Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
medijacija

Na sudu netko gubi, a mirenjem obje strane mogu biti pobjednici

'05.10.2012., Zagreb - U hotelu Sheraton odrzana je konferencija za medije o mirenju sudskih sporova. Branko Hrvatin, predsjednik Vrhovnog suda.  Photo: Zarko Basic/PIXSELL'
'Zarko Basic/PIXSELL'
06.10.2012.
u 11:20

Sudovi sude, a ne rješavaju odnose između stranaka, a ako odnosi nisu dobri, to će stvarati nove sukobe, istaknuo je Branko Hrvatin

O važnosti rješavanja sudskih predmeta medijacijom (mirenjem) – imajući na umu da se svake godine na naše sudove slije novih 1,6 milijuna predmeta – jučer su na 17. konferenciji Svjetskog foruma medijacijskih centara Međunarodne unije odvjetnika u Zagrebu govorili predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin, zamjenica ministra pravosuđa Sandra Artuković-Kunšt, osnivač Foruma Francuz Thierry Garby i Branimir Tuškan, predsjednik Centra za mirenje Hrvatske odvjetničke komore.

Govoreći da je sada u RH nešto iznad 800.000 neriješenih spisa, Hrvatin je kazao da je \"naša obveza raditi na sve načine da što brže i kvalitetnije riješimo sporove, a mirenje je način rješavanja odnosa između stranaka.\" I Vlada RH, svjesna problema, u lipnju se odlučila za mjere kojima će se poticati alternativno i izvansudsko rješavanje sporova.

– Sudovi sude, a ne rješavaju odnose između stranaka, a ako odnosi nisu dobri, to će stvarati nove sukobe. Mirenjem se preko edukacije izmiritelja može razriješiti odnos stranaka kao \"win-win\" situacija, u kojoj su obje stranke zadovoljene – kaže Hrvatin.

Robert Travaš, čelnik HOK-a, kazao je da se mirenje (koje nije isto što i arbitraža op. p.) može odvijati neovisno o sudskom sporu, a ako se stranke s kojima izmiritelj pregovara usuglase, potpisuju sporazum koji ima snagu ovršne isprave, a ako ne uspiju, mogu nastaviti sudski spor. Kolege iz Francuske, kaže odvjetnik Tuškan, govorili su kako velike korporacije danas sporove rješavaju mirenjem jer je to za njih efikasnije. Slikovito rečeno – veliki više ne jedu male, nego brži spore jer biznisu nije u interesu da se sporovi dugo rješavaju. Predstavnica Končara kazala je da ta tvrtka sve sporove sa svojim radnicima rješava izvan suda – mirenjem. 

Komentara 5

TO
Toni50
11:34 06.10.2012.

Na sudu netko gubi, a mirenjem obje strane mogu biti pobjednici ... Tako če se riješiti i spor sa Slovenijom ... Tražili su previše dijela kopna i mora od RH. i svi čemo biti zadovoljni jel če dobiti samo polala a mi drugu našu polovicu i svi smo pobjednici i nema gubitnika ! Pametni ljudi znaju što je OK. Kada ti susjed razbije njušku izmirš se sa njim i možda ti više neče to napraviti ako mu oprostiš svi dobivaju netko batine a netko ih dijeli to je normalo i prihvatljivo. Inače kada traže porez od vas dajte pola a oni onda neka se pomire mirenjem shvate da je to dobro i predobro, jel ako ne radite ništa onda nema poreza nego vas moraju još hraniti ( naravno zbog Eu očiju !!!!) Sreča u kompromisima bez pobjednika !!!

ST
stefj
12:44 06.10.2012.

Medijacija... Mogli su to slobodno nazvati i meditacija, po Zenu...

LA
larala
13:40 06.10.2012.

"Sudovi sude, a ne rješavaju odnose između stranaka, a ako odnosi nisu dobri, to će stvarati nove sukobe, istaknuo je Branko Hrvatin" i što to znaci da bi netko stalno trebao glumiti budalu i popuštati za tkz. mir a, netkoo ce stalno izvlaciti maximum ni orao ni kopao....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije