Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Astrobiologija

Na Saturnovu mjesecu Enkeladu uspio bi život prenesen sa Zemlje

Enkelad 01
Foto: NASA
1/9
25.02.2010.
u 19:22

Zasad još ne znamo pouzdano je li se u tako pogodnim okolnostima život u toplim oceanima ispod leda razvio i spontano, ali svi su uvjeti ondje.

Na ledenom korom okovanom Saturnovu mjesecu Enkeladu održali bi se neki oblici života ako bi bili preneseni sa Zemlje, zaključio je tim astrobiologa i astronoma s Istraživačkog instituta Southwestern iz Bouldera u Coloradu.

Robotski svemirski brod Cassini, koji od srpnja 2004. kruži oko Saturna, opremljen je osjetljivim laboratorijskim instrumentima. Istraživačima su posebno bili zanimljivi Cassinijevi proleti kroz mlazove ledenih kristala Enkelada lanjskog 2. i 21. studenoga na udaljenosti od 103 i 1607 kilometara od južnih polarnih krajeva tog Saturnova mjeseca čiji je prosječan promjer 500 kilometara.

Otprije je poznato da odatle stalno rigaju kriovulkanske erupcije, ali su bile nepoznate pojedinosti. Poslije tih proleta kroz Enkeladove mlazove posebno je bila zanimljiva analiza prikupljenih uzoraka plinova i izmjerene temperature. Pokazalo se da, osim vode, tj. leda, u plinovima koji stvaraju tanki prsten oko Saturna označen slovom E, ondje ima složenijih organskih spojeva.

– Temperatura na površini od minus 50 Celzijevih stupnjeva nekome se može učiniti negostoljubivom. To je, međutim, prema okolišu od minus 180 stupnjeva, zapravo vrlo ugodna zagrijanost. Nama ta temperatura govori i da ispod ledene kore postoje tekući oceani koje griju geološki procesi: vruća kamena jezgra i plimne sile koje deformiraju ledenu koru i iz unutrašnjosti kroz pukotine u ledu izbacuju vodeni materijal  – objasnio je u utorak John Spencer iz istraživačke skupine.

– To što je Enkelad, na čak 10 udaljenosti Zemlje od Sunca, svijet bogat vodom, fantastično je. No njegovi ga unutrašnji procesi svrstavaju, uza samu Zemlju, među najperspektivniji okoliš za život kakav poznajemo. Neki zemaljski oceanski oblici života, koji žive na velikim dubinama, a hrane se isključivo geotermalnom energijom, na Enkeladu bi se mogli uspješno održati – rekao je Spencer, ali je naglasio i da se u tim bazenima između ledene kore i vruće jezgre život mogao razviti i spontano!

Komentara 4

UK
Ugo Kajvez
00:34 26.02.2010.

Odličan članak, slike još bolje .... pohvala za odabir ....

OB
-obrisani-
08:04 04.03.2010.

Enchelades...ne Enkelad..Jehbal vas Vuk Karađić...i lektorica zajedno. Koja je pismena očito da joj je ovo promaklo. Za \"novinare\" je to notorna činjenica da pojma nemaju, ali lektori.....

OR
orisis
08:32 14.03.2010.

ashto ako tamo vech postoji zhivot?Zar ga moramo unishtiti nashim virusima?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije