Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Na šibenskoj rivi 66 fotografija blaga hrvatskoga podmorja

Projekt ima za cilj hrvatskoj javnosti i svim njenim gostima skrenuti pozornost na društvenu odgovornost i stalnu vrijednost promicanja ekologije te čuvanja mora, kazao je Denis Redić.
23. srpnja 2010. u 14:15 1 komentara 8 prikaza
neusporedivo plavo
Foto: Nel Pavletić/PIXSELL

ŠIBENIK - Veliki panoi s fotografijama prizora ljepota hrvatskog podmorja postavljeni su uzduž šibenske rive. Šibenčani i brojni turisti, posebice nautičari koji se vezuju uz taj dio šibenske obale, moći će razgledati 33 panoa sa 66 velikih fotografija koje zorno prikazuju djelić domaćeg podmorskog blaga koje je zasad još uvijek sačuvano od brojnih negativnih utjecaja čovjeka.

Voditelj projekta Denis Redić kazao je kako je riječ o  nacionalnoj kulturološkoj kampanji pod nazivom "Prijatelji mora“ koju zajednički organiziraju Udruga Livingstone i Astoria uz pomoć šibenske Turističke zajednice i Grada Šibenika.

- Riječ je o velikoj izložbi velikih formata fotografija na otvorenom, koja se u 14 hrvatskih gradova održava od lipnja do konca rujna. Projekt ima za cilj hrvatskoj javnosti i svim njenim gostima skrenuti pozornost na društvenu odgovornost i stalnu vrijednost promicanja ekologije te čuvanja mora, kazao je Redić.

''Neusporedivo plavo“ naziv je atraktivne postave umjetničkih fotografija, koja obuhvaća autorska djela internacionalne skupine podvodnih fotografa iz Hrvatske, Italije i Slovenije. Od hrvatskih autora ističu se Antonio Rossetti (Split), Danijel Frka (Rijeka), Dalibor Andres (Sisak), Marino Brzac (Rovinj - Rijeka), Marjan Radović (Zagreb), Dejan Matić (Zagreb), Petar Fabijan (Rijeka), Dražen Stojčić (Osijek) i Vedran Frka (Kraljevica - Rijeka).

Izuzev ove izložbe, iz šibenske Turističke zajednice najavljuju i nova zanimljiva zbivanja. Kako kažu u Gradu Šibeniku, ovog će ljeta posebnim programom biti obilježena tri tradicionalna šibenska sajmena dana od 25. do  27. srpnja (sv. Jakov, sv. Ana i sv. Kristofor), kao i 10. godišnjica ulaska šibenske katedrale na popis UNESCO-a. Tijekom sva tri dana u večernjim satima katedrala sv. Jakova bit će osvijetljena posebnim laserskim svjetlom a na Trgu Republike Hrvatske bit će postavljeni štandovi s proizvodima šibenskih obrtnika.

U nedjelju, 25.srpnja na Trgu će svirati gudački kvartet, a na prostoru između Muzeja grada Šibenika i Katedrale pjevat će klapa "Fortica". U ponedjeljak, 26. srpnja na istom će mjestu biti prikazan dokumentarni film Željka Petreša "Peti srednjovjekovni sajam - Šibenik, najveća europska tajna", uz nastup Šibenskog pjevačkog društva „Kolo“, a u utorak, 27. srpnja bit će održana modna revija šibenske dizajnerice Karmen Herceg. Svi programi bit če održani s početkom u 21 sat, a ulaz je slobodan. U obilježavanju tradicionalnih sajmenih dana sudjelovat će i pripadnici šibenske Gradske straže, a atraktivnosti programa pridonijet će plesači s vatrom, najavljuje se.

Plazma keksi
BAŠ KAO NEKADA
Stvari koje se godinama nisu promijenile, a svejedno ih obožavamo