Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uspjeh

Na Rebru prvi put dva srca transplantirana istodobno

operacija
Ilustracija: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
19.05.2015.
u 00:15

Danas se u KBC-u Zagreb priprema drugi zahvat ugradnje potpuno umjetnog srca

U noći na ponedjeljak na zagrebačkom Rebru započele su istovremeno dvije transplantacije srca. Bilo je to prvi put da su organizirane i izvedene dvije paralelne transplantacije srca. Oboje pacijenata u ovom ranom postoperativnom periodu dobro se oporavljaju.

– Nikad prije nismo imali dvije paralelne transplantacije, velika je to logistika, i moguće je sve odraditi samo u velikoj bolnici. Sve je dobro prošlo, imali smo dva pacijenta koji su se dramatično urušili, oboje su bili na hitnoj listi. Jedna je pacijentica bila na ECMO potpori, u subotu na pumpi, a u nedjelju transplantirana – opisao je akademik Davor Miličić, predstojnik Klinike za bolesti srca i krvnih žila KBC-a Zagreb, gdje se danas priprema drugi zahvat ugradnje potpuno umjetnog srca. Prvi put u Hrvatskoj, podsjetimo, taj je zahvat obavljen lani u listopadu. 

>> Izvedena prva transplantacija 'mrtvog srca' u Europi

>> Za transplantaciju dvije nove operacijske sale i 47 kreveta, 6 u izolaciji

Komentara 4

Avatar malina385
malina385
08:19 19.05.2015.

Imamo jako dobre doktore i medicinsko osoblje to se treba cijeniti. Svaka cast doktorima sa Rebra!

Avatar Prodanović
Prodanović
16:55 19.05.2015.

Zar ti liječnici nemaju ime i prezime, da im je netko dao kulen sve bi vrvilo od imena!

ZO
zoom
10:12 19.05.2015.

Bravo..pa barem smo u tome najbolji:-))))

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije