Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sajam vlastelinstva

Na Starom gradu oživjela plemenita dubovačka općina

dubovac1
Foto: Dominik Grgurić/Pixsell
1/3
26.05.2014.
u 13:11

Brojni posjetitelji imali su priliku doživjeti kako su se zabavljali puk i vlastela, atrakciju lončarskog zanata...

Dvorski slikar odlučnim pokretima oslikava dvorac koji stoljećima šuti. Gatara pomno osluškuje i mimikom lica nagovještava što se sprema. Stari lončar vrti kolo i pažljivo mijesi glinu. Krvnici sa svojim prepoznatljivim ‘alatom’ kreću u omiljenu aktivnost...

Druženje pod bakljama

Tako je bilo u vrijeme plemenite općine Dubovačke što su doživjeli i brojni posjetitelji Starog grada Dubovca na kojem je održan tradicionalni deseti Sajam vlastelinstva.U organizaciji udruge Bratstvo Svetog Mihovila pod pokroviteljstvom Grada Karlovca dvodnevna kulturno-povijesna, turističko-poučna i zabavna manifestacija rekonstruirala je život u 16. stoljeću.

Plemenita općina Dubovačka tako je i ove godine bila dostupna svima koji su došli u dvorac Dubovac. Obožavatelji te kulturno-povijesne znamenitosti u dvorcu su se pod bakljama družili dugo u noć.

A tijekom dana brojni posjetitelji uživali su u kazališnim i scenskim nastupima, kao i koncertu renesansnog ansambla Triola. Zaplesali su renesansni ples,osjetili kiropraktiku srednjeg vijeka, ali i kušali domaće specijalitete. Najmlađi su pak uživali u pripovijedanju bajki, dječjoj predstavi, a posebno ih se dojmilo jahanje na konju.

Mnogi su željeli osjetiti i doživjeti kako je to staviti glavu pod krvnikovu sjekiru.Velika gužva stvorila se i u kovačnici u kojoj se mogla nabaviti potkova za sreću, ali i mač, štit, samostrel, glavno oružje nekadašnjih vremena.

– Ovakvi sajmovi, poput ovog u Karlovcu vrlo su značajni. Ne samo da se ožive i očuvaju stari zanati i običaji. Važno je potaknuti ljude da treba stvarati rukama. Takav rad oplemenjuje i obogaćuje čovjeka. Svi misle da je jednostavno okretati lončarsko kolo. Ne ide to samo tako – napominje Tihomir Želimovski iz Udruge starih zanata iz Hlebine kraj Koprivnice, koja se bavi i izradom drvenih igračaka, pletenjem košari i drugim aktivnostima.

Gosti iz Slovenije

Osim članova udruge Bratstvo svetog Mihovila u oživljavanju dubovačke općine pomogli su i Aureus Unicornis, žongler Trilja IV, povijesno plesna udruga Kontea iz Konjšćine, Viteški red Jurja in Wolka Turjaškega iz Žuženberškega grada, kao i Kulturno društvo Lonca iz Škofje Loke iz Slovenije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije