Naslovnica Vijesti Hrvatska

Na starom katoličkom groblju pokopan umjetnik Brane Crlenjak

O značaju rada, doprinosa Vukovaru i hrvatskoj umjetnosti Brane Crlenjaka, pred njegovim lijesom govorila je Lidija Miletić iz vukovarske Matice hrvatske.
05. srpnja 2014. u 21:39 0 komentara 916 prikaza
sprovod
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

U nazočnosti velikog broja Vukovaraca, danas je na starom katoličkom groblju u Vukovaru pokopan Branko Brane Crlenjak, srednjoškolski profesor umjetnosti, kipar, posebice medaljar, autor mnogih spomenika, slikar i kroničar starog Vukovara.

Najveći dio slikarskog opusa i skulpture na otvorenom, uništeni su ili nestali u ratu. O značaju rada, doprinosa Vukovaru i hrvatskoj umjetnosti Brane Crlenjaka, pred njegovim lijesom govorila je Lidija Miletić iz vukovarske Matice hrvatske. Umro je 3. lipnja u 85. godini u svome domu u Ribarskoj ulici gdje se vratio iz progonstva među prvim Vukovarcima kao što je i govorio za godina provedenih u progonstvu u Zagrebu gdje je predavao na Školi za primijenjenu umjetnost i dizajn.

Prijatelji Brane, kako je volio da ga zovu, kažu da ga je jako pogodila smrt supruge prije nekoliko godina i povukao se u mir svoga doma. Jedan od rijetkih izlazaka u javnost bila je u svibnju prošle godine kada je predstavljena monografija "Život posvećen umjetnosti" koju je o Crlenjaku napisao vukovarski povjesničar umjetnosti Zdravko Dvojković.

- Brane Crlenjak je bez sumnje najveći umjetnik kojega je Vukovar dao, a prepoznat je u cijeloj Hrvatskoj. Od drugih umjetnika izdvaja ga neumoran rad i urođeni talent - rekao je na predstavljanju monografije, autor Dvojković.

>>Sjećanje na Marka Babića, legendu Trpinjske ceste

Vrtovi Hrvatske
Vrtovi Hrvatske
100% domaće voće i povrće sad je svima dostupno!

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.