Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROCES U HAAGU Obrane završile protuispitivanje Mate Laušića

Na suđenju generalima: Tuđman nije naredio progon Srba

03.02.2009.
u 19:15

Posljednjeg dana svjedočenja, bivši šef vojne policije HV-a, Mato Laušić, odgovorio je na pitanje branitelja generala Markača, Gorana Mikuličića o tome je li ikada dobio naredbu maltretirati građane srpske nacionalnosti.

– Nikada od predsjednika Tuđmana i ministra obrane Šuška nisam dobio ni zapovijed niti išta što bi bilo u suprotnosti s mojim shvaćanjem etičnosti – odgovorio je Laušić. Prije toga je Mikuličiću potvrdio kako se “ne sjeća nekog događaja obrađivana kroz izvješća VP-a, a vezana uz incidente pripadnika (Markačeve) specijalne policije MUP-a.

No Laušić smatra da je na nižim razinama zapovijedanja u HV-u (dočasnici i niži časnici) “bio prilično tolerantan odnos prema nestegovnom ponašanju vojnika... Nije to bila posljedica takvih zapovijedi, nego ti ljudi nisu mogli izbjeći zamke svojih frustracija, svojih emocija kao stradalnika i prognanika”, izjavio je.

U protuispitivanju Gotovinina branitelja L. Mišetića Laušić je odgovorio da svoj dnevnik nije predao Državnom arhivu jer je to njegov dokument, a ne za vojni arhiv te da je riječ samo o “podsjetniku”.

Čermakov branitelj S. Key dokazivao je kako Laušićeve postrojbe nisu bile podređene ni Čermaku. – U upravi VP-a nema nijednog dokumenta, ili iz 72. bojne VP-a zapovjednika M. Budimira, a prema kojemu bi VP bio podređen Čermaku – zaključio je Key.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije