Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
korupcija u bolnici?

Na slušnim aparatima zaradio 3 mil. kn, sestra mu slala pacijente

'11.11.2011., Sisak - Na Odjel infektivnih bolesti sisacke Opce bolnice dr.Ivo Pedisic primljeno je 18 ucenika OS Popovaca.  Photo: Nikola Cutuk/PIXSELL'
'Nikola Cutuk/PIXSELL'
Autor
Sonja Hoffman
12.11.2012.
u 18:00


Dr. Pavlović propisao je lani 400 slušnih aparata, a njih 359 kupljeno je u Eltonu

Direkcija HZZO-a idući će tjedan u sisačku bolnicu poslati inspekciju koja bi trebala provjeriti navode Gradske inicijative Sisak o korupciji na Otorinolaringološkom odjelu Opće bolnice u Sisku. U prijavi koja je pristigla u DORH i direkciju Zavoda piše da je riječ je o sprezi dva liječnika otorinolaringologa dr. Marka Pavlovića i dr. Kristine Kvesić koji su starijim osobama propisivali slušna pomagala, a potom ih upućivali da ih podignu u tvrtki Elton d.o.o čije sisačkog predstavništvo vodi brat dr. Kvesić, bivši nogometaš Anđelko Kvesić. Time su, kaže se u prijavi, HZZO u samo tri godine oštetili za više od tri milijuna kuna. Večernji list posjeduje dokumentaciju HZZO-a po kojoj je dr. Pavlović, šef Odjela za ORL, na kojem osim njega radi još osam liječnika, samo lani propisao 400 slušnih aparata pacijentima. Od toga je njih 359 kupljeno u sisačkoj podružnici Eltona kojemu je HZZO isplatio 1,2 milijuna kuna. A ukupan promet tvrtke u 2011. bio je 10,8 mil. kuna, što znači da je samo dr. Pavlović na slušnim aparatima toj tvrtki lani osigurao 12 posto prihoda. U 2010. dr. Pavlović Eltonu je u Sisku osigurao 1,08 milijuna kuna prihoda, a do 8. studenoga ove godine dodatnih 1,1 milijun kuna.

Otiske uzimao u bolnici

Zanimljivo je i da u Sisku postoje tri trgovine slušnih aparata, no pacijenti dr. Pavlovića 90 posto pomagala kupovali su upravo u Eltonu iako nije najjeftiniji. Primjerice, lani je konkurentska tvrtka, koja godišnje u Hrvatskoj ima dvostruko više prihoda od Eltona, kod istog liječnika realizirala tek 50.000 kuna, dakle 25 puta manje.

No, osim financija, provjeravat će se navodi Građanske inicijative o tome da je, kako bi si osigurali posao, dr. Pavlović Anđelka Kvesića puštao u prostorije bolničke ambulante kako bi uzimao otiske ušiju pacijentima, što se s obzirom na to da bivši nogometaš nije zaposlenik bolnice ni stručna osoba kosi sa svim zakonskim odredbama. Štoviše, piše u pritužbi, pacijenti su kao posljedicu uzimanja otisaka imali ozljede uha i tražili liječničku pomoć.

Dr. Pavlović nam je potvrdio da Elton u Sisku vodi brat jedne od liječnica s odjela, no, kaže, to ne utječe na narudžbe. Ipak, nije znao objasniti činjenicu da se većina njegovih potvrda za aparate, koji u prosjeku stoje oko 3000 kuna, realizira upravo preko Eltona.

– To je pokušaj neke konkurentske tvrtke da se oblati odjel i Elton. Isto je pismo s tvrdnjom da sam ja i dioničar Eltona u HZZO upućeno i prije dvije godine, no inspekcija nije našla ništa protuzakonito – kazuje dr. Pavlović.

Ipak potvrđuje da A. Kvesić uzima otiske za pomagala u bolničkoj ambulanti.

– Uzimaju se u ambulanti ako je riječ o teže pokretnim i starim pacijentima i to onda radi brat dr. Kvesić – rekao je dr. Pavlović.

Ne može, tvrdi, objasniti kako to da je između tri tvrtke u Sisku koje se bave prodajom slušnih pomagala baš Anđelko Kvesić taj koji dolazi u ambulantu raditi otiske uha, i to odmah nakon pregleda, ali ni zašto se to ne radi u prostorima Eltona koji su od odjela udaljeni stotinjak metara.

Dodaje i da kod pacijenata znaju nastati manje ozljede pri uzimanju otiska, ali da se radi o ogrebotinama ili manjem krvarenju.

Neka provjeri Zavod

Ravnatelj bolnice dr. Damir Pahić tvrdi kako nije znao da brat liječnice iz OB Sisak vodi sisačku ispostavu tvrtke koja se bavi prodajom slušnih pomagala.

– To jest čudna okolnost, no nema veze s bolnicom. Bolnica ne naručuje niti plaća pomagala – kaže i dodaje da se to radi preko HZZO-a.

– Ako postoji nerazmjer u broju propisanih slušnih aparata u odnosu na druge bolnice, to mora utvrditi HZZO jer oni ih plaćaju i imaju podatke – istaknuo je Pahić. A za uzimanje otisaka uha odgovorio je da ih smiju uzimati isključivo djelatnici bolnice.

>> O 'prljavom vešu' na Medicinskom fakultetu znalo se 7 godina

Komentara 26

NO
Nouvelle
18:47 12.11.2012.

Tko god stigne u ovoj zemlji gleda kako bi se negdje mogao "ogrebati", podmititi, prevariti, ukrasti!

BA
bakac
18:48 12.11.2012.

Imam slušni aparat već preko 12 godina. Prvi sam dobila u bolnici, bio je tim iz tvrtke koja ih izrađuje i t.d. i t.d. Tvrtka Elton. Sve je bilo legalno i normalno. Isto i 7 godina kasnije i opet 55 godina kasnije nedavno. I sad netko iskopao korupciju. Vjerojatno konkurencija čiji proizvodi možda nisu tako kvalitetni. Mi puštamo da nam se pred nosom bezgaćaši pretvaraju u teške bogatune (jednom se upravo sudi.. jer je svakom jasno da nije nasljedio od ćaće) a s druge strane sad će razvlačiti imena doktora u Sisku a Elton je prisutan na tržištu, vjerojatno cijele zemlje, već najmanje 15 godina. Da, ja nisam iz Siska, ni blizu čak.

VI
vicy3011
18:21 12.11.2012.

Nevjerojatno opet se napada liječnike bez uvjerljivih argumenata. Neke trgovine posluju bolje a druge lošije,zakon tržišta. Najlakše je pljunut na doktore i ostati nekažnjen.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije