Naslovnica Vijesti Crna kronika

Osam članova posade spašeno sa ribarice: 'Buktinja je bila ogromna'

Na ribarici je bila osmeročlana posada, a svi članovi posade prebačeni su na druge brodove koji su joj priskočili u pomoć
05. rujna 2018. u 19:56 2 komentara 1032 prikaza
Pomorska policija
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Osam članova posade ribarice Arkaj, na kojoj je danas, za plovidbe kanalom između otoka Ugljan i Iž, izbio požar, neozlijeđeni su evakuirani na ribarice koje su plovile u blizini te nesreće, priopćilo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

nema ozlijeđenih Planula jahta u splitskom kanalu, spašen britanski bračni par

Iako je požar duže trajao, ribarica 'Arkaj' nije pretrpjela oštećenja zbog kojih bi postojala opasnost od potonuća, a na mjestu gašenja požara za sada nije uočeno onečišćenje mora i morskog okoliša.

Očevid o uzrocima te pomorske nesreće provest će službenici Lučke kapetanije Zadar, po okončanju spasilačko – vatrogasnih aktivnosti, a o događaju je obaviještena Pomorska policija Zadar te ostale nadležne službe.

Požar je buknuo oko 13 sati, a u gašenju vatre pomogao je Jadrolinijin trajekt "Mate Balota" koji plovi na liniji Zadar – Iž.

Ilustracija Bektež Eksplozija u kući kod Kutjeva, jedna osoba ozlijeđena

Svaka čast kapetanu i posadi. Sat i petnaest minuta nisu stali, gasili su brod svim raspoloživim šmrkovima i da nije bilo njih, ova koća bi već davno bila na dnu mora, rekao je za 24 sata Sanjin Stanković (40) koji je trajektom 'Mate Balota' putovao na Iž kad su naišli na brod Arkaj na kojem je planuo požar. 

- Približili smo se brodu u plamenu i pokušali komunicirati. Ribarica je lutala nekakvom brzinom bez komandi, bila je panika i nisu se nam se mogli približiti. Dao sam nalog posadi da sve pripremi, djelovali smo promptno, a u međuvremenu sam dobio poziv od lučkog kaptana i rekao sam da smo blizu i da idemo u akciju gašenja. Gasili smo ih neprestano sat i 15 minuta, buktinja je bila ogromna - kazao je kapetan Dragan Vitlov s trajekta Mate Balota koji je gasio požar.

- Ljudi su spašeni i to je najvažnije. Oni su imali nešto za gašenje, ali ne za požar ovakvih razmjera. Bio sam svjestan da postoji rizik od eksplozija i sličnog, ali to je rizik posla. Zahvaljujem se svojoj posadi, nas je na brodu 11, posao su odradili vrhunski jer su obučeni za takve situacije. Najgore je što vam se može dogoditi da vaz preuzme stres i poremeti vas jer morate ostati pribrani - kaže kapetan i dodaje kako u svojoj karijeri nije naišao na ovakve požare.

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
  • Avatar future Gohan
    future Gohan:

    Hvala Bogu pa bješe usred bijelog dana... da je bilo kad padne mrak, vrsni pomorski znalci uhljebi u kapetanijama i Obalnoj straži ne izlaze na more, ne znaju i ne mogu, nemaju opreme za nočne izlaske a da se orijentiraju ... prikaži još! bez toga... sačuvaj Bože...

  • nemirno more:

    ribarica,pod imenom policija...krivolov