Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Panika uoči izbora

Na rodiljskom, a treba izdvojiti za vrtić kao da ima plaću 15.000 kn

\'25.05.2009., Zagreb - Milan Bandic u obilasku gradskih cetvrti. U naselju Vrapce gradonacelnik je otvorio novo igraliste za djecu.  Photo: Igor Kralj/24sata\'
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/3
13.04.2011.
u 12:00

Nepravedno je da se cijena računa po plaćama koje su roditelji primali u prošloj godini, no socijaldemokrati još uvijek smišljaju pravni put do nove odluke kojom bi se cijene vratile na 200, odnosno 400 kuna po djetetu

SDP panično želi obustaviti odluku koja bi od 1. srpnja roditeljima povećala cijene vrtića, ali, iako to obećavaju, ni sami ne znaju kako pravno doskočiti novoj odluci. Boje se, s razlogom, poskupljenja vrtića uoči parlamentarnih izbora.

Bandić je prepreka

Socijaldemokrati su (osim Davora Bernardića, Martine Jović i Zvane Brumnića), da spase zastupničke stolce, s formalnim i neformalnim koalicijskim partnerima lani u prosincu izglasali odluku kojom se smanjuju subvencije za vrtić i uvode se kategorije po kojima će roditelji vrtić plaćati od nula do 2000 kuna. Predsjednik Skupštine Boris Šprem poručio je da će na sjednici 20. travnja cijene vrtića vratiti na staro (cijena jaslica bila je 200, a cijena vrtića 400 kuna), no nije želio otkriti kako će promijeniti odluku. Problem im predstavlja što je spomenuta odluka donesena kao dio proračuna za 2011., a zastupnici ne mogu mijenjati stavke u proračunu bez suradnje s gradonačelnikom jer ne raspolažu stvarnim stanjem gradskih financija. Davor Bernardić, šef zagrebačkog SDP-a, kazao je da će podržati svaku odluku koja će roditeljima smanjiti cijene, ali ni on još ne zna kako će to izvesti. Pretpostavlja da bi nova odluka koju donesu morala imati veću snagu od stare, ali ne isključuje mogućnost da će tada gradonačelnik Milan Bandić upotrijebiti sva pravna sredstva da ospori novu skupštinsku odluku. Takav scenarij dovest će do višemjesečne trakavice ispitivanja valjanosti odluke u Ministarstvu uprave, na Upravnom sudu ili u nekoj trećoj instituciji. Margareta Mađerić iz HDZ-a poručuje da će oni podržati svaku dobru odluku. No pravih ideja nemaju.

– SDP je najodgovorniji za ovu zavrzlamu. Nije pravedan ni prijašnji model u kojem se dijelilo šakom i kapom, ali ni ovaj. Nadam se da odluka neće zaživjeti. Ne samo zbog većih cijena nego i zato što je manjkava – drži M. Mađerić. Primjerice, loš je sustav određivanja cijene po lanjskim prihodima roditelja i članova kućanstva. Roditelj može dobiti otkaz, manju plaću ili, kako je opisala jedna 36-godišnja majka dvoje djece, sustav ne mari ako roditelj u tekućoj godini otiđe na rodiljski.

Nagli pad standarda

– Rodila sam drugo dijete krajem prošle godine, a prije sam imala plaću od 15.000 kuna. Sada imam samo 2400 kuna rodiljske naknade, a računaju kao da još uvijek primam punu plaću – kaže Zagrepčanka koja je željela ostati anonimna. Objašnjava i da ona i suprug mjesečno plaćaju 7000 kuna stambenog kredita. Kada počne plaćati vrtić, koji će je za starije dijete stajati 2000 kuna, obitelj će raspolagati sa svega nekoliko tisuća kuna mjesečno. Kada iduće godine drugo dijete krene u jaslice, ukupno će za vrtić plaćati 3000 kuna. Napominje da je zvala Gradski ured za obrazovanje.

– Razgovarala sam s pravnicom koja mi je rekla da u sustavu ne postoji samo jedna "rupa", poput majki koje otiđu na rodiljski, nego njih nekoliko. Kazala mi je da uopće nisu uzeli u obzir kreditno opterećenje roditelja kao ni imovinski status. Znači, suprug i ja čekali smo da počnemo dovoljno zarađivati kako bismo uzeli kredit i kupili stan pa tek onda imali djecu, a netko tko ima više nekretnina i iznajmljuje ih, plaćat će vrtić, primjerice, isto kao i mi – opisala je. Zaključuje, iako su u gradskom uredu ustvrdili kako joj "ne mogu nikako pomoći", da će prilikom predaje zahtjeva gradskome vrtiću priložiti i doznake bolovanja, odnosno rodiljskog dopusta, kao i dokaze o plaćanju stambenog kredita. No vjerojatno uzaludno.

Komentara 61

CI
cici14
12:20 13.04.2011.

Hm Istina je da su neke stvari nelogične. Ali, ako ove godine plačaju po prosjeku od prošle, slijedeče, kad će imati normalnu plaću, plaćat će manje. Svima mora biti jasno da dijete za 200 kuna mjesečno ne može imati odgoj,, hranu, igračke i slične stvari. Toliko na njega, vikendom, potrošiš na sokove, sladoled i grickalice. I onda još slike iz života: Mama u bundi, u novom BMW-u, ostavi dijete u vrtiću, jer nigdje, kao, ne radi i ode na kavu preko puta u kafić i sjedi 5 sati tamo. Osoblje vrtića to gleda, rade ko konji i misle - tko je tu lud? A ovi SDP-ovci, nek uzmu plaće koje su imali u komunizmu, a ostatak nek ostave za socijalnu skrb. Nema u kapitalizmu ovakve socijale ko kod nas i zato je administracija strašna i potrebna.

IB
IVICA BELA
12:21 13.04.2011.

Krkane da se bar upetljaš u te lance i ugušiš se

OB
-obrisani-
12:42 13.04.2011.

Ne kužim. Oni doma, ne rade iz nebitnog razloga. I država bi im trebala plaćati vrtić. Zašto imaju djecu ako im idu na živce.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije