Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istražili smo zbog čega djelatnici uglednoga istraživačkog instituta često nalaze životnog partnera među kolegama

Na Ruđeru čak 100 parova u braku ili romansi!

Laboratoriji Instituta Ruđer Bošković
Foto: Mišo Lišanin
1/2
21.09.2009.
u 19:56

– Znanstvenički um je drukčiji, volimo pričati sa sličnima sebi – Maja Sabol. – Kad je progovorio naš sin Lovro prvo je rekao molekula – smije se Danijela.

Laboratoriji Instituta “Ruđer Bošković”, osim fascinantnih znanstvenih dostignuća, proizvode i – ljubavnu kemiju! Plod znanstvene suradnje kolega u Institutu su – romanse, brakovi i djeca. Među 867 djelatnika “Ruđera” čak je stotinjak parova u braku ili ozbiljnoj vezi, po neformalnoj procjeni unutar Instituta.

U “selu” su po cijeli dan
– Bil je neki izlet nas s Ruđera na Plitvice pa mi vrag nije dal mira i dal sam se nagovoriti da idem pogledati onaj slap ispod kojeg se inače parovi vjenčavaju. Polila me voda od tog slapa i eto mene u sretnom braku s kolegicom Milicom već 26 godina – kaže nam Mario Perc.

Iz čudotvorne plitvičke vode “istekla” su i djeca Kristina (23) i Matija (25).

Percovi su jedan od brojnih parova u “Ruđeru Boškoviću”, najvećem nacionalnom istraživačkom institutu u području prirodnih znanosti i tehnologije.

Što je tim ruđerovcima da se masovno zaljubljuju jedni u druge? Jesu li tome kriva, pardon, zaslužna neka kemijska isparavanja iz laboratorija uglednog instituta, zapitali smo se.

– Teško da bi nas znanstvenike itko drugi mogao trpjeti u braku osim također znanstvenika – smije se mlada doktorica znanosti Katja Ester.

Zbog znanstvene strasti i istraživačkih pobuda ruđerovci su, kaže, u svom “selu” po cijele dane.

– Imamo mi udruge mladih istraživača, sportske udruge, radimo tulume... Tamo to krene – objašnjava Katja. Supruga Nedjeljka, fizičara, Katja je upoznala je u kantini Instituta. Simbolično, pitao ju je da mu doda sol. Začinjeno je, čini se, baš po mjeri. Ivan (29) i Maja Sabol (28), inženjeri biologije, prohodali su još na PMF-u prije devet godina.

– Znanstvenički um malo drukčije funkcionira, volimo razgovarati s ljudima s kojima se možemo povezati – kaže Maja.

Na putu s posla ona i Ivan često preispituju znanstvene teme, traže nova rješenja pa jedno drugom pomažu i u poslu. Iz njihove romanse eto nama možda i kakvog novog lijeka.

Jordi Sancho (32) je posebna priča. Rekao je zbogom rodnoj Barceloni i postao Zagrepčaninom. Razlog? Ljubav, a što drugo!?

S kolegicom fizičarkom Vesnom Janicki tijekom redovitih europskih konferencija za fizičare samo je, kaže, postupno proširivao suradnju. Od znanstvene pa nadalje, sve dok nisu “izumili” najveće čudo – dijete, točnije sina.

U “Ruđerovim” laboratorijima spojili su se i kemičari Danijela Barić (38) i Boris Kovačević (39).

– Upoznali smo se tu na “Ruđeru” prije 12 godina. Imamo trogodišnjeg sina Lovru. Znate koja je bila jedna od prvih riječi koju je Lovro progovorio? Molekula! – smije se Danijela.

Znanost, kaže, traži od čovjeka da joj se posveti u potpunosti, ali to ne doživljavaju kao žrtvu.

– Znanstvenici, privučeni svojim pozivom, puno vremena provode na Institutu, pa i nemaju vremena za društveni život. Imaju sličan svjetonazor pa nije čudo da se među njima puno parova poveže. Doživljavala sam često da ljudima nije jasno zbog čega na Institutu ostajem tako dugo za male novce. Borisu to nikada nisam trebala objašnjavati, jer je i sam takav – objasnila je Danijela Barić.

I djeca njihovim stopama
Josip i Ines Bronić veterani su među ljubavnim parovima na “Ruđeru”. On je doktor kemije, a ona fizike.

– Upoznali smo se na PMF-u 1979. godine. Imamo dvoje djece, od 22 i 24 godine.

Trebalo je dobro se organizirati dok se njih odgajalo. Vrtići su radili do 17 sati pa je uvijek netko od nas ranije napuštao Institut da može pokupiti dijete – pričaju Bronići.

Djeca su nastavila njihovim stopama. Jedno studira fiziku, a drugo FER.

– Odrastali su uz znanstvene teme, gledali takve emisije, kao djeca brojili su planete Sunčeva sustava. Logično je da su pošli putem sličnim našim – kaže znanstvenički par.

Tonko Dražić (29) i Ana Matea Mikecin (29) nova su generacija ljubavnih parova na “Ruđeru”. On je stručni suradnik, a ona znanstveni novak. Upoznali su na kongresu prije tri godine.

– Bila je svečana večera. Za stolom kod Ane našlo se slobodno mjesto, krenule su znanstvene rasprave – prisjeća se Tonko.

Kao i ostali parovi, Tonko i Ana ističu da je srodnost njihova zvanja, a i osobina, temelj kvalitetne veze.

– Bolje se kužimo. Na primjer, nije mi problem kad Tonko ostane na Institutu do 21 sat. Isto tako, kad sam boravila u Nizozemskoj tri mjeseca zbog stručne naobrazbe, njemu je to bilo normalno – kaže Ana.

Komentara 5

LU
lulu
09:16 22.09.2009.

điz pa zasto svi kudite,pa samo sam rekao svoje misljenje...

BO
bozansrvena333
13:04 22.09.2009.

pa nobelovu nagradu nisu dobili,mozda djeca budu sposobnija

LU
lulu
20:59 21.09.2009.

zakaj ova Maja Sabol više nije i Maja Čretnik.....pa bar su znanstvenice emancipirane pa si ostave prezime...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije