Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SJEDNICA VLADE

Plenković: Potvrđeno je da je u letjelici bila postavljena jedna vrsta aviobombe

Zagreb: U NSK održan sastanak o prihvatu izbjeglica iz Ukrajine
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/2
Autori: Vecernji.hr, Hina
23.03.2022.
u 13:52

Istraga traje i važno je da sva ova vještačenja koje provode stručne službe budu dovršena, precizna, rekao je premijer.

Premijer Andrej Plenković izjavio je u srijedu vezano za istragu o padu bespilotne letjelice, koja se srušila u Zagrebu prije gotovo dva tjedna, kako je utvrđeno da je letjelica bila naoružana. 

Istraga traje, važno je da sva ova vještačenja koja provode stručne službe, Ministarstvo unutarnjih poslova i Ministarstvo obrane budu dovršena i precizna, rekao je Plenković uvodno na sjednici Vlade.

Ono što je u ovom trenutku potvrđeno i od strane DORH-a jest da je na toj besposadnoj letjelici umjesto one izvorne izviđačke namjere bila postavljena jedna vrsta avio-bombe i da je ta letjelica bila naoružana. 

Sve ostale detalje ćemo čuti u sljedećim danima kada se kompletira istraga, poručio je premijer. 

Između ostalog, premijer je podsjetio kako je jučer obilježena druga godišnjica potresa u Zagrebu te smo se prisjetili velikog razaranja grada i građana koji su stradali.

"Na nama je da ubrzamo sve procese koji se odnose na obnovu. Sredstva su tu, rezervirana su i zadaća je i novog ministra Paladina, Fonda za obnovu i svih drugih resora da ubrzaju sve procese kako bismo što prije omogućili onima koji još uvijek nisu u svojim domovima da dostojanstveno žive svoj život", rekao je Plenković.

Tijek događaja: 

13:55 – Govorio je i strateškom kompasu EU ''koji je važan za okvire politike Europske unije u toj domeni u sljedećim godinama''.

– Posebno je bitno što je na prijedlog Hrvatske uvrštena i konstitutivnost naroda u BiH, što je snažna poruka uoči, po nama, još uvijek mogućeg dogovora o promjeni izbornog zakona u BiH koji bi trebao biti pravedan i uvažavati prava svih građana i konstitutivnih naroda – rekao je.

Govorio je o istrazi vezanoj uz pad bespilotne letjelice.

– Istraga traje i važno je da sva ova vještačenja koja provode stručne službe budu dovršena, precizna. Ono što je u ovom trenutku potvrđeno jest da je u toj letjelici bila postavljena jedna vrsta aviobombe i da je ta letjelica bila naoružana – rekao je.

Dodao je kako ćemo ostale detalje čuti u idućim danima kada se kompletira istraga.

13:50 – Bila je simbol obrane i otpora Vukovara i nesebičnosti i humanosti u najtežim trenutcima. Žao nam je i izražavamo sućut obitelji - rekao je premijer Andrej Plenković na početku sjednice govoreći o vijesti da je preminula Vesna Bosanac.

Nakon toga je govorio i o drugoj godišnjici potresa u Zagrebu.

– Na nama je da ubrzamo sve procese koji se odnose na obnovu – rekao je premijer i dodao da su sredstva rezervirana.

Govorio je i o sastanku vezanom uz izbjeglice iz Ukrajine koji je održan danas.

– Napravili smo po mojemu mišljenju vrlo kvalitetan sustav i koordinaciju između vlasti i jedinica lokalne samouprave – rekao je premijer i dodao da je u ovom trenutku više od 9000 tisuća Ukrajinaca u Hrvatskoj i da možemo očekivati veći broj dolazaka i dulji ostanak s obzirom na agresiju Rusije u Ukrajini.

Govorio je i kreditnom rejtingu agencije Standard&Poors koja je zadržala kreditni rejting Hrvatske te zahvalio ministru Mariću na svim naporima koje su napravili u proteklom razdoblju.

Ključne riječi

Komentara 21

JO
jorgen
14:04 23.03.2022.

Pazi, forenzičari su potvrdili da NIJE bilo eksploziva - Plenković tvrdi suprotno. Rumunji objavili nakon par dana otkud je letjelica poletjela - Plenković uporno i dalje tvrdi da se ne zna. Pobogu, pa koga mi imamo za premijera? Ratnog huškača, prevaranta?

DU
Deleted user
14:44 23.03.2022.

Molim sve stručne službe da ubuduce zanemare činjenice i ravnaju se po plenkijevum napucima 🤨

KR
Krud
14:07 23.03.2022.

Al je uporan! Da da, takozvana bezeksplozivna bomba.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije