčani imaju samo dva naglaska u govoru, što znači da su jezično kljasti i kao takvi ne bi smjeli nametati svoje neznanje drugima. Nema šanse da glazbenik koji ne zna odsvirati neke tonove izađe na scenu, ali u govoru i dalje svjedočimo teroru jezičnih diletanata! Sramota! P. S. Pogledajte u što se pretvorila ona reklama za Pedigree. Čovjek englesku riječ izgovara "pediGRE", a ispravno je samo "PEdigri". Usto "vital" čita po Vuku Karadžiću, a treba "vajtl". Još je smješnije kada Zagrepčanin čita najavu za " tarifu toTAL" ili spominje "porTAL". To je moguće samo u Zagrebu i Pirotu.

DI
duncan_idaho
11:32 14.09.2012.

Badava ti to "kvizovsko" znanje kad si govno od čovjeka. Umislio je da je toliko popularan da svaki zagrepčanin zna kako izgleda. Evo, ja to njušku sada prvi put vidim, i trudim se da je isto tako brzo i zaboravim

EX
explorer
19:57 14.09.2012.

U hrvatskom književnom jeziku postoje 3 ravnopravna narječja kajkavski, štokavski i čakavski. Stoga, Pauletiću i ostali slični, fuck off!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije