Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUMRAK Više od 120 radnica slatinskog pogona EC-Comma tri mjeseca su bez plaće

Na poslu se ruše, a plaću nisu dobile mjesecima

10.02.2009.
u 15:41

Nakon propasti slatinske konfekcijske tvrtke Uzor 140 radnika ostalo je bez posla, a prije četiri godine, posredovanjem Grada Slatine, proizvodni pogon i tada 75 radnika preuzela je labinska tvrtka EC-Comm, koja je u novu opremu i proizvodnju uložila više od 13 milijuna kuna.

Od zore do ponoći
Labinjani su uspješno poslovali sve do sredine prošle godine kada su u matičnoj tvornici u Labinu radnici ostali bez posla, pa se kriza, krajem godine, prenijela u Slatinu gdje je zaposleno 120 radnika.

- Tri mjeseca radimo bez plaće. Na posao dolazimo u rano jutro, a često puta s posla odlazimo oko ponoći. Ne možemo to više - ni financijski, ni fizički, a ni psihički izdržati. Radnice se na poslu doslovce ruše, pa nema dana da netko ne završi kod liječnika.

O tome kako nam je s blokiranim karticama, bankarskim računima i dugovima koje ne možemo plaćati, ne treba ni govoriti - kaže jedna od brojnih radnica s kojima smo danas ujutro pričali o stanju u poduzeću. EC-Comm je godinama imao dobre poslovne ugovore sa svjetski poznatom tvrtkom Benetton kojoj je, u najbolje vrijeme, dnevno isporučivao i do 10.000 komada konfekcijskih predmeta. Europski vlasnici kapitala sve više sele na istočno tržište gdje na jednom uloženom euru u radnu snagu zarađuju puno više nego u Hrvatskoj.

Nemaju sindikat
- Šanse za opstanak ove proizvodnje su vrlo male. Nije upitno da će tvrtka sve obveze prema radnicima ispuniti, ali to još nije moguće. U posljednje dvije godine izgubili smo 50 posto narudžbi. Radi se u smanjenom obimu, radnici su demotivirani, a četvrtina radnika je svaki mjesec, zbog bolovanja, izvan proizvodnje. Sve to otežava održavanje proizvodnje i postizanje rezultata. U odnosu na prošlu godinu već sada bilježimo za trećinu manje narudžbi.

U ovakvim teškim okolnostima u državi ne postoje krizni fondovi koji bi konfekcionarima pomogli da se sačuvaju proizvodnja i radna mjesta - izjavila je telefonom direktorica Nada Išin, ističući da i ono što se radi u Slatini ne radi se dovoljno kvalitetno i u utvrđenim rokovima. U slatinskom pogonu ne postoji sindikat koji bi štitio njihova radnička prava, a dosad im nikakva pomoć nije stigla ni od lokalne zajednice.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije