Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Suspenzija ili otkaz? Kazneni postupak izaziva različite posljedice na radnopravne statuse

Na Prometu kolege profesori rade i posao optuženih iz Indeksa

indeks2
Dalibor Urukalović/24 sata
01.12.2009.
u 19:38

Dok suspendirani profesori ništa ne rade i primaju plaću, policajci i drugi službenici dobivaju otkaz i prije osude.

Kako je moguće da je zadarski profesor Stjepan Blažanović devet godina primao plaću, doduše smanjenu, pa i pet godina nakon osude za seksualno zlostavljanje studentica, ili da dekan Prometnog fakulteta zausti “Oduševljen sam!” zato što su barem dvojica od suspendiranih profesora, kojima se sudi za mito u slučaju Indeks, sami dali otkaz. Od svih optuženih profesora Prometnog i Ekonomskog fakulteta jedino je Jadranko Grgona u siječnju dobio otkaz, dok ostali do nepravomoćne osude nisu bili ni suspendirani. – Nemamo zakonsku mogućnost suspenzije.

To što smo optužene udaljili s nastave učinili smo sporazumno s njima kako ni njih ni studente ne bismo dovodili u neugodnu situaciju – komentirao je prof. Vladimir Čavrak, član stručnog povjerenstva na Ekonomiji. Tek je pravomoćna osuda temelj za otkaz. Pokrenuti postupak za neka kaznena djela tek je prepreka za zapošljavanje. S druge strane, Krešimir Štibohar (47) nakon 18 godina rada kao medicinski tehničar morao je tužiti Psihijatrijsku bolnicu Vrapče zbog otkaza u lipnju 2006. jer je Etičko povjerenstvo bolnice utvrdilo kako je njegov ručak s pacijenticom bio težak prekršaj liječničke etike. Policajci i ostali državni službenici ostaju bez posla i prije okončanja kaznenog postupka ako tako odluči stegovni sud, i to po hitnom postupku.

Zakon ima i izričitu odredbu da “oslobođenje od kaznene odgovornosti ne pretpostavlja oslobađanje od odgovornosti za povredu službene dužnosti”.

Što će više stajati?
– Vođenje kaznenog postupka protiv zaposlenika prema Zakonu o radu razlog je za koji poslodavac može dati izvanredni otkaz ugovora o radu, ali i ne mora. Stvar je procjene hoće li ga otkaz u slučaju da je nezakonit, odnosno ako zaposlenik bude pravomoćno oslobođen, stajati više od suspenzije jer bi mu u tom slučaju morao isplatiti sve plaće s kamatama.

Suspendirani radnik po Zakonu o radu ima pravo na polovicu prosječne plaće u posljednja tri mjeseca rada, no u tvrtkama gdje postoje specijalni propisi plaća suspendiranom radniku isplaćuje se po tim propisima, a može iznositi i do stopostotne plaće – kaže sutkinja Jesenka Šojat, voditeljica grupe za radno pravo zagrebačkog Općinskog građanskog suda.

Otkaz i prije presude
Kako to da svjedočenja zlostavljanih studentica ili već osuđenih studenata koji su dali mito za ispit nisu dovoljna za otkaz profesorima? Profesori kojima se sudi ne održavaju predavanja, ispite i konzultacije.

Zapravo, ne rade ništa, a primaju plaću, i to ne 80 posto kako je dekan Prometa Ivan Dadić prvotno tvrdio, već punu plaću Ministarstva umanjenu za dodatak fakulteta. Još šestero optuženih s Prometa prima punu plaću, a njihov posao, uz svoj, rade drugi profesori.

– Jasno da je stoga atmosfera među kolegama ružna. Ali meni je bilo teško drukčije postupiti. Afera nas je dočekala nespremne. Ni mi ni Sveučilište nemamo regulirano kako se postaviti u ovakvoj situaciji – kaže dekan Dadić. Svjestan je da bi policajac, vjerojatno, ostao bez posla i zbog manjeg kaznenog djela, ali u policiji je, kaže, drukčije jer oni su, vjeruje, na takve situacije ipak navikli jer su češće.

Statut Sveučilišta u Zagrebu predviđa da narušavanje ugleda Sveučilišta povlači stegovnu odgovornost, pa i mogući otkaz. To je u svoj Statut unio i Ekonomski fakultet te je, vjerojatno, to i bilo temelj za otkaz Grgoni.

Suspendirani suci imaju pravo na punu plaću, a ako ih DSV razriješi, plaću dobivaju još šest mjeseci. I Branimir Glavaš unatoč osudi za ratni zločin, sve dok ta presuda ne postane pravomoćna, ima status pa i plaću zastupnika.

Ključne riječi

Komentara 3

AG
Agramer198
19:56 01.12.2009.

O čemu se razmišlja?? Najurit krumpire i mir. Pa očito ima elemenata kaznene odgovornosti, pa ne bi Odvjetništvo podizalo optužnice jer im tak došlo...

ED
ed
01:38 02.12.2009.

U srpskom indexu su okrivljeni profesori nastavili prdavati, samo im je zabranilo drzati ispite. Po logici da nitko nije kriv dok nije pravomocno osuđen. Tako nisu na teretu, a ne mogu ponoviti djelo.

KV
kvakva
11:23 02.12.2009.

U policiji su naviknuti na kriminal svojih djelatnika, jer je češći nego na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu, kaže dekan Dadić. Bubne, prof dr dekan, i - ostane živ. Pa barem 30% profesora toga fakulteta je pred sucima za teška kaznena djela. I ne zna dekan kako profesoru kriminalcu dati otkaz. Pa i bivši i sadašnji Primorac sve i plaća. Koji je profesor toga faxa dobio otkaz jer loše predaje (bolje prodaje nego što predaje), jer uopće ne pozna predmet ni struku? A koliko njih je dobilo otkaz zbog pijanstva na radnom mjestu, a i dekan zna koji su profesori pijani. Koliko profesora uopće redovno dolazi na posao? Nijedan, uključujući dekana, koji opslužuje Bandića, Horvatinčića svoje studente-direktore raznih firmi. A i novinari, briga ih za kvalitetz nastave, kao i sadašnjeg i bivšeg Primorca. Profesori Dadićevi, pa i on sam, tezgare po drugim fakultetima, učilištima, HAK-ovima, na Prometnom drže po 15 (slovima: petnaest) predmeta (svjetski rekorderi), ni imena predmeta ne znaju. Prodaja sveučilišne magle po ekstremnim cijenama. Definitivna produkcija neznanja. I sad bi još netko spominjao etički kodeks, ma hajte molim vas!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije