Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BIROKRATSKI ŠLAMPERAJ Svaki 33. s popisa ne zna da je “mrtav”

Na popisu samoubojica našli 57 živih branitelja

VL
Autor
Nikola Sever Šeni
20.12.2008.
u 12:24

Premda se sve donedavno vjerovalo da je 1870 branitelja počinilo samoubojstvo, taj je podatak opovrgnula revizija kojom je na popisu mrtvih otkriveno čak 57 živih i zdravih branitelja. Crna brojka braniteljskih suicida po najnovijim je podacima 1813.

Živi mrtvaci
Većina od 57 živih ljudi doista su se pokušali ubiti, ali među njima ima i onih koji o tome nisu ni razmišljali, doznajemo u Ministarstvu. Kako su se našli na popisu samoubojica, nikome nije jasno. Odgovor na to pitanje dat će istraga koja traje u Ministarstvu unutarnjih poslova.

Upravo je MUP zadužen za evidencije suicida, a Ministarstvu branitelja šalje samo imena onih koji imaju braniteljski status.
Ministarstvo branitelja odlučilo se na “češljanje” evidencija kad je polovicom ove godine objavljena priča o branitelju Vladi Čičeku iz Novigrada koji nije mogao podići svoju dividendu u Fondu branitelja jer je prema dokumentima u Ministarstvu od 1995. godine – mrtav.

Čiček je, naime, 1995. godine pokušao samoubojstvo, ali je, na sreću, preživio.
– Nikad mi nitko, dok moji “nasljednici” nisu dokument dobili iz Fonda branitelja, nije rekao da sam mrtav. Zvuči smiješno kad to govorim, ali zapravo je strašno. Ja sam, otkako sam doznao sam mrtav, na tabletama – pripovijeda Čiček uz napomenu kako mu je štošta obećano, a malo je izvršeno:

– Kad je MUP priznao grešku, obećali su da će mi se ispričati, ali do danas kod mene nije bilo nikoga. A što su mi napravili od života?

Kako je dosad živjela pedesetsedmorica živih mrtvaca nikome nije jasno. Kako su regulirali zdravstveno i mirovinsko osiguranje, jesu li glasovali, kako su dobivali dokumente, još se istražuje.

Iako nije isključeno, mali su izgledi da je riječ o nekoj vrsti urote kako bi netko pribavio sebi neku korist.

Zasad nije pronađena nikakva sličnost među otkrivenim slučajevima, ne zna se ni jesu li se obitelji tih branitelja koristile nekim beneficijama. Zna se samo da su imena živih na popise mrtvih dospijevala od početka Domovinskog rata te da su branitelji o kojima je riječ iz cijele Hrvatske. Zanimljivo, osim u evidenciji MUP-a, ista su imena navedena i na popisima samoubojica Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo, ali ni u jednoj drugoj instituciji.

Objaviti i registar?
Iako se Ministarstvo branitelja ne može kriviti za 57 lažnih mrtvaca, ovu će apsurdnu situaciju zacijelo iskoristiti oni kojima je želja objaviti Jedinstveni registar hrvatskih branitelja. Apsurdna situacija s popisom lažnih mrtvaca mogla bi se promaknuti u dokaz da sve popise branitelja treba objaviti.

U policiji, koja je zadužena za vođenje evidencija, obećali su se očitovati preksutra.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije