Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REZOLUCIJA ZEMLJA

Na Silbi u dva sata prikupili deset kubika otpada, na Osejavi provedena peta akcija čišćenja

Rezlolucija Zemlja - Silba
Foto: Privatna arhiva
1/27
24.04.2023.
u 10:14

No nisu čistili samo u Dalmaciji, javio nam se i izviđački klub Javor koji je proveo akciju u općini Ernestovo

I danas nam još pristižu informacije o uspješnim akcijama čišćenja okoliša koje su provedene prošlog vikenda u sklopu inicijative Večernjeg lista Rezolucija Zemlja. Diljem zemlje čistilo se na više od 70 lokacija, u moru, jezerima, rijekama, šumama, na livadama i planinama. Više od 8000 volontera iz prirode je izvuklo gotovo 250 tona smeća, što stvarno nije mala stvar.

Danas su nam se javili iz Makarske gdje je provedena Zelena čistka poluotoka Osejava. U akciji je sudjelovalo 100 volontera među kojima je bilo 30 djece, a zajedničkim su snagama prikupili 700 kg otpada. Ovo im je peta akcija po redu, a kažu nam da je svake godine smeća sve manje.

Osim iz Makarske, dobre su nam vijesti dojavili i sa otoka Silbe gdje je Društvo istraživača mora 20.000 milja čistilo obalu i podmorje cijeli vikend.

U subotu je održana akcija čišćenja obale na sjeveroistočnoj strani otoka uz uvalu Drage gdje more konstantno donosi naplavine otpada, naročito nakon bure. Kada se raspuše sjeverni vjetar, valovi na obalu nanesu razne vrste otpada, no najviše bude plastike. Volonteri su u dva sata prikupili više od deset kubika otpada koji je napunio cijelu traktorsku prikolicu, kažu nam ponosno.

U nedjelju su pak čistili podmorje na zapadnoj strani otoka gdje se nalaze lokalna lučica i glavno pristajalište za brodove na području Žalića. Ističu kako je to područje već čišćeno u više navrata posljednjih nekoliko godina, te da svaka akcija rezultira sa sve manje prikupljenog smeća. Ovoga puta pronašli su otprilike jedan kubik otpada.

No nisu čistili samo u Dalmaciji, javio nam se i izviđački klub Javor koji je proveo akciju u općini Ernestovo. Tamo se okupilo 98 ljudi koji su čistili lokalni park. Mladi iz odreda izviđača naročito su orno sudjelovali u čišćenju te poslali važne poruke sugrađanima, ali i svima u Hrvatskoj.

Više zelenih tema pronađite na Rezolucija Zemlja!

Komentara 1

OB
Oblivion
11:34 24.04.2023.

Pogledajte podmorje između Pašmana i Biograda što je donio elitni jahtaški turizam

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije