Naslovnica Vijesti Hrvatska

Na starom katoličkom groblju pokopan umjetnik Brane Crlenjak

O značaju rada, doprinosa Vukovaru i hrvatskoj umjetnosti Brane Crlenjaka, pred njegovim lijesom govorila je Lidija Miletić iz vukovarske Matice hrvatske.
05. srpnja 2014. u 21:39 0 komentara 938 prikaza
sprovod
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

U nazočnosti velikog broja Vukovaraca, danas je na starom katoličkom groblju u Vukovaru pokopan Branko Brane Crlenjak, srednjoškolski profesor umjetnosti, kipar, posebice medaljar, autor mnogih spomenika, slikar i kroničar starog Vukovara.

Najveći dio slikarskog opusa i skulpture na otvorenom, uništeni su ili nestali u ratu. O značaju rada, doprinosa Vukovaru i hrvatskoj umjetnosti Brane Crlenjaka, pred njegovim lijesom govorila je Lidija Miletić iz vukovarske Matice hrvatske. Umro je 3. lipnja u 85. godini u svome domu u Ribarskoj ulici gdje se vratio iz progonstva među prvim Vukovarcima kao što je i govorio za godina provedenih u progonstvu u Zagrebu gdje je predavao na Školi za primijenjenu umjetnost i dizajn.

Prijatelji Brane, kako je volio da ga zovu, kažu da ga je jako pogodila smrt supruge prije nekoliko godina i povukao se u mir svoga doma. Jedan od rijetkih izlazaka u javnost bila je u svibnju prošle godine kada je predstavljena monografija "Život posvećen umjetnosti" koju je o Crlenjaku napisao vukovarski povjesničar umjetnosti Zdravko Dvojković.

- Brane Crlenjak je bez sumnje najveći umjetnik kojega je Vukovar dao, a prepoznat je u cijeloj Hrvatskoj. Od drugih umjetnika izdvaja ga neumoran rad i urođeni talent - rekao je na predstavljanju monografije, autor Dvojković.

>>Sjećanje na Marka Babića, legendu Trpinjske ceste

POSLOVNA RJEŠENJA
Pogledajte kako je karlovački slatkovodni akvarij postao primjer uspješnog poslovanja

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.