Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Na suđenju hrvatskim generalima rasprava održana iz zatvorenih vrata

hag-slika.jpg
import
26.05.2008.
u 15:35

Suđenje hrvatskim generalima Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču pred Haškim sudom (ICTY) nastavljeno je u ponedjeljak, a cijela je rasprava, u kojoj je iskaz nastavio davati zaštićeni svjedok broj 56, bila zatvorena za javnost.

Svjedok tužiteljstva koji se vodi pod brojem 56 iskaz je počeo davati u petak uz pune mjere zaštite identiteta, uključujući svjedočenje iza zaslona, skriven lik i iskrivljeni glas.

Na početku svjedočenja u petak je govorio o događajima 4. i 5. kolovoza i granatiranju Knina tijekom kojeg se nalazio u podrumu stambene zgrade. Prema njegovim riječima, civili su bili preplašeni i bojali su se za život. Nije mogao reći je li bilo stradalih.

Svjedok 56 ustvrdio je da su svi Srbi koji su živjeli u Dalmaciji pokušavali napustiti to područje 5. kolovoza nakon što su "probijene linije obrane". Nisu se osjećali sigurnima jer su nakon operacija Bljesak 1. i 2. svibnja 1995. u zapadnoj Slavoniji vidjeli na televiziji svjedočanstva ljudi koji su pričali da su jedva sačuvali svoj život.

Svjedok 56 iskaz će nastaviti davati i u utorak.

Haško suđenje Gotovini (52), Čermaku (58) i Markaču (52), počelo je 11. ožujka ove godine, šest i pol godina nakon podizanja prve optužnice u predmetu.

Trojica generala su optužena da su zajedno s najvišim hrvatskim političkim i vojnim dužnosnicima predvođenim bivšim predsjednikom Franjom Tuđmanom sudjelovali u udruženom zločinačkom pothvatu čiji je cilj u akciji Oluja bio etnički očistiti dijelove Hrvatske koji su tada bili pod kontrolom pobunjenih Srba.

(Hina)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije