Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Na srpskih 2000 dinara biti će lik znanstvenika rođenog u Hrvatskoj

Nedavno je otvorena novouređena Milankovićeva rodna kuća u Dalju čiju su obnovu i adaptaciju zajednički financirali Hrvatska i Srbija.
19. studenoga 2010. u 20:15 305 komentara 410 prikaza
dinar
Foto: Narodna banka Srbije

BEOGRAD - Mediji u Srbiji ovih dana najavljuju kako će se sredinom sljedeće godine u opticaju naći nova novčanica od 2000 dinara jer se zbog inflacije ukazala potreba za ovakvim apoenom između tisuću i pet tisuća dinara. Za Hrvatsku je zanimljivo da će se na njoj naći lik istaknutog znanstvenika Milutina Milankovića, rođenog u Dalju nedaleko Vukovara.

Milanković (1879-1958) je po profesiji bio građevinac, astronom, matematičar, geofizičar, ali povrh svega utemeljitelj moderne klimatologije i klimatskog modeliranja, a nedavno je otvorena novouređena rodna kuća u Dalju čiju su obnovu i adaptaciju zajednički financirali Hrvatska i Srbija.

Na srbijanskim novčanicama se nalazi i drugi velikan sa hrvatskih prostora, Nikole Tesle, ali novčanica s njegovim likom od 100 dinara vrijedi trenutno manje od jednog eura. Srbijanski mediji u napisima o likovima na srbijanskim novčanicama podsjećaju na lik Jovana Jovanovića Zmaja koji je krasio novčanicu od 500 milijardi dinara, puštenu u opticaj krajem 1993. u vrijeme hiper inflacije u Srbiji čime je ušla u Guinnessovu knjigu rekorda.

- Novčanica s 11 nula i likom velikog pjesnika vrijedila je koliko dvije litre mlijeka ili 200 grama senfa. Ali samo prvih nekoliko sati. Već sutradan postala je potpuno bezvrijedna, nestavši u vrtlogu inflacije koja je siječnja 1994. pretukle sve dotadašnje svjetske rekorde – 313.563.558 na mjesečnom i 116.564 milijardi postotaka na godišnjoj razini - podsjeća beogradski Blic.

Rijeka: Ivan Đikić sudjelovao na znanstvenom skupu o virusu COVID-19
PODRŽAO VLADU I STOŽER
Pet preporuka znanstvenika Ivana Đikića za primjenu novih mjera
Jasminka Horvat Martinović, predsjednica Uprave Wiener osiguranja
EY PODUZETNIK GODINE
Priznanje pozitivnim i uspješnim pričama važnije je nego ikad
 • proview:

  nikola tesla je jedini srbin koji je hrvatskoj donio korist,ostali su samo štetu pravili

 • -obrisani-:

  + - 19.11.2010. u 21:14h DavorKnele je napisao/la: @Ischmidt evo nesto za tebe,bice poucno obecavam. http://www.youtube.com/watch?v=GT2ZAyuEyDE ------------------------------------------------- Ne trudi se ... ne gleda ništa po tudjim preporukama!

 • Avatar zampzmija
  zampzmija:

  Traktoristi se kuže u povjest ko Rada u krivi kur.. marš tamo sa Hr portala u serbski pašaluk gamad jedna genocidna.Naštampaj sa njime WCpapiR ..eba vas on..