Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BORBA PROTIV KRIMINALA

Od danas novost na granici EU: Kod prijave gotovine od 10.000 eura gleda se i zlato

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/3
03.06.2021.
u 17:07

Ukoliko carinici imaju opravdanu sumnju da je novac povezan s kriminalnom aktivnošću, moći će oduzeti gotovinu iznosa manjeg od 10 000 eura.

U Europskoj uniji danas na snagu stupa prošireno pravilo prema kojem svi koji ulaze ili napuštaju teritorij Europske unije moraju popuniti gotovinsku deklaraciju ukoliko kod sebe imaju 10 000 eura ili više u valuti ili u protuvrijednosti. Novost je u tome što je proširena definicija o tome što se definira kao gotovina, s obzirom da su već 2005. godine uveli pravilo prijave ukoliko pri sebi imate gotovinu u iznosu većem od 10 000 eura. 

- Carinici imaju pravo provjeriti putnika, njihovu prtljagu i sredstvo prijevoza. Također, imaju pravo zaplijeniti novac koji nije prijavljen - poručuju iz Unije. 

Novo pravilo je dio strategije Unije u borbi protiv pranja novca i izbora financiranja terorizma. 

Za početak, proširit će se definicija 'gotovine' i obuhvaćat će čekove, kovanice s udjelom zlata od najmanje 90 posto, zlatne poluge, te slične predmete. Ukoliko carinici imaju opravdanu sumnju da je novac povezan s kriminalnom aktivnošću, moći će oduzeti gotovinu iznosa manjeg od 10 000 eura. 

Gotovinske deklaracije čuvat će se čak pet godine, s ciljem praćenja koliko gotovine ulazi i izlazi u Uniju. Spomenuto pravilo Unije postalo je dio hrvatskog zakonodavnog sustava 07. svibnja ove godine, kad ga je izglasao Hrvatski sabor. 

Napomena: 10.6. nakon opaske Raskrinkavanje.ba izvršena je nadopuna članka

VIDEO: Prvi prelazak granice s COVID potvrdom: Do sada ih je izdano oko 40.000


 
Ključne riječi

Komentara 19

Avatar zbog- udbasa -beskucnik
zbog- udbasa -beskucnik
17:36 03.06.2021.

malo smijesno , pravilo je ako netko nosi novac u svom djepu da pripada njemu a ne institucijama , pa cak i 100.000 € a na institucijama je da dokazu da to nije njegov kojeg on ima u svom djepu .... tako da mislim da je to obicna PLJACKA gradjana EU-je .

DU
Deleted user
18:46 03.06.2021.

shit, sad više ne smijem imati više od 10000€ u đžepu...

DU
Deleted user
17:44 03.06.2021.

mamići i bandići su to riješili navrijeme .. pitajte plenkovića i božinovića

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije