Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ČEKA SE PRAVORIJEK

Na 'stolu' ništetnost kompletnih ugovora u CHF-u – odluka Vrhovnog suda očekuje se ove godine

Zagreb: U parku Zrinjevac organiziran prosvjed Udruge franak pod nazivom "Vrijeme je!"
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/8
28.02.2024.
u 12:26

Ustavni sud odlučit će o pravu potrošača na utvrđenje ništetnosti CHF ugovora, no prije toga očekuje se pravorijek Vrhovnog suda

Udruga Franak izvijestila je da je na Ustavnom sudu nekoliko predmeta u kojima mora odlučiti je li kod odlučivanja nižih sudova o ništetnosti ugovora o kreditu s ništetnom valutnom klauzulom i ništetnom promjenjivom kamatnom stopom povrijeđeno pravo tužitelja na pravično suđenje i obrazloženu odluku.

- Ustavni sud je te tužbe dobio nakon županijskih negativnih presuda i zastao je u odlučivanju sve dok Vrhovni sud RH ne donese svoje presude, odnosno svoje pravno shvaćanje po tom pitanju. Znamo zasigurno da takve tužbe na Ustavnom sudu imaju odvjetnici Igor Metelko i Srđan Kalebota, a vjerujemo da i drugi odvjetnici imaju takve predmete na Ustavnom sudu – kažu u Ufruzi Franak te pojašnjavaju da će Ustavni sud morati donijeti relativno jednostavne odluke o ponavljanju postupaka na prvom stupnju, kojima će temelj biti zasad nepoznat pravni stav Ustavnog suda o sljedećim pravnim pitanjima: "Je li valutna klauzula CHF glavni predmet ugovora o kreditu? Jesu li valutna klauzula i promjenjiva kamatna stopa bitni sastojci ugovora? Je li ništetan ugovor u kojem su ništetni bitni sastojci ugovora, a to su glavni predmet (valuta kredita) i cijena (kamatna stopa) kredita?"

Iz UF-a poručuju da Ustavni sud pritom neće donijeti konačnu odluku o ništetnosti samih ugovora, nego će eventualno ukinuti sve presude i naložiti ponavljanje postupaka na prvom stupnju radi utvrđenja ništetnosti ugovora u cjelini.

- Valja naglasiti da će u slučaju ako Vrhovni sud RH donese pravno shvaćanje kako su ugovori s valutnom klauzulom CHF ništetni, svoje ustavne tužbe podnijeti banke, pa će i u tom slučaju Ustavni sud morati donositi svoje odluke po takvim predmetima, dok će u tom slučaju ustavne tužbe tužitelja biti povučene – ističu u UF-u, koji očekuje da će Vrhovni sud RH donijeti pravno shvaćanje o ništetnosti CHF ugovora tijekom ove godine i nakon toga će Ustavni sud, bilo na temelju ustavnih tužbi koje su već dostavljene od strane tužitelja, bilo na temelju ustavnih tužbi koje će tek dostaviti banke, morati dati svoj pravorijek.

VEZANI ČLANCI:

VIDEO Jandroković: Kolegice Pejović, vi ste kvisling

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije