Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ima ideju

Na sastanku ga zapanjila "šuma" kabela i onda je smislio spajalicu

'22.10.2010. Vidovec, Inovator Damir Sever iz vidovca patentirao je i proizveo organizator kablova Photo: Marko Jurinec/PIXSELL'
'Marko Jurinec/PIXSELL'
27.10.2010.
u 16:35

Kabeli se ne mogu preplesti ako se provuku kroz spajalicu, a svaki se može, treba li, izvaditi i zamijeniti.

– Bio sam na poslovnom sastanku u Varaždinu i zapanjio se kada sam vidio u uredu isprepletene sve moguće kabele. U tom mi je trenutku palo na pamet da bih mogao smisliti nešto što će ih organizirati. Već za samog sastanka kroz glavu mi je prošlo nekoliko modela – kaže Damir Sever, 42-godišnji inovator iz Vidovca.

Svoju ideju proveo je u djelo! U nekoj varaždinskoj trgovini računalnom opremom već se može kupiti PC kabelska spajalica, a Sever pregovara s distributerima kako bi spajalicu prodavao u cijeloj Hrvatske te u ostalim zemljama u Europi.

- Razvijao sam ideju. Došao sam do ovog oblika, koji je najprimjereniji s obzirom na troškove te cijenu koju možemo ponuditi krajnjem kupcu. Mijenjao sam broj i veličinu rupa, količinu materijala (gume). Konačni proizvod ima devet sjedišta za kompjutorske i telekomunikacijske kabele te videoinstalacije i audioinstalacije, različite veličine. Onemogućeno je njihovo isprepletanje. Mogu se po potrebi pojedinačno vaditi ili mijenjati - opisuje Sever. Inovaciju je prvo prijavio patentnom uredu u Zagrebu, a potom je predstavio na izložbama ARCA i IENA te osvojio nagrade.

- Član sam Društva inovatora Varaždinske županije već 12 godina. Inače, ekonomist sam. Počeo sam se inovacijama baviti iz hobija, ali danas imam tvrtku za inovativne proizvode, Severtech. Mogu reći da nama, inovatorima u nekim fazama nedostaje dodatni kapital. Razvoj u koji se upuštamo nov je i nepredvidiv, a novo okružje, posebno neki suradnici s kojima se mora raditi, neprovjerenih su kvaliteta i namjera. Mnogi poslije pokažu pravo lice, kad inovacija postane gotov proizvod – kaže inovator.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije