Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAPOKON STIGLA I ČESTITKA S KAPTOLA IVI JOSIPOVIĆU

Na predsjednika agnostika Bozanić zazvao blagoslov blaženog Stepinca

bozanic
14.01.2010.
u 15:21

Čestitka kardinala Bozanića najsadržajnija je čestitka s crkvenog vrha, zbog čega je valjda i došla s nekoliko dana zakašnjenja.

Čestitka kardinala Josipa Bozanića, nadbiskupa zagrebačkog, dosad je najduža crkvena čestitka koju je novoizabrani predsjednik Ivo Josipović primio s crkvenog vrha, a u njoj kardinal zaziva blagoslov kardinala Stepinca na novog predsjednika i njegovu službu. Prije Bozanića čestitke su uputili nadbiskup Marin Srakić u ime HBK i biskup Juraj Jezerinac u ime Vojnog ordinarijata, ali Bozanićeva čestitka je najsadržajnija i najslojevitija, zbog čega je valjda i došla s nekoliko dana zakašnjenja. Kardinal Bozanić prije svega inzistira na uzajamnoj odvojenosti Crkve i države, ali i istodobno naglašava pravo Crkve da sudjeluje u društvenom i javnom životu po načelima svoga socijalnog nauka.

- Crkva smatra poštovanja vrijednim djelo onih koji se radi služenja ljudima posvećuju dobru države te na sebe uzimaju teret odgovornosti. Premda su Crkva i država svaka u svom poretku neovisne i samostalne, obje, premda zbog različitih razloga, u službi su osobnog i društvenog poziva istih ljudi. Stoga ta uzajamna samostalnost ne zahtijeva odijeljenost koja bi isključivala njihovu suradnju. Potrebno je promicati pozitivnu i otvorenu laičnost, koja je utemeljena na ispravnoj samostalnosti između svjetovnog i duhovnog reda, kako bi rasla zdrava suradnja i osjećaj zajedničke odgovornosti za opće dobro - napisao je kardinal Bozanić predsjedniku Josipoviću.

On kaže da je Crkva otvorena svima jer, kako naglašava Benedikt XVI., u Bogu postoji za druge.

- Pred nama je integracija Republike Hrvatske u Europsku uniju, što pratimo s dobrohotnom pozornošću. Drago nam je da Lisabonski ugovor u 17. članku predviđa da će Europska unija s crkvama održavati otvoren, transparentan i redoviti dijalog. Dok se kao Crkva zauzimamo za prikladnije ostvarenje općeg dobra i same demokracije prema načelima socijalnog nauka Crkve, a napose solidarnosti, supsidijarnosti i pravednosti, želimo da Hrvatska u zauzimanju za svoju budućnost zna uvijek crpsti iz izvora vlastitoga kršćanskog identiteta - napisao je kardinal Bozanić u svojoj čestitki, dodajući kako kršćani mogu i žele pridonositi izgradnji zemlje, njezinu razvoju, stabilnosti i općem napretku.

- Svjesni smo da ćete se u svojoj službi suočavati s odlukama koje će imati dalekosežne posljedice za život hrvatskih građana. Očekujemo pri tome promicanje etičkih i demokratskih načela te zaštitu čovjekova dostojanstva i nacionalnih interesa hrvatskog naroda. Stoga molitvom podupiremo državne poglavare da promiču mir i dobro svih ljudi. S tim mislima, poštovani gospodine Predsjedniče, zazivam na Vas i Vašu službu Božji blagoslov i zagovor blaženog Alojzija Stepinca, čije se 50. obljetnice svete smrti ove godine spominjemo - poručio je kardinal Bozanić.

Komentara 94

RA
Raj
17:32 14.01.2010.

Drpoje, samo se ti izrugavaj Bogu, pa nista se i od naseg zalosnog naroda nenadam drukcije!!!!! Bozja je jaca!!!!!!

DU
Deleted user
17:37 14.01.2010.

Raj Krivo stari. Bogu se ne izrugivam. Ja vjerujem u nesto drugo ali Crkva! Bilo cija crkva je samo institucija. Za vjeru u Boga ne treba ti crkva.

OB
-obrisani-
16:10 14.01.2010.

jedva čekam da im agnostik ukine novce poreznih obveznika pa da vidimo koliko su tu gdje jesu radi boga a koliko radi lake love :o)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije